Δεν θα ζητηθούν αναδρομικά χρήματα από τους Έλληνες αγρότες

Δεν θα ζητηθούν αναδρομικά χρήματα από τους Έλληνες αγρότες
11 Οκτωβρίου, 2007

Δεν θα ζητηθούν αναδρομικά χρήματα από τους Έλληνες αγρότες

 

Βρυξέλλες, 11 Οκτωβρίου 2007

Δεν θα ζητηθούν αναδρομικά χρήματα από τους Έλληνες αγρότες. Ψηφίστηκε η τροπολογία του ευρωβουλευτή Ι. Γκλαβάκη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Ψηφίστηκε ομόφωνα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου η έκθεση για τη χρηματοδότηση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, με την οποία επιδιώκεται διαφάνεια στην καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων αλλά και δυνατότητα στην Ε. Επιτροπή να εισπράττει όσα ποσά κακώς δόθηκαν σε μη δικαιούχους.Με την παρέμβασή του στην Ολομέλεια ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Ι. Γκλαβάκης, τόνισε ότι "στις προθέσεις όλων είναι να υπάρχει και διαφάνεια και έλεγχος. Όλοι επιδιώκουμε τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ως γνωστό προέρχονται από τους φορολογούμενους πολίτες, να διασφαλίζονται και να πηγαίνουν στους πραγματικούς δικαιούχους των ενισχύσεων. Όπου υπάρχουν παρατυπίες ή παρανομίες πρέπει να επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις και νομίζω ότι σε αυτό τον τομέα πρέπει να είμαστε όλοι και αυστηροί και αποφασισμένοι". Και συνέχισε διευκρινίζοντας ότι " είναι αυτονόητο ότι τα προβλεπόμενα μέτρα πρέπει να τίθενται σε ισχύ μετά την ψήφιση του σχετικού κανονισμού και να αφορούν το επόμενο οικονομικό έτος. Η διευκρίνιση αυτή είναι απολύτως αναγκαία, γι’ αυτό και καταθέσαμε σχετική τροπολογία με την οποία θέλουμε να γίνει σαφές ότι τα μέτρα αναστολής των μηνιαίων πληρωμών που προβλέπονται στον κανονισμό που αναφέρεται στη χρηματοδότηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, δεν θα εφαρμοστούν προ της 16ης Οκτωβρίου 2008. Δηλαδή κρίνουμε σωστό ότι δεν θα πρέπει να έχουν αναδρομικό χαρακτήρα". Και ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ο κ. Ι. Γκλαβάκης συνόψισε λέγοντας πως "ναι μεν οι σοβαρότερες παράμετροι για τη χορήγηση κοινοτικής στήριξης στις δραστηριότητες του αγροτικού τομέα πρέπει να είναι :

1. Η προστασία των χρημάτων των φορολογουμένων. 2. Η διασφάλιση ότι τα χρήματα πηγαίνουν στους πραγματικούς δικαιούχους, στους οποίους περιλαμβάνονται οι αγρότες, 3. Οι παραβάτες να τιμωρούνται και μάλιστα αυστηρά ανάλογα με το μέγεθος και την επανάληψη των ατασθαλιών, αλλά όμως4.Για να είμαστε δίκαιοι με τους αγρότες μας, οι νόμοι δεν έχουν και δεν θα πρέπει να έχουν αναδρομική ισχύ, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλον τον κόσμο ".

Σχόλια