Εγκρίθηκε η 6η δόση του δανείου

Εγκρίθηκε η 6η δόση του δανείου
21 Οκτωβρίου, 2011

Εγκρίθηκε η 6η δόση του δανείου

Εγκρίθηκε σύμφωνα με το Reuters, η εκταμίευση της 6ης δόσης από το Eurogroup που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες. Στη συνεδρίαση διαβάστηκε και η έκθεση της τρόικας που κρίνει ότι για να γίνει "βιώσιμο" το ελληνικό χρέος μακροπρόθεσμα θα πρέπει να γίνει "κούρεμα" 50% με 60% στα ομόλογα που διακρατούν οι ιδιώτες δανειστές, σύμφωνα με το Bloomberg.

Βάσει της έκθεσης θα ληφθούν και οι πολιτικές αποφάσεις για το χειρισμό του χρέους.

Η τρόικα αναφέρει, σύμφωνα με το Bloomberg, ότι το χρέος της Ελλάδας θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα ως το 2030 και προτείνει "κούρεμα" κατά 60% ώστε το χρέος να μειωθεί στο 110% του ΑΕΠ το 2020 και "κούρεμα" 50% για να φτάσει στο 120% του ΑΕΠ το 2020.

Όπως αναφέρουν οι ελεγκτές, η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί σε σχέση με την προηγούμενη αξιολόγηση του Ιουνίου, βάσει της οποίας λήφθηκαν οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, που προέβλεπαν "κούρεμα" κατά 21%.

Δηλώσεις Γιούνκερ

Προσερχόμενος στο Eurogroup, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εξέφρασε αισιοδοξία για την έκτη δόση. "Θα συμφωνήσουμε, τουλάχιστον αυτό ελπίζω, για την έκτη δόση της βοήθειας στην Ελλάδα, βασιζόμενοι στην έκθεση της τρόικας", είπε.

Αναφερόμενος στη μόχλευση του EFSF, τόνισε ότι οι υπουργοί θα μιλήσουν λεπτομερώς για το θέμα, αλλά χωρίς να δεσμευτούν σε λεπτομέρειες. "Θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε στους ηγέτες των κρατών μια διακήρυξη επί της αρχής. Θα προσπαθήσουμε να έχουμε μέχρι την επόμενη Τετάρτη όσες περισσότερες λεπτομέρειες γίνεται και είναι απαραίτητες", είπε.

Πρόσθεσε ότι η Ευρωζώνη πρόκειται να προβάλει μια "καταστροφική" εικόνα του εαυτού της λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζει στη λήψη αποφάσεων για τη ρύθμιση της κρίσης χρέους και των διαφορών της. "Ο αντίκτυπος στο εξωτερικό είναι καταστροφικός" για την Ευρώπη, δήλωσε κατά την άφιξή του στο Eurogroup. "Δεν δίνουμε πράγματι το παράδειγμα μιας ηγεσίας που λειτουργεί καλά", σημείωσε.

Δηλώσεις Ρεν

Την ανάγκη εξεύρεσης βιώσιμης λύσης για την Ελλάδα, υπογράμμισε ο Όλι Ρεν. Δήλωσε ότι είναι καθοριστικής σημασίας να συμφωνηθεί ένα συνολικό πακέτο μέτρων που θα περιλαμβάνει τη βιώσιμη λύση για την Ελλάδα, την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και μια συντονισμένη προσέγγιση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο Ρεν εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα να σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ώστε οι οριστικές αποφάσεις να ληφθούν στη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, υπογράμμισε ότι το Ταμείο θα καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να βοηθήσει τους Ευρωπαίους στην εξεύρεση λύσεων.

Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουέν, τόνισε ότι στόχος είναι να εξευρεθεί ισχυρή και βιώσιμη λύση και επεσήμανε πως βούληση της Γαλλίας είναι να δώσει απαντήσεις που θα σταθεροποιήσουν την ευρωζώνη.

"Επιθυμία μας είναι να οχυρωθούμε από τον κίνδυνο διάδοσης της κρίσης", τόνισε ο Μπαρουέν, ο οποίος επεσήμανε ότι σκοπός είναι να καταλήξει το Εurogroup σε μια πρόταση που θα είναι αποδεκτή από τους ηγέτες.

Σχόλια