“Ecogenia – Άφιξη California Conservation Corps στο Λιτόχωρο”

“Ecogenia – Άφιξη California Conservation Corps στο Λιτόχωρο”
24 Μαΐου, 2024

“Ecogenia – Άφιξη California Conservation Corps στο Λιτόχωρο”

: Από την Καλιφόρνια στον Όλυμπο. Άφιξη αποστολής του California Conservation Corps στο Λιτόχωρο Πιερίας για ανταλλαγή τεχνογνωσίας με την ΑΜΚΕ Ecogenia

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, οι δύο ομάδες ενεργούν στο πεδίο ως τις 5 Ιουλίου ολοκληρώνοντας εργασίες πρόληψης πυρκαγιών στο Εθνικό Πάρκο Ολύμπου.

Η ΑΜΚΕ Ecogenia υποδέχθηκε με μεγάλη χαρά στο Λιτόχωρο Πιερίας μία ομάδα 11 νέων ατόμων από το California Conservation Corps (CCC), η οποία θα συνδράμει εθελοντικά στο έργο Κοινωνικής Υπηρεσίας «Όλυμπος 2024», που υλοποιείται αυτή την περίοδο στο Εθνικό Πάρκο Ολύμπου με βάση την ευρύτερη περιοχή του Λιτοχώρου.

Η άφιξη της ομάδας των νέων Αμερικανών εντάσσεται στο πρόγραμμα με τίτλο "Από την Καλιφόρνια στον Όλυμπο", που υποστηρίζεται από την Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Ελλάδα, με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ του CCC και της Ecogenia, και την ενσωμάτωση βέλτιστων πρακτικών σχετικά με τη διαχείριση φυσικών καταστροφών για την ενίσχυση της τοπικής ανθεκτικότητας.

Επιπλέον, μέσω αυτού του εξαιρετικά σημαντικού έργου θα κατανοηθεί ο καλύτερος τρόπος κλιμάκωσης του προγράμματος κοινωνικής υπηρεσίας (civic service) σε ολόκληρη τη χώρα, έχοντας ως χάρτη πορείας το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του CCC και το μοντέλο τους για ανάπτυξη μιας νέας γενιάς ενεργών πολιτών για το κλίμα.

Η ομάδα μελών από το CCC θα παραμείνει στην περιοχή του Ολύμπου για διάστημα δύο μηνών ως τις 5 Ιουλίου, και θα εργαστεί με την ομάδα της Ecogenia στα πλαίσια της εκπαιδευτικής ανταλλαγής, συμμετέχοντας σε νευραλγικές εργασίες συντήρησης μονοπατιών και μείωσης της καύσιμης ύλης στην ευρύτερη περιοχή ενόψει της αντιπυρικής περιόδου. Σημειώνεται πως οι εργασίες λαμβάνουν χώρα με σε συνεργασία με το Δήμο Δίου-Ολύμπου και με την επίβλεψη της Διεύθυνσης Δασών Πιερίας.

Συνολικά, η υλοποίηση του προγράμματος θα συνεισφέρει στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση και θα χρησιμεύσει ως απτή απόδειξη της αγαστής συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και της Ελλάδας, όπως υπογραμμίστηκε και στο Κοινό Ανακοινωθέν από τον 5ο Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ-Ελλάδας που έλαβε χώρα στις 9 Φεβρουαρίου 2024. Παράλληλα, τα δύο εμπλεκόμενα μέρη του προγράμματος επιθυμούν να διευκολύνουν την ανταλλαγή γνώσεων, την οικοδόμηση διαπολιτισμικής κατανόησης, την υποστήριξη της διεθνούς συνεργασίας, την ενίσχυση των ηγετικών δεξιοτήτων των νέων και την έμπνευση ενός παγκόσμιου δικτύου ηγετών για το κλίμα, με όλα αυτά να αποτελούν δεσμεύσεις και προτεραιότητες τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις ΗΠΑ, καθώς και πυλώνες της μακρόχρονης διμερούς σχέσης τους.

Εκτός από την ανταλλαγή τεχνογνωσίας με το Σώμα Περιβαλλοντικής Συντήρησης της Καλιφόρνιας (California Conservation Corps), το πρόγραμμα «Από την Καλιφόρνια στον Όλυμπο» περιλαμβάνει πληθώρα δράσεων όπως οι στρατηγικές συναντήσεις εργασίας με εθνικούς εμπειρογνώμονες και ενδιαφερόμενους φορείς, καθώς και η δημιουργία και διάδοση ενός πρακτικού εγχειριδίου για φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με οδηγίες και εργαλεία για να μπορούν να αξιοποιήσουν το μοντέλο της κοινωνικής υπηρεσίας προς ενίσχυση της τοπικής ανθεκτικότητας, και πιο συγκεκριμένα γύρω από την πρόληψη και την αποκατάσταση από καταστροφές.

Σε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη περίοδο, ο αγώνας κατά της κλιματικής κρίσης αποτελεί σημαντική ευκαιρία για παγκόσμιες στρατηγικές συνεργασίες που ωθούν την καινοτομία, προσελκύουν νέες θέσεις εργασίας και επενδύσεις και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής για την Κοινωνία των Πολιτών. Η Ecogenia ευχαριστεί την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα για τη σημαντική αρωγή σε αυτό το έργο.

 

Λίγα λόγια για την Ecogenia

H Ecogenia είναι μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που έχει εισάγει στην Ελλάδα το μοντέλο της κοινωνικής υπηρεσίας (civic service). Στόχος του οργανισμού είναι η δημιουργία ενός εθνικού σώματος νέων για το κλίμα που να δίνει τη δυνατότητα σε κάθε νέο άτομο να ολοκληρώνει ένα έτος αμειβόμενης υπηρεσίας για το περιβάλλον ενισχύοντας έτσι ευάλωτες κοινότητες. Με πιλοτική δράση από το 2021 σε διάφορες θεματικές εστίασης και περιοχές της χώρας, τα έργα της Ecogenia έχουν απασχολήσει 30+ νέα άτομα, που υπηρέτησαν 6.500 ώρες και προσέγγισαν πάνω από 1.000 μέλη της κοινότητας. Όραμα της Ecogenia αποτελεί η δημιουργία μιας γενιάς ενεργών πολιτών για το κλίμα που εργάζεται από κοινού για μια βιώσιμη και ανθεκτική Ελλάδα.

Σχόλια