Ευρωεκλογές: Το Μακεδονικό μαζί με την οικονομία θα κρίνουν το αποτέλεσμα

Ευρωεκλογές: Το Μακεδονικό μαζί με την οικονομία θα κρίνουν το αποτέλεσμα
Απρίλιος 3rd, 2019

Ευρωεκλογές: Το Μακεδονικό μαζί με την οικονομία θα κρίνουν το αποτέλεσμα

Μετά τα «φίλε Αλέξη» και «φίλε Ζόραν» που σημάδεψαν την επίσκεψη Τσίπρα στα Σκόπια, το επιτελείο του πρωθυπουργού επέστρεψε από χθες το βράδυ στην πεζή και προεκλογική πραγματικότητα.

Το θερμό κλίμα που επικράτησε στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη γειτονική χώρα, οι δηλώσεις περί ιστορικής στιγμής, τα σχέδια «επί χάρτου» για τις επιχειρηματικές συνέργειες και οι φιλοφρονήσεις που αντηλλάγησαν είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα παίξουν έστω και ελάχιστο ρόλο στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Αφού, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, η οικονομία κατ' αρχάς, αλλά και το ονοματολογικό, κατά δεύτερο λόγο, είναι τα βασικά κριτήρια της ψήφου. Όχι το θερμό κλίμα στις συναντήσεις Τσίπρα και Ζάεφ, που για πολλούς είναι μια ακόμα απόδειξη των υποχωρήσεων που έκανε η ελληνική κυβέρνηση έναντι των Σκοπιανών.

Και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνει στην εκλογική αναμέτρηση χαρακτήρα δημοψηφίσματος, τα συμπεράσματα των ερευνών της κοινής γνώμης τρομάζουν το Μαξίμου, αφού θα θέσουν σε δοκιμασία το πλάνο του πρωθυπουργού για εθνικές εκλογές στο τέλος της 4ετίας. Μια μεγάλη ήττα στις ευρωεκλογές, θα κάνει τους επόμενους μήνες, έως ότου να στηθούν οι κάλπες δηλαδή, μια εξαιρετικά δύσκολη άσκηση για την κυβέρνηση.

Στην οικονομία, αν και το «ατού» του πρωθυπουργού όπως δήλωσε ο ίδιος... η πρόσφατη έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, που περιόρισε την ανάπτυξη στο 1,9% φέτος, από 2,3% που προβλέπει το οικονομικό επιτελείο, κατέδειξε το πρόβλημα που δημιουργεί η υπερφορολόγηση. Ενώ οι πιέσεις που άσκησαν οι δανειστές στις ρυθμίσεις για την πρώτη κατοικία, περιορίζοντας τους ωφελημένους σε μερικές χιλιάδες τυχερούς, έδειξαν και πόσο στενά είναι τα περιθώρια ελευθερίας της κυβέρνησης, στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής.

Και φυσικά καθόλου τυχαία δεν ήταν η παρέμβαση- μερικές ώρες μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης του Γ. Στουρνάρα - του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην περιοδεία του στα Σεπόλια, και η επισήμανση του ότι: «Η Νέα Δημοκρατία θα εξασφαλίσει ασφάλεια στις γειτονιές της Αθήνας και ανάπτυξη μέσα από τη μείωση των φόρων, που θα ξαναδώσει ανάσα στην μικρή και τη μεσαία επιχειρηματικότητα».

Όπως προέκυψε άλλωστε και από την τελευταία δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν με βασικό κριτήριο την ανάπτυξη, τους φόρους και τις επενδύσεις.

Ακολουθεί το ονοματολογικό των Σκοπίων. Όχι η βελτίωση των σχέσεων με τον βόρειο γείτονα που σαφώς προέκυψε με τη Συμφωνία.

Η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα χθες, στην επίσκεψή του στη γειτονική χώρα, να προσδώσει στηΣυμφωνία των Πρεσπών χαρακτηριστικά εθνικής επιτυχίας, προσκρούει στις παγιωμένες αντιλήψεις των ψηφοφόρων, όπως φάνηκε και από τις αντιδράσεις του κόσμου, ακόμα στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, με ομιλητές τον Νίκο Βούτση και τον Νίκο Παρασκευόπουλο.

Ενώ και το τελευταίο «τρικ» του Αλέξη Τσίπρα, που δήλωσε ότι και ο κ. Μητσοτάκης δεν θα αμφισβητήσει την Συμφωνία όταν γίνει κυβέρνηση -γιατί είναι προς όφελος και των δύο πλευρών- δεν φαίνεται ικανό να αλλάξει την στάση των ψηφοφόρων απέναντι στη Συμφωνία. Που θεωρούν ότι θίγει την εθνική τους αξιοπρέπεια.

Η Νέα Δημοκρατία σημείωσε ότι η προσπάθεια εξωραϊσμού της Συμφωνίας από τον κ. Τσίπρα δεν θα αλλάξει τις πεποιθήσεις των πολιτών, που την έχουν ήδη κρίνει ως επιζήμια. Και η αλήθεια είναι ότι τα θερμά λόγια που ακούστηκαν χθες στα Σκόπια, δεν φαίνονται ικανά να αλλάξουν την αντίληψη της πλειοψηφίας των πολιτών, για την ουσία της Συμφωνίας. Και φαίνεται μάλλον βέβαιο ότι την άποψή τους αυτή, θα την εκφράσουν και στις εκλογές. Είτε αυτές είναι ευρωεκλογές, είτε εθνικές εκλογές.

iefimerida.gr

Σχόλια