Κοινή παρέμβαση 25 βουλευτών για υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού

Κοινή παρέμβαση 25 βουλευτών για υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού
19 Ιανουαρίου, 2012

Κοινή παρέμβαση 25 βουλευτών για υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού

Κοινή επιστολή την οποία συνυπογράφει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Πέλλας κ. Βασίλης Γιουματζίδης, έκαναν 25 βουλευτές προς τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Παύλο Γερουλάνο, με κοινοποίηση και προς το Γραφείο του Πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμου, με θέμα την "εξαίρεση εξειδικευμένου προσωπικού του Υπουργείου από τις διατάξεις του Π.Δ. 164/2004".
Στην αφετηρία της επιστολής τους οι βουλευτές τονίζουν ότι το θέμα για το οποίο έχει γίνει λόγος και στο παρελθόν, αναφέρεται στους παράλογους περιορισμούς στην άσκηση του επαγγέλματος του επιστημονικού και εξειδικευμένου εργατοτεχνικού προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, που έχουν επιβληθεί με τις διατάξεις του Π.Δ. 164/2004 οι οποίες ουσιαστικά καταδικάζουν σε ανεργία ανθρώπους, οι οποίοι έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία σε εργασίες έρευνας, ανασκαφής, αναστήλωσης και συντήρησης μετά το πέρας των 24 μηνών.
«Η εξαίρεση του επιστημονικού και εξειδικευμένου εργατοτεχνικού προσωπικού του ΥΠΠΟΤ από τις περιοριστικές διατάξεις του Π.Δ. 164 αποτελεί ζήτημα μέγιστης σημασίας, τόσο για τους ίδιους τους εργαζομένους, όσο και για την εύρυθμη λειτουργία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας» σημειώνουν οι βουλευτές.
Οι βουλευτές, στη συνέχεια, αναγνωρίζουν το θετικό της πρόθεσής του ΥΠΠΟΤ με το άρθρο 42 του υπό επεξεργασία νομοσχεδίου «Αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, του ντόπινγκ, των προσυνεννοημένων αγώνων και λοιπές διατάξεις», σύμφωνα με το οποίο αυξάνεται ο χρόνος απασχόλησης του επιστημονικού και εξειδικευμένου εργατοτεχνικού προσωπικού του ΥΠΠΟΤ στα πέντε (5) έτη από τα δύο (2) που ισχύει έως σήμερα. Ωστόσο θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο δε δίνεται ουσιαστική λύση, αλλά αντιθέτως παρατείνεται η αγωνία χιλιάδων εργαζομένων. Άλλωστε, πολλοί είναι αυτοί που αποκλείονται και από αυτή την διάταξη, καθώς υπάρχει ικανός αριθμός επιστημονικού προσωπικού που έχει ξεπεράσει και αυτό το διάστημα απασχόλησης.
Το ανωτέρω ζήτημα αφορά ανθρώπους οι οποίοι διαθέτουν εξειδίκευση και υψηλού επιπέδου γνώση, η οποία παρότι είναι χρήσιμη για τις υπηρεσίες ΥΠΠΟΤ, δε μπορεί να αξιοποιηθεί σε κανέναν άλλο φορέα. Συνεπώς οποιοσδήποτε περιορισμός στη διάρκεια του χρόνου απασχόλησής τους στις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΤ, είτε για 24 είτε για 60 μήνες, ουσιαστικά, ακυρώνει κάθε επαγγελματικό τους δικαίωμα μετά το πέρας αυτής της περιόδου.
Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό ότι ακόμη και με αυτή τη θετική ρύθμιση, έτσι όπως προωθείται με το υπόψη νομοσχέδιο, δεν επέρχεται η τελική λύση στο πρόβλημα των εν λόγω απασχολουμένων, απλώς το πρόβλημα τους μετατίθεται στο εγγύς μέλλον.
Επειδή, η κατάσταση στην αγορά εργασίας είναι πολύ δυσμενής, η εύρεση εργασίας, τόσο για τους αρχαιολόγους, όσο και για τις υπόλοιπες ειδικότητες καθίσταται ολοένα και δυσκολότερη.
Στο πλαίσιο των παραπάνω και με δεδομένο ότι από τους περιορισμούς του Π.Δ. 164 έχει ήδη εξαιρεθεί δια νόμου πληθώρα ειδικοτήτων και εργαζομένων, αιτούνται οι βουλευτές την οριστική διευθέτηση του θέματος και την άρση της αδικίας, όπως και του παράλογου επαγγελματικού αποκλεισμού του συγκεκριμένου κλάδου. Ως εκ τούτου, προτείνουν στον αρμόδιο Υπουργό να εξετάσει προσεκτικά το ζήτημα και να προχωρήσει με ευαισθησία στη σχετική τροποποίηση, του άρθρου 42, που θα επιτρέψει στο εξειδικευμένο επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό του ΥΠΠΟΤ, να ασκεί το επάγγελμά του χωρίς χρονικούς περιορισμούς, και παράλληλα δε θα στερεί τις Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΤ από έμπειρους και άρτια καταρτισμένους εργαζόμενους.

Σχόλια