Εγκρίθηκε η διάταξη για την ψηφιακή τηλεόραση

Εγκρίθηκε η διάταξη για την ψηφιακή τηλεόραση
6 Νοεμβρίου, 2013

Εγκρίθηκε η διάταξη για την ψηφιακή τηλεόραση

Με ονομαστική ψηφοφορία, ύστερα από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το άρθρο 18 που εντάχθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και αφορά τα ραδιοτηλεοπτικά στην ψηφιακή εποχή.

Το άρθρο εγκρίθηκε με ψήφους 154 υπέρ και 114 κατά.

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ υπερψήφισαν την διάταξη.

Αίσθηση προκάλεσε, ωστόσο, η καταψήφιση του άρθρου από τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και η απουσία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή από την ψηφοφορία.

Ανάμεσα σε αυτούς που καταψήφισαν ήταν και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης.

Αρκετές απουσίες σημειώθηκαν και από το κόμμα της ΔΗΜΑΡ ενώ εκτός από τον πρόεδρο του κόμματος Φώτη Κουβέλη απόντες ήταν μεταξύ άλλων, η Μαρία Ρεπούση, ο Γιάννης Πανούσης, ο Γρηγόρης Ψαριανός, η Νίκη Φούντα και ο Γιώργος Κυρίτσης.

Με την επίμαχη διάταξη, ορίζεται η 31η Δεκεμβρίου 2014 ως καταληκτική ημερομηνία προκειμένου οι τηλεοπτικοί σταθμοί να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες τους και να έχουν έτσι την δυνατότητα συμμετοχής τους στο διαγωνισμό για την ψηφιακή αδειοδότηση τους.

Η διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, προβλέπει ότι «μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας χορήγησης δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής, οι τηλεοπτικοί σταθμοί που λειτουργούν νομίμως, εφόσον εξέπεμπαν τηλεοπτικό πρόγραμμα στις 31/8/2013 συμβάλλονται με νομίμως αδειοδοτημένο πάροχο δικτύου για την ψηφιακή εκπομπή του προγράμματος τους».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος, ανέφερε ότι το κόμμα του ψηφίζει υπέρ με το σκεπτικό ότι δίνεται για τελευταία φορά παράταση για τη λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Βασίλης Οικονόμου, δήλωσε ότι για τελευταία φορά τάσσεται υπέρ της παράτασης και προειδοποίησε ότι μετά τη λήξη της προθεσμίας το κόμμα του δεν θα δώσει «λευκή επιταγή» και «συγχωροχάρτι».

Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο Βασίλης Καπερνάρος εξέφρασε την αντίθεση του κάνοντας λόγο για παγίδα, καθώς, όπως είπε, οι τηλεοπτικοί σταθμοί δεν λειτουργούν νομίμως όπως αναφέρεται στο άρθρο αλλά νομιμοφανώς.

«Συμφωνούμε ότι υπάρχει καθυστέρηση, αλλά τώρα θα δοθεί λύση. Υπάρχει η δέσμευση του υπουργού, έγινε η βελτίωση, πρέπει να πάμε στην ψηφιακή εποχή και τα θέματα θα ρυθμιστούν μέχρι την καταληκτική ημερομηνία» υπογράμμισε, από την πλευρά της, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη.

Κατά της διάταξης τάχθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, τονίζοντας ότι υπάρχει φωτογραφική διάταξη που καλύπτει κατά 10 μέρες τη λειτουργία της Δημόσιας Τηλεόρασης ενώ θέτει εκτός ψηφιακής εποχής την ΕΡΤ.

Σχόλια