«Ερευνα για την έλλειψη ταλέντων»

«Ερευνα για την έλλειψη ταλέντων»
30 Μαΐου, 2008

«Ερευνα για την έλλειψη ταλέντων»

Την αγωνία χιλιάδων ελληνικών νοικοκυριών να βρουν τη στιγμή που τον χρειάζονται έναν υδραυλικό ή έναν ηλεκτρολόγο αλλά και των επιχειρήσεων να εντοπίσουν τα κατάλληλα άτομα για τη στελέχωση νευραλγικών θέσεων επιβεβαιώνει μεταξύ άλλων η αποκαλυπτική έρευνα της Manpower στην οποία συμμετείχαν 43.000 εργοδότες από 32 χώρες.

Στην Ελλάδα - που συμμετείχε για πρώτη φορά στην «Ερευνα για την έλλειψη ταλέντων» - διαπιστώνεται ότι το 47% των εργοδοτών αντιμετωπίζουν δυσκολία στο να καλύψουν τις θέσεις εργασίας που προκύπτουν στις επιχειρήσεις τους. Συγκεκριμένα, σε δείγμα 762 εργοδοτών και σύμφωνα με τα αποτελέσματα, σχεδόν 1 στους 2 εργοδότες δυσκολεύεται να βρει υποψηφίους με τα προσόντα που απαιτούνται για να υποστηρίξει τη λειτουργία της επιχείρησής του. Η Manpower, που κατέχει ηγετική θέση στο χώρο παροχής υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού, κατήρτισε και λίστα με τις 10 πλέον δυσεύρετες ειδικότητες για την Ελλάδα το 2008.

Ποιες είναι

1. Γραμματείς όλων των βαθμίδων & Προσωπικό Υποστήριξης Γραφείου.

2. Εξειδικευμένοι χειρώνακτες (δηλαδή όσοι διαθέτουν εξειδικευμένες δεξιότητες οι οποίες αποκτώνται με τη θητεία τους ως μαθητευόμενων τεχνιτών για κάποιο χρονικό διάστημα, όπως ηλεκτρολόγοι, ξυλουργοί, επιπλοποιοί, κτίστες, υδραυλικοί και συγκολλητές).

3. Τεχνικοί (αφορούν κυρίως τις εργασίες της παραγωγής / λειτουργίας, εφαρμοσμένης μηχανικής και συντήρησης, όπως ηλεκτρολόγοι, ξυλουργοί και υδραυλικοί).

4. Στελέχη Πωλήσεων.

5. Εργάτες.

6. Στελέχη Εξυπηρέτησης Πελατών & Προσωπικό Υποστήριξης Πελατών.

7. Πτυχιούχοι μηχανικοί.

8. Λογιστές και χρηματοοικονομικοί υπάλληλοι.

9. Στελέχη management (ανώτερο / ανώτατο επίπεδο).

10. Προσωπικό εστιατορίων & ξενοδοχείων.

Ελλειψη ταλέντων

«Η έλλειψη ταλέντων, φαινόμενο που κυριαρχεί στο διεθνές περιβάλλον τα τελευταία χρόνια, αποτελεί πραγματικότητα και για πολλούς Ελληνες εργοδότες. Τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο στην επιδείνωση του προβλήματος συντελούν παράγοντες όπως οι δημογραφικές αλλαγές, η τεχνολογική εξέλιξη και η έλλειψη επαρκούς εκπαίδευσης», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Manpower, Βενετία Κουσία, η οποία ανακοίνωσε επίσης ότι σε παγκόσμιο επίπεδο οι εργοδότες που αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία στο να καλύψουν τις θέσεις εργασίας με κατάλληλους υποψηφίους προέρχονται κυρίως από τη Ρουμανία (73%), την Ιαπωνία (63%), το Χονγκ Κονγκ (61%), τη Σιγκαπούρη (57%), την Αυστραλία (52%) και την Ταϊβάν (51%). Η έλλειψη ταλέντων εμφανίζεται λιγότερο έντονη φέτος στην Ινδία (12%), το Ηνωμένο Βασίλειο (12%), την Ιρλανδία (14%), την Κίνα (15%) και τις Κάτω Χώρες (15%).

Oι «εξειδικευμένοι χειρώνακτες» είναι οι πλέον δυσεύρετοι εργαζόμενοι παγκοσμίως, αλλά και σε 14 από τις 32 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα (Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Καναδάς, Αυστραλία, Αυστρία, Σουηδία, Ιταλία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Νορβηγία, Τσεχική Δημοκρατία, Νότια Αφρική και Πολωνία). Επίσης, η συγκεκριμένη ειδικότητα βρέθηκε ανάμεσα στις 10 πλέον δυσεύρετες ειδικότητες στις 27 από τις 32 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα. Επιπροσθέτως, οι εργοδότες στην Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη και τη Νέα Ζηλανδία αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία στο να καλύψουν τις θέσεις των Στελεχών Πωλήσεων που προκύπτουν στις επιχειρήσεις τους.

Σχόλια