Κυρίζογλου: Θετική η αποχώρηση του Σκουρλέτη από το Υπουργείο Εσωτερικών

Κυρίζογλου: Θετική η αποχώρηση του Σκουρλέτη από το Υπουργείο Εσωτερικών
Αύγουστος 29th, 2018

Κυρίζογλου: Θετική η αποχώρηση του Σκουρλέτη από το Υπουργείο Εσωτερικών

Θετική χαρακτήρισε την αποχώρηση του Πάνου Σκουρλέτη από το Υπουργείο Εσωτερικών, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, υποστηρίζοντας ότι με την παραμονή στο ΥΠ.ΕΣ έβλαψε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, λόγω των ιδεολογικών εμμονών του και των ιδεοληψιών. Αντίθετα, επικρότησε την επιλογή του πρωθυπουργού να τοποθετήσει νέο υπουργό τον Αλέξη Χαρίτση, σημειώνοντας ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει θετική εικόνα για το πρόσωπο του.

Κληθείς να σχολιάσει την αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο Εσωτερικών, στο περιθώριο της σημερινής συνεδρίασης του Δ.Σ της ΠΕΔ-ΚΜ, ο κ. Κυρίζογλου δήλωσε ότι δυστυχώς, ο κ. Σκουρλέτης δεν έκανε διάλογο ποτέ, απλά για αυτόν διάλογος ήταν αυτό που αυτός πίστευε και ήθελε να επιβάλει.

«Θεωρούμε θετικό το γεγονός ότι ο κ. Χαρίτσης έγινε υπουργός Εσωτερικών, διότι από την προηγούμενη συνεργασία του με τον πρώτο και το δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης, (Δήμοι και περιφέρειες) από τη θέση που κατείχε στη διαχείριση του ΕΣΠΑ δεν έχουμε να του καταμαρτυρήσουμε κάτι» τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, και πρόσθεσε πως «ως Τοπική Αυτοδιοίκηση μάλλον θετική εικόνα έχουμε για τον άνθρωπο».

Ωστόσο ευχήθηκε στον νέο υπουργό Εσωτερικών  να τηρήσει τη αρχαία ρήση «Αρχή άνδρα δείκνυσι» και να αποδειχθεί η ευχή της Τ.Α στην πράξη. «Θα το δούμε αυτό. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι στη βάση να συνεργαστούμε στα εξής: Διάλογος και συνεργασία για το καλό της Αυτοδιοίκησης μεταξύ Κεντρικής εξουσίας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το καλό των πολιτών των τοπικών κοινωνιών. Αρκεί να μας σέβεται ο νέος υπουργός ως ισότιμους συνομιλητές και όχι να θέλει να επιβάλει την άποψη του» υπογράμμισε ο κ. Κυρίζογλου.

Κληθείς να απαντήσει ποιο είναι το αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς το νέο υπουργό ΥΠ.ΕΣ, ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ απάντησε: «Θέλουμε όλα όσα δεν εισακούστηκαν από την προηγούμενη ηγεσία. Καταρχάς, ο ίδιος ο Κλεισθένης με το καλημέρα είχε αβελτηρίες, δημιούργησε προβλήματα ως προς τη εφαρμογή του που χρήζουν νομοθετικής ρύθμισης. Το ίδιο έγινε όμως και με τον Καλλικράτη, ένας νόμος (3852/2010) που ψηφίστηκε το 2010 χρειάστηκε μέσα σε λίγους μήνες πάρα πολλές τροποποιήσεις. Εκατοντάδες τροποποιήσεις έγιναν στον Καλλικράτη, και ακόμα δεν είπαμε καλημέρα στον Κλεισθένη και θα χρειαστούν πάλι τροποποιήσεις, διότι η πρακτική του εφαρμογή έβγαλε σοβαρά ζητήματα». Διευκρίνισε πάντως ότι για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους Δημάρχους παραμένει το κεντρικό όραμα για διάλογο πάνω στην εξής βάση: «Αλλαγή τροποποίησης του αργού, κοστοβόρου γραφειοκρατικού κεντρικού κράτους για να πάμε σε άλλη, διαφορετική Ελλάδα».

Σχόλια