«Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας»

«Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας»
11 Δεκεμβρίου, 2010

«Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας»

Με τη διαδικασία του κατ' επείγοντος αρχίζει το μεσημέρι της Δευτέρας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας» του Υπουργείου Οικονομικών, που περιλαμβάνει σαρωτικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και περικοπές μισθών στις ΔΕΚΟ. Το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί το βράδυ της Τρίτης. Σε θέσεις μάχης η αντιπολίτευση και τα συνδικάτα. Στάση εργασίας (12:00 - 15:00) στην Αττική την Τρίτη από την ΓΣΕΕ. Γενική απεργία την Τετάρτη.
Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει αλλαγές στο εργασιακό δίκαιο, με την εισαγωγή επιχειρησιακών συμβάσεων και ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, αλλαγές και περικοπές μισθών στις ΔΕΚΟ και φορολογικά μέτρα.

Υπεραμύνεται του πολυνομοσχεδίου η κυβέρνηση

Την Παρασκευή, απαντώντας σε επικαιρη ερώτηση της γγ του ΚΚΕ Αλ.Παπαρήγα, κατά την Ώρα του Πρωθυπουργού στη Βουλή, ο Γ.Παπανδρέου τόνισε: «Είμαστε σε δύσκολο περιβάλλον και έχουμε σκληρές μάχες να δώσουμε. Όμως έχουμε μπροστά μας μία επιλογή: ή θα σώσουμε τις θέσεις εργασίας ή θα πιεστούν οι επιχειρήσεις να απολύσουν εργαζομένους ή να κλείσουν. Δικό μας πρώτο μέλημα είναι η διατήρηση και η εξασφάλιση της δουλειάς, ώστε περνώντας το τούνελ να μπορέσουμε, έχοντας τις μικρότερες απώλειες, να μπούμε και πάλι στην ανάπτυξη».
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, o αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης δήλωσε πως το πλαίσιο για τις εργασιακές σχέσεις έχει συμφωνηθεί με την τρόικα και μένουν ανοιχτά κάποια τεχνικά ζητήματα.
Ο κ. Κουτρουμάνης επισήμανε πως οι βασικές επιτυχίες της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση για τις επιχειρησιακές συμβάσεις δεν ανατρέπονται. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας, η κυβέρνηση κατάφερε να διασφαλίσει τον κατώτατο μισθό των 740 ευρώ, την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων σε επιχειρήσεις που δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις, ενώ μίλησε για περιορισμό στην εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων όπου υπάρχει ανάγκη.
Την ίδια ώρα, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alter η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη επανέλαβε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να εξασφαλισθούν οι θέσεις εργασίας. Παραδέχθηκε, δε, ότι η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων έχει ήδη επέλθει με την υπογραφή του Μνημονίου και πως η κυβέρνηση έκανε τη διαπραγμάτευση, προσπαθώντας να επιφέρει κάποιες βελτιώσεις.
«Προσωρινές και με συγκεκριμένο σκοπό» για τη διάσωση και αναμόρφωση της χώρας χαρακτήρισε τις αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση ο υπουργός Εσωτερικών Γ.Ραγκούσης.

Βολές από την Αντιπολίτευση

Η Αντιπολίτευση επιτέθηκε με σφοδρότητα εναντίον της κυβέρνησης για το πολυνομοσχέδιο, που επιφέρει ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, καταδεικνύοντας τη στάση που θα τηρήσει κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή. Η Αντιπολίτευση κάνει λόγο για «καθεστώς εργασιακής ζούγκλας», για «χατίρια στους εργοδότες μετά από συνεννόηση», καθώς και για «ψευδείς δηλώσεις περί σκληρών διαπραγματεύσεων με την τρόικα».
Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς μίλησε για «βαριά κοινωνική και πολιτική ατμόσφαιρα, γιατί η κυβέρνηση προωθεί ένα πολυνομοσχέδιο που -αιφνιδιαστικά και κατεπειγόντως- αλλάζει χωρίς διάλογο, χωρίς συναίνεση, χωρίς σοβαρό προγραμματισμό και με εντεινόμενες ενδοκυβερνητικές τριβές, τους όρους ζωής για εκατομμύρια Έλληνες πολίτες».
Η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε στη Βουλή ότι «έχουμε να κάνουμε με την πιο επικίνδυνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης», ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «επικίνδυνη είναι η κατάσταση που παρέλαβε η νέα κυβέρνηση, της οποίας έλαχε ο κλήρος να αναλάβει την ευθύνη να αλλάξει τη χώρα».
Σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ επισημαίνει: «Είμαστε εντελώς αντίθετοι στην περαιτέρω μείωση των μισθών. Οι επιχειρηματίες μπορούν να συνεννοηθούν με τους εργαζόμενους ώστε να λαμβάνουν ένα μέρος του μισθού τους σε μετοχές, διασφαλίζοντας έτσι όλοι μαζί την επιβίωση των επιχειρήσεων».
Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε «παραβίαση κάθε κανόνα κοινοβουλευτικής δεοντολογίας, καθώς κάθε φορά που θέλει να περάσει αντιλαϊκά μέτρα ενεργοποιεί τη διαδικασία του κατ' επείγοντος».
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ.Κουβέλης δήλωσε: «Δυστυχώς δεν αλλάζουμε, βουλιάζουμε. Είμαστε αντίπαλοι, είμαστε απέναντι στις πολιτικές που καταστρέφουν τα εργασιακά δικαιώματα. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη. Η κοινωνία τεμαχίζεται».
Μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη έκανε λόγο για ισοπεδωτική λογική, καθώς και για το ότι η κυβέρνηση «πηγαίνει πάντοτε στα εύκολα».

Κινητοποιήσεις από τα συνδικάτα

Τρίωρη παναττική στάση εργασίας, από τις 12:00 έως τις 15:00 την Τρίτη και συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στις 13:00 στο Σύνταγμα αποφάσισε η ΓΣΕΕ, αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις.
Το ΠΑΜΕ καλεί σε απεργιακή κινητοποίηση την Τρίτη όλους τους εργαζόμενους στις μεταφορές, τις τράπεζες, τους συνταξιούχους και τους σπουδαστές, ενώ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στις 14:00 στην Ομόνοια.
Γενική απεργία και συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως στις 11:00 από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.
Ακόμα, η ΟΤΟΕ αποφάσισε την πραγματοποίηση 48ωρης πανελλαδικής απεργίας των εργαζομένων στις τράπεζες, την Τρίτη και την Τετάρτη. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις την Τρίτη στις 13:00 στο Σύνταγμα και την Τετάρτη στις 11:00 στο Πεδίον του Άρεως.
Σε απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς. Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια