Ενιαίος Φόρος Ακινήτων: Συγνώμη, λάθος! Οργή και αγανάκτηση για χιλιάδες πολίτες

Ενιαίος Φόρος Ακινήτων: Συγνώμη, λάθος! Οργή και αγανάκτηση για χιλιάδες πολίτες
6 Αυγούστου, 2014

Ενιαίος Φόρος Ακινήτων: Συγνώμη, λάθος! Οργή και αγανάκτηση για χιλιάδες πολίτες

Από τη βιασύνη τους μάλλον να θεσπίσουν τα δυσβάσταχτα μέτρα, υποκύπτουν σε τρομερά λάθη και παραλείψεις, κάνοντας άνω-κάτω για μια ακόμα φορά τους Έλληνες φορολογούμενους

Με ανακοίνωσή του, έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις πολιτών και κομμάτων για τα νέα άδικα μέτρα, το Υπουργείο Οικονομικών παραδέχεται ότι δεν εξάντλησε την κάλυψη όλων των ειδικών περιπτώσεων του νόμου...

Άλλωστε τα εκκαθαριστικά σημειώματα βρίθουν λαθών, ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί λανθασμένα στοιχεία σε 457 περιοχές της χώρας για τον υπολογισμό του φόρου στα οικόπεδα. Επίσης, δεν έχει «περάσει» η έκπτωση 60% στα ημιτελή ακίνητα.

Την ίδια στιγμή, οι εφορίες σηκώνουν τα χέρια ψηλά, παραπέμποντας τους φορολογουμένους στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου, με τους τελευταίους να αδυνατούν να πιστέψουν τι πρέπει να πληρώσουν για τα οικόπεδα ή τα αγροτεμάχια που κατέχουν.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το υπουργείο, παραδέχεται στρεβλώσεις και παραλείψεις της διοίκησης, οι οποίες θα διορθωθούν, όπως αναφέρεται, ταχύτατα, χωρίς ωστόσο να γίνεται καμία αναφορά εάν θα πληρωθεί η πρώτη δόση με τα υπέρογκα ποσά που προβλέπονται στα εκκαθαριστικά σημειώματα.

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

«Για πρώτη φορά φέτος έγινε μια μεγάλη φορολογική αλλαγή. Με τη θέσπιση ενιαίου φόρου ακινήτων σε κάθε μορφή δικαιώματος επί ακίνητης περιουσίας με βάση ένα ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής της ακίνητης περιουσίας όλων των φορολογουμένων.

Όπως, όμως, είναι φυσικό για τέτοιας έκτασης μεταρρύθμιση, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά, προκύπτουν προβλήματα, σφάλματα και στρεβλώσεις. Όλα αυτά θα αντιμετωπιστούν, πάντα με κριτήριο την εξάλειψη των αδικιών.

Τα προβλήματα που εμφανίζονται είναι δύο κατηγοριών:

- Σφάλματα και παραλείψεις στην υποβολή των δηλώσεων από την πλευρά των φορολογουμένων. Όπως, για παράδειγμα, όπου δεν έγινε σαφής καταγραφή ψιλής κυριότητας και επικαρπίας ή όπου έγιναν λάθη σε επιφάνειες, ορόφους, προσόψεις και έτος κατασκευής ή λανθασμένη συμπλήρωση στοιχείων οικοπέδου σε διαμέρισμα πολυκατοικίας.

- Στρεβλώσεις και προβλήματα, που οφείλονται στη μη εξαντλητική κάλυψη όλων των ειδικών περιπτώσεων του νόμου.

Έτσι προέκυψαν υπερβολικές επιβαρύνσεις, ειδικά σε μερικές περιπτώσεις οικοπέδων στην Περιφέρεια. Και αναδείχθηκαν τώρα που έγινε για πρώτη φορά λεπτομερής ηλεκτρονική επεξεργασία όλων των δεδομένων.

Όλα αυτά θα αντιμετωπιστούν ως εξής:

- Σφάλματα ή και παραλείψεις που έγιναν στις ηλεκτρονικές δηλώσεις των φορολογουμένων, μπορούν να διορθωθούν με τροποποιητικές δηλώσεις τους μέχρι 30 Νοεμβρίου. Ασφαλώς χωρίς πρόστιμο και με συμψηφισμό των μέχρι τότε πληρωμών τους με το τελικό σύνολο της οφειλής και επιστροφή φόρου, αν έως τότε έχουν πληρώσει ήδη παραπάνω. Η ημερομηνία πρόσβασης στο ηλεκτρονικό σύστημα για τις τροποποιητικές δηλώσεις θα ανακοινωθεί σύντομα από την Γ.Γ.Δ.Ε.

- Αντίστοιχα, όπου υπάρχουν στρεβλώσεις από κενά ή παραλείψεις της Διοίκησης, θα γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις το ταχύτερο, όπως και συνέβη προ δεκαπενθημέρου με νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Οικονομικών, όπου διορθώθηκε παράλειψη του αρχικού φορολογικού νόμου, που αφορούσε σε περισσότερο από δύο εκατομμύρια φορολογούμενους.

Τελικός στόχος να εξαλειφθούν ταχύτατα και πλήρως όλες οι πιθανές αδικίες».

Εύλογα απορεί κανείς, όχι μόνο για την αυστηρότητα και την αδικία των νέων δυσβάστακτων μέτρων, αλλά και για την προχειρότητα και τη βιασύνη με την οποία αυτά θεσπίζονται και νομοθετούνται από τους ιθύνοντες...

ΠΗΓΗ: newsbomb

Σχόλια