Καταδίκη για τη Τουρκία: 90 εκατ. ευρώ αποζημίωση για την εισβολή στην Κύπρο το 1974

Καταδίκη για τη Τουρκία: 90 εκατ. ευρώ αποζημίωση για την εισβολή στην Κύπρο το 1974
12 Μαΐου, 2014

Καταδίκη για τη Τουρκία: 90 εκατ. ευρώ αποζημίωση για την εισβολή στην Κύπρο το 1974

Αποζημίωση - ρεκόρ ύψους 90 εκατ. ευρώ επιδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην Κύπρο, για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συντελέσθηκαν στην Κύπρο, κατά και μετά την τουρκική εισβολή το 1974.

Από αυτά, τα 30 εκατομμύρια αφορούν την ηθική βλάβη που υπέστησαν οι συγγενείς των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας και τα υπόλοιπα 60, την ηθική βλάβη που υπέστησαν οι εγκλωβισμένοι Ελληνοκύπριοι της Καρπασίας.

Σύμφωνα με την απόφαση, η Τουρκία υποχρεούται να καταβάλει την αποζημίωση εντός τριμήνου, ενώ η κυπριακή κυβέρνηση έχει την υποχρέωση μέσα σε 18 μήνες από την παραλαβή των χρημάτων να διανείμει τα ποσά στους ενδιαφερόμενους, δηλαδή στους συγγενείς των αγνοουμένων και στους εγκλωβισμένους.

Η απόφαση, που είναι τελεσίδικη και δεν επιδέχεται έφεσης, είχε ληφθεί στις 10 Μαΐου του 2001 και γινόταν αναφορά σε 14 παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ωστόσο το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να ανακοινώσει την ποινή σε μεταγενέστερο στάδιο.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του δικαστηρίου έκρινε ότι υπήρχε παραβίαση των εξής άρθρων της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου: του δεύτερου άρθρου για το δικαίωμα διαβίωσης, του άρθρου 3 για τα βασανιστήρια, του άρθρου 5 για την ασφάλεια του ατόμου και την ελευθερία, του άρθρου 6 για το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη, του άρθρου 8 για το σεβασμό στην ιδιωτική και την οικογενειακή ζωή, του άρθρου 9 για ελευθερία στη θρησκεία και τη συνείδηση, του άρθρου 10 για την ελευθερία έκφρασης και του άρθρου 13 για το δικαίωμα αποτελεσματικής προσφυγής.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ποινή του ΕΔΑΔ είναι η πιο βαριά που έχει εκδοθεί εναντίον της Τουρκίας, μέχρι σήμερα.

ΠΗΓΗ: Newsit.gr

Σχόλια