Κόστα Ρίκα – H πιο «πράσινη» χώρα που δεν διαθέτει καθόλου στρατό!

Κόστα Ρίκα – H πιο «πράσινη» χώρα που δεν διαθέτει καθόλου στρατό!
28 Ιουνίου, 2014

Κόστα Ρίκα – H πιο «πράσινη» χώρα που δεν διαθέτει καθόλου στρατό!

Η Κόστα Ρίκα είναι μια μικρή αλλά πολύ όμορφη χώρα της Κεντρικής Αμερικής. Το όνομά της σημαίνει «Πλούσια Ακτή» και είναι μια από τις πιο πράσινες αλλά και πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου. Είναι ένας τροπικός παράδεισος, σχεδόν άγνωστος για τους Ευρωπαίους, με παρθένες εξωτικές παραλίες, εντυπωσιακά τροπικά δάση και πλούσια βιοποικιλότητα. Ο πληθυσμός της είναι περίπου 4,3 εκατομμύρια και οι κύριες δραστηριότητες είναι η γεωργία και ο τουρισμός. Βρίσκεται ανάμεσα στον Παναμά και τη Νικαράγκουα και βρέχεται από τον Ειρηνικό Ωκεανό στα δυτικά και την Καραϊβική Θάλασσα στα ανατολικά. Πρωτεύουσά της είναι το Σαν Χοσέ. Πέρα όμως από τη φυσική ομορφιά η χώρα έχει να επιδείξει μερικά εντυπωσιακά αποτελέσματα που την καθιστούν μοναδική και πρωτοπόρα. Η Κόστα Ρίκα είναι γνωστή για την προοδευτική περιβαλλοντική πολιτική της και είναι η μόνη χώρα που πληροί τα πέντε κριτήρια που καθορίζονται για τη μέτρηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. H Κόστα Ρίκα έχει στόχο να έχει μηδενικό(!) ισοζύγιο άνθρακα έως το 2021, εν μέρει μέσω ενός προγράμματος φύτευσης δέντρων. Περισσότερο από το μισό της έκτασης της χώρας καλύπτεται από δέντρα όταν το 1980 το ποσοστό ήταν μόλις 20%. Ήδη από το 2004 το 47% της ενέργειας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, ενώ από το 2006 το 96% της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από υδροηλεκτρικά εργοστάσια και γεωθερμία. Το 2012, η Κόστα Ρίκα έγινε η πρώτη χώρα στην αμερικανική ήπειρο που απαγόρευσε το κυνήγι.

TravelPass.gr - Κόστα Ρίκα: Η πιο πράσινη και ευτυχισμένη χώρα του κόσμου

Η Κόστα Ρίκα δεν έχει καθόλου στρατό! Είναι επιπλέον η πιο δημοκρατική χώρα της περιοχής, καθώς έχει συνεχή δημοκρατία από το 1948 (καμία άλλη χώρα της Λατινικής Αμερική δεν το έχει καταφέρει). Την 1η Δεκεμβρίου του 1948, μετά τη λήξη εμφυλίου πολέμου, η χώρα αποκήρυξε την ύπαρξη στρατού προβλέποντας μάλιστα σχετικό άρθρο στο Σύνταγμα! Έχει βέβαια αστυνομία η οποία εκτός από τη δημόσια τάξη και την εφαρμογή του νόμου έχει επιφορτιστεί με το κυνήγι των εμπόρων ναρκωτικών που προσπαθούν να διέλθουν από τη χώρα. Τελευταία μάλιστα έχει δημιουργήσει και μια μικρή μονάδα ειδικών δυνάμεων για τη φύλαξη των συνόρων εξαιτίας μια συνοριακής αμφισβήτησης με τη Νικαράγκουα. Ωστόσο δεν διαθέτει κανενός τύπου βαρέα όπλα. Η αστυνομία διαθέτει 2 ελικόπτερα και η ακτοφυλακή 10-12 περιπολικά πολύ παλαιάς τεχνολογίας. Η χώρα έχει πολύ καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και συνεργασία στο κυνήγι εμπόρων ναρκωτικών σε ξηρά και θάλασσα. Η παρουσία όμως της αμερικανικής ακτοφυλακής κοντά στις ακτές της χώρας ξεσήκωσε τις αντιδράσεις των κατοίκων.

TravelPass.gr - Κόστα Ρίκα: Η πιο πράσινη και ευτυχισμένη χώρα του κόσμου

Η Κόστα Ρίκα είναι μια από τις πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου, σύμφωνα με το δείκτη Happy Planet Index (HPI), μάλιστα το 2012 κατάκτησε την πρώτη θέση στη λίστα. Αν και ο δείκτης δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά κάθε χώρας, η ζωή στη χώρα είναι διαρκώς βελτιούμενη. Το προσδόκιμο ζωής είναι αντίστοιχο των αναπτυγμένων κρατών, όταν πριν μερικές δεκαετίες ήταν άθλος να ξεπεράσει κάποιος τα 50! Η οικονομική κατάσταση είναι σταθερή, οι φιλικοί και οικογενειακοί δεσμοί αποτελούν κοινωνική αξία, ενώ υπάρχουν πολλά κοινωνικά και εκπαιδευτικά προγράμματα.

TravelPass.gr - Κόστα Ρίκα: Η πιο πράσινη και ευτυχισμένη χώρα του κόσμου

TravelPass.gr - Κόστα Ρίκα: Η πιο πράσινη και ευτυχισμένη χώρα του κόσμου

TravelPass.gr - Κόστα Ρίκα: Η πιο πράσινη και ευτυχισμένη χώρα του κόσμου Ένα δημοφιλές ρητό στην Κόστα Ρίκα λέει «Καμία διαφωνία ή διαμάχη δεν πρέπει να διαρκέσει περισσότερο από τρεις ημέρες«!

πηγή: travelpass.gr

Σχόλια