Ισχυρή σεισμική δόνηση, 6 ρίχτερ

Ισχυρή σεισμική δόνηση, 6 ρίχτερ
16 Μαρτίου, 2011

Ισχυρή σεισμική δόνηση, 6 ρίχτερ

σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης (τοπική ώρα) ανατολικά του Τόκιο, με επίκεντρο σε διαφορετικό σημείο από εκείνο του σεισμού - γίγαντα. Την ίδια ώρα, συνεχίζεται το πυρηνικό θρίλερ, καθώς ξεσπούν η μια μετά την άλλη φωτιές στους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού Νταϊτσί της Φουκουσίμα.
Νέα πυρκαγιά ξέσπασε στον πυρηνικό αντιδραστήρα νούμερο 4, όμως σύμφωνα με την υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας, οι φλόγες δεν είναι πλέον ορατές. Λίγη ώρα μετά, καπνός άρχισε να βγαίνει από τον αντιδραστήρα νούμερο 3.
Η τηλεόραση της Ιαπωνίας αναμετέδωσε πλάνα από τον τόπο της φωτιάς, που έδειχναν πυκνά σύννεφα καπνού να καλύπτουν το κτήριο. Έντονη είναι η ανησυχία ότι τα επίπεδα του νερού ψύξης έχουν πέσει σημαντικά μέσα στις δεξαμενές όπου βρίσκονται οι εμπλουτισμένοι πυρηνικοί ράβδοι ουρανίου, στον αντιδραστήρα 4, με αποτέλεσμα να υπερθερμαίνονται και να οδηγούνται σε τήξη.
Ο υπεύθυνος της εταιρείας διαχείρισης του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα δήλωσε την Τετάρτη ότι μελετούν το ενδεχόμενο να γίνουν ρίψεις βορικού οξέος με ελικόπτερο, ώστε να εμποδίσουν τις πυρηνικές ράβδους να επανέλθουν σε κρίσιμη κατάσταση και να ξεκινήσουν πάλι τη διαδικασία αλυσιδωτής διάσπασης στον προβληματικό αντιδραστήρα 4. Η εταιρεία επεσήμανε ότι το ενδεχόμενο επανέναρξης της διαδικασίας αντίδρασης «δεν είναι απίθανο». Ήδη, η κυβέρνηση της Νοτίου Κορέας ανακοίνωσε ότι θα στείλει μέρος από τα αποθέματα που διαθέτει σε βόριο, συναινώντας στο αίτημα βοηθείας που της απηύθυνε το Τόκιο. Το βόριο που ανήκει στα βαρέα μέταλλα, αναμιγνύεται με θαλασσινό νερό και χρησιμοποιείται από τα συνεργεία, που δίνουν τη μάχη για να αποτρέψουν την τήξη στους πυρήνες των κατεστραμμένων ατομικών αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, προκειμένου να διατηρήσουν υπό έλεγχο τη θερμοκρασία των εμπλουτισμένων ράβδων ουρανίου, στις δεξαμενές συγκέντρωσης.
Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας απηύθυνε το αίτημα για την προμήθεια του υλικού στη Σεούλ, αφού οι ποσότητες που διέθετε η ίδια έχουν πλέον εξαντληθεί στους αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου

Σχόλια