Κακοποίηση ανηλίκων

Κακοποίηση ανηλίκων
5 Νοεμβρίου, 2007

Κακοποίηση ανηλίκων

15% των μαθητών ηλικίας 8 έως 12 ετών έχει κακοποιηθεί σεξουαλικά. Αυτό δηλώνουν συγκλονιστικά και άκρως ανησυχητικά, στοιχεία πανελλαδικής έρευνας σε 2.500 παιδιά δημοτικών σχολείων που αφορά τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων. .
"Στις περισσότερες περιπτώσεις ο θύτης ήταν κάποιο από τα άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντος του παιδιού", τόνισε η επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, ψυχολόγος-κοινωνιολόγος Χριστίνα Αντωνοπούλου, η οποία συμμετείχε στην παρουσίαση της έρευνας που διοργάνωσε ο δήμος Αμαρουσίου σε συνεργασία με το περιοδικό "Το παιδί μου και εγώ" με θέμα την παιδική κακοποίηση "Αναγνωρίστε τα πρώτα σημάδια".
Σύμφωνα με την ίδια, το προφίλ της οικογένειας υψηλού κινδύνου είναι το εξής: μονογονεϊκή οικογένεια, φτωχές σχέσεις του γονιού με το παιδί, αυστηρό περιβάλλον, απουσία μητέρας ή παρουσία πατριού, κατάχρηση αλκοόλ από μέλος της οικογένειας, ιστορικό σεξουαλικής ή σωματικής κακοποίησης σε έναν από τους δύο γονείς.
Σχετικά με τα σημάδια του κινδύνου που μαρτυρούν ότι είναι πιθανό το παιδί να έχει κακοποιηθεί σεξουαλικά η κ. Αντωνοπούλου ανέφερε τα εξής: ανεξήγητες κακώσεις ή εγκαύματα, φόβος του παιδιού να πάει στο γιατρό, τάση φυγής, τάση αυτοκαταστροφής ή μειωμένη κοινωνικότητα, υπαινιγμοί για μυστικά ή αόριστες συζητήσεις για κάποιο φίλο που έχει προβλήματα, ανάρμοστη για την ηλικία του σεξουαλική συμπεριφορά, ξαφνικός φόβος να συναντήσει κάποιο άτομο από το περιβάλλον του, σημάδια παλινδρόμησης ή νεύρωσης. Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος του Διαδημοτικού Δικτύου Δομών Υγείας Γιώργος Πατούλης τόνισε ότι "η σεξουαλική κακοποίηση, ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα σε βάρος όχι μόνο του ανθρώπινου σώματος αλλά κυρίως της ανθρώπινης ψυχής και αξιοπρέπειας, στρέφεται σχεδόν αποκλειστικά κατά της γυναίκας και κατά ανηλίκων παιδιών". Ο κ. Πατούλης συμπλήρωσε ότι οι αιτίες που παράγουν τέτοιες συμπεριφορές είναι πολλές και ποικίλες. Το κοινωνικό υπόβαθρο, η κουλτούρα, η αγωγή και παιδεία, η ψυχοδομή, είναι βασικές παράμετροι στη διαμόρφωση προσωπικοτήτων που παράγουν σεξουαλική βία. "Παράλληλα όμως", τόνισε ο δήμαρχος Αμαρουσίου, "η σεξουαλική κακοποίηση είναι ένας εχθρός που μπορεί να υπάρχει μέσα στο οικείο περιβάλλον των παιδιών μας, ένας εχθρός εντός των τειχών, για τον οποίο ο κάθε γονιός πρέπει να είναι ενημερωμένος, ώστε να αναγνωρίσει εγκαίρως τα σημάδια του κινδύνου και να παρέμβει".
Τα σημάδια του κινδύνου -ανεξήγητες κακώσεις ή εγκαύματα,
-φόβος του παιδιού να πάει στο γιατρό,
-τάση φυγής, τάση αυτοκαταστροφής ή μειωμένη κοινωνικότητα,
-υπαινιγμοί για μυστικά ή αόριστες συζητήσεις για κάποιο φίλο που έχει προβλήματα,
-ανάρμοστη για την ηλικία του σεξουαλική συμπεριφορά,
-ξαφνικός φόβος να συναντήσει κάποιο άτομο από το περιβάλλον του,
-σημάδια παλινδρόμησης ή νεύρωσης.

Σχόλια