«H απόφαση για την κατασκευή τείχους στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο δεν στρέφεται κατά των Τούρκων πολιτών»
«H απόφαση για την κατασκευή τείχους στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο δεν στρέφεται κατά των Τούρκων πολιτών»
Ως χώροι εγκατάστασης Κέντρων Πρώτης Υποδοχής (ΚΕΠΥ) και κράτησης υπηκόων τρίτων χωρών, που συλλαμβάνονται να εισέρχονται στη χώρα χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις και υπόκεινται σε διαδικασίες επιστροφής, θα χρησιμοποιούνται στρατόπεδα, τα οποία δεν αξιοποιεί πλέον η Στρατιωτική Υπηρεσία.
Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή στο νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την Ίδρυση Υπηρεσίας Ασύλου και Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής και προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της οδηγίας (2008/115/ΕΚ) σχετικά με τους κοινούς κανόνες και διαδικασίες στα κράτη - μέλη της ΕΕ για την επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών.
«H απόφαση για την κατασκευή τείχους στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο δεν στρέφεται κατά των Τούρκων πολιτών», δήλωσε, εν τω μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας κ. Εγκεμέν Μπαγίς, επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για την Ε.Ε. Το πρακτορείο ΑΝΑΤΟΛΗ μεταδίδει ότι ο κ. Μπαγίς απαντούσε σε ερωτήσεις που έχουν τεθεί από τον Τύπο και την κοινωνία μετά από την είδηση για την κατασκευή τείχους.
Ο κ. Μπαγίς δήλωσε ότι οι παράνομοι μετανάστες που παλαιότερα εισέρχονταν στην Ε.Ε. μέσω Μαρόκου, Αλγερίας και Πορτογαλίας φθάνουν στην E.E. μέσω Ελλάδας και μέσω Τουρκίας. «H κατασκευή ενός τείχους στα ελληνοτουρκικά σύνορα δεν αποτελεί λύση, απλώς θα μετατοπίσει το πρόβλημα αλλού», είπε ο Τούρκος υπουργός.
Εν τω μεταξύ στη δυσφορία που προκαλούσε όλες τις τελευταίες μέρες το θέμα του τείχους ενδέχεται να προστεθεί η αντίδραση των κατοίκων των χωριών στην τουρκική πλευρά των συνόρων στον Έβρο που χαρακτηρίζουν απαράδεκτη την ιδέα της κατασκευής τείχους. «Σε μια εποχή που τα τείχη σε όλο τον κόσμο καταργούνται δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να υιοθετεί τις αντιλήψεις που κυριαρχούν στο Ισραήλ», λένε κάτοικοι της περιοχής στην εφημερίδα Σαμπάχ, αλλά και ο κ. Μπαγίς τόνισε ότι «η Ε.Ε. δεν χρειάζεται νέα τείχη αλλά την απαλλαγή της από τις προκαταλήψεις».
Πάντως οι αντιδράσεις αυτές σημειώνονται τη στιγμή που τα φοβικά και εχθρικά αισθήματα προς την Ελλάδα φαίνεται να έχουν φθάσει στο ναδίρ. Μόνο το 2,3 % των Τούρκων θεωρούν απειλή την Ελλάδα, δείχνει πρόσφατη δημοσκόπηση, ενώ το 43% των Τούρκων θεωρούν τις ΗΠΑ ως την μεγαλύτερη εξωτερική απειλή για την Τουρκία, το 24% θεωρούν το Ισραήλ, το 3% το Ιράν , το 2,3 % την Ελλάδα , το 2,1% το Ιράκ, το 1,7 % την Ρωσία, το 1% την Αρμενία ενώ το 1,3 % δεν θεωρεί καμία χώρα ως απειλή για την Τουρκία.
Τη στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα, ζητά, την ίδια ώρα, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Λοράν Βοκιέ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κύμα λαθρομετανάστευσης στη μεθόριο του Έβρου. Καλεί δε την ΕΕ να συζητήσει την πρόταση της Ελλάδας για τον φράχτη στον Έβρο. «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αντιληφθούν ότι τα σύνορα αυτά είναι τα δικά μας, κοινά σύνορα», λέει ο Λ. Βοκιέ. Ο Γάλλος υπουργός, σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι από τη συγκεκριμένη μεθόριο Ελλάδας και Τουρκίας διέρχεται το 70% των λαθρομεταναστών στην Ευρώπη. «Αυτό είναι για την Αθήνα εξαιρετικά δύσκολο. Η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει», λέει ο κ. Λ. Βοκιέ και τονίζει ότι «όταν η Ελλάδα προτείνει ένα φράχτη...αυτό πρέπει να συζητηθεί».