Διχάζουν τους πολίτες οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό, σύμφωνα με έρευνα
Διχάζουν τους πολίτες οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό, σύμφωνα με έρευνα
Εξαιρετικά ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα έρευνας της Κάπα Research, η οποία δημοσιεύεται στο Βήμα της Κυριακής, σχετικά με το Ασφαλιστικό και τις πολιτικές εξελίξεις.
Οι πολίτες εμφανίζονται διχασμένοι απέναντι στo νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας: το 35,2% θεωρεί τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό αναγκαίες αλλά άδικες, ενώ το 14,2% αναγκαίες αλλά απαραίτητες.
Στον αντίποδα, το 29,6% ζητά άμεση απόσυρση του Ασφαλιστικού, ενώ το 19% χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο καταστροφικό.
Σχετικά με τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις οι πολίτες σε ποσοστό 70,4% δεν θεωρούν αναγκαία τη μείωση του κόστους των απολύσεων, ενώ ακόμα μεγαλύτερο είναι το ποσοστό (82,9%) που τάσσεται κατά της απελευθέρωσης των απολύσεων.
Οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 49% εκτιμούν ότι το υπάρχον πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση.
Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, τα ποσοστά των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου είναι εξαιρετικά χαμηλά.
Το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 23,4%, ακολουθεί η ΝΔ με 15,6%, το ΚΚΕ με 6,7%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 2,3%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος κυμαίνεται στο 40,1%.
Ωστόσο, οι πολίτες εμφανίζονται επιφυλακτικοί έναντι της Δημοκρατικής Αριστεράς του Φώτη Κουβέλη: το 47,6% διαφωνεί με την επιλογή, έναντι 35,6% που αντιμετωπίζει θετικά την εξέλιξη.
Ακόμα μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των όσων τάσσονται κατά της πρόθεσης της Ντόρας Μπακογιάννη να δημιουργήσει νέο πολιτικό σχηματισμό: το 60,1% λέει όχι, ενώ το ποσοστό είναι ακόμα υψηλότερο εντός της ΝΔ: το 67,7% είναι απέναντι μόλις 26,2% που απαντά «ναι» ή «μάλλον ναι».
Στο θέμα των επιθέσεων των κουκουλοφόρων, το 60,8% δηλώνει ότι θυμώνει με το κράτος που αδυνατεί να τους αντιμετωπίσει, ενώ ένα 29,1% ζητά μέτρα καταστολής.
Τέλος, μετά το χτύπημα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το θάνατο του στενού συνεργάτη του υπουργού, το 50,9% δηλώνει ότι εμπιστεύεται τον κ. Χρυσοχοΐδη.
Η πανελλαδική έρευνα της Κάπα Research έγινε το διάστημα 30 Ιουνίου-1η Ιουλίου 2010 σε δείγμα 1.002 ατόμων άνω των 18 ετών.
Η συλλογή των στοιχείων έγινε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις και βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου. Μέγιστο σφάλμα 3,10% με διάστημα εμπιστοσύνης 95%.