Διπλή υπερπανσέληνος Αυγούστου: Το σπάνιο φαινόμενο που θα ξαναδούμε το 2037

Διπλή υπερπανσέληνος Αυγούστου: Το σπάνιο φαινόμενο που θα ξαναδούμε το 2037
1 Αυγούστου, 2023

Διπλή υπερπανσέληνος Αυγούστου: Το σπάνιο φαινόμενο που θα ξαναδούμε το 2037

Ιδιαίτερος θα είναι ο φετινός Αύγουστος, καθώς θα έχει διπλή Πανσέληνο.

Πρόκειται για ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο με δύο «υπερπανσέληνους» που δεν πρόκειται να ξανασυμβεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2037, και αναμένεται να δούμε αυτόν τον Αύγουστο.

Το φαινόμενο συμβαίνει όταν το φεγγάρι εμφανίζεται στον νυχτερινό ουρανό πιο μεγάλο και πιο φωτεινό επειδή βρίσκεται πιο κοντά στη Γη από ότι συνήθως.

Το «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου»
Η πρώτη, γνωστή και ως «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου» θα σημειωθεί στις 21:31, ώρα Ελλάδος, σήμερα Τρίτη 1 Αυγούστου και θα φτάσει στο μέγιστο του φωτισμού της, παρέχοντας μια εξαιρετική ευκαιρία για φωτογράφηση για τους παρατηρητές των άστρων, ενώ η δεύτερη πανσέληνος θα συμβεί στις 30 Αυγούστου στις 21:36 με μια μπλε σελήνη.

Ο όρος «μπλε φεγγάρι» χρησιμοποιείται όταν έχουμε διπλή πανσέληνο σε έναν μόνο μήνα. Θα είναι η πλησιέστερη σελήνη της χρονιάς με μόλις 222.043 μίλια απόσταση από τη Γη, ενώ η επόμενη κοντινή πανσέληνος θα συμβεί την 5η Νοεμβρίου του 2025 με απόσταση 221.817 μίλια.

Έτσι, το «φεγγάρι του Οξύρρυγχου» θα κάνει απόψε την εμφάνισή του στον καλοκαιρινό ουρανό. Η Πανσέληνος Αυγούστου έχει πάρει το όνομά της από τους ιθαγενείς κατοίκους της Αμερικής, που τη συγκεκριμένη μέρα ψάρευαν το συγκεκριμένο ψάρι, γνωστό και ως μουρούνα.

Πανσέληνος στο Μουσείο της Ακρόπολης
Το Υπουργείο Πολιτισμού και η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς διοργανώνουν και φέτος, όπως κάθε χρόνο, εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους, μνημεία και μουσεία, σε ολόκληρη τη χώρα, με ελεύθερη είσοδο τη νύχτα της αυγουστιάτικης Πανσελήνου.

Το Μουσείο Ακρόπολης θα γιορτάσει την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο σήμερα Τρίτη 1η Αυγούστου με την μουσικοχορευτική εκδήλωση «Tango Acropolis» στο προαύλιο του Μουσείου στις 9 μ.μ.

Τα ζώδια που επηρεάζει η Πανσέληνος Αυγούστου
Αυτό το καλοκαίρι θα απολαύσουμε δύο φορές την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο καθώς ο μήνας έχει δύο ολόγιομα φεγγάρια.

Η Πανσέληνος του Αυγούστου μοιάζει μεγαλύτερη και λαμπερότερη, καθώς κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, ο Ήλιος βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της ετήσιας φαινόμενης τροχιάς του στον ουρανό, ενώ αντίθετα η Σελήνη βρίσκεται σχετικά πιο κοντά στον ορίζοντα.

Η Πανσέληνος της 1ης Αυγούστου που πραγματοποιείται στον άξονα Λέοντα-Υδροχόου επηρεάζει όλα τα ζώδια, αλλά περισσότερο τα 4 ζώδια του σταθερού σταυρού που είναι: Λέων, Ταύρος, Σκορπιός και Υδροχόος.

Η κύρια όψη της πανσελήνου είναι το τετράγωνο με τον Δία που έχει ως αποτέλεσμα να είμαστε κάπως υπερβολικοί στις αντιδράσεις μας και την συμπεριφορά μας. Και εδώ είναι που χρειάζεται προσοχή διότι κάποιοι θα είναι απερίσκεπτοι και παρορμητικοί.

Στις 31 Αυγούστου η «Μπλε Πανσέληνος»
Στις 31 Αυγούστου έρχεται και η «Μπλε Πανσέληνος», η δεύτερη τον ίδιο μήνα, φαινόμενο αρκετά σπάνιο, καθώς για τη συμπλήρωση των φάσεων της Σελήνης χρειάζονται 29 μέρες, 12 ώρες, 44 λεπτά και 2,86 δευτερόλεπτα.

Ο χρόνος αυτός ονομάζεται συνοδικός μήνας και είναι η χρονική περίοδος μεταξύ δύο διαδοχικών πανσελήνων ή δύο διαδοχικών φάσεων Νέας Σελήνης, από την οποία γεννήθηκε ο ημερολογιακός μήνας.

Πηγή: iefimerida.gr

Φωτογραφία αρχείου

Σχόλια