Μαζική φυγή από τη Γάζα – Ολονύκτιες επιχειρήσεις – Στους 316 οι νεκροί.

Μαζική φυγή από τη Γάζα – Ολονύκτιες επιχειρήσεις – Στους 316 οι νεκροί.
19 Ιουλίου, 2014

Μαζική φυγή από τη Γάζα – Ολονύκτιες επιχειρήσεις – Στους 316 οι νεκροί.

Δραματικά αυξάνεται τις τελευταίες ώρες ο αριθμός των θυμάτων στη Λωρίδα της Γάζας καθώς το Ισραήλ κλιμακώνει τις χερσαίες επιχειρήσεις που έχουν ξεκινήσει από το μεσημέρι της Πέμπτης. Στόχος των ισραηλινών τα οπλοστάσια όπου οι παλαιστίνιοι μαχητές φυλάσσουν τις ρουκέτες που εκτοξεύουν στην καρδιά του Ισραήλ αλλά και οι σήραγγες τις οποίες χρησιμοποιούν για τις διασυνοριακές επιδρομές και τη διακίνηση όπλων. «Συγκρούσεις» μεταξύ του ισραηλινού στρατού και παλαιστινίων μαχητών σημειώθηκαν σήμερα στη μεθόριο με τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε ο ισραηλινός υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Γιτζάκ Αχαρόνοβιτς, όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ, ανέλαβε την ευθύνη για μια επίθεση σε ισραηλινό έδαφος κάνοντας λόγο για σφοδρές μάχες με τον στρατό στην ισραηλινή πλευρά της μεθορίου, απέναντι από τον προσφυγικό καταυλισμό του Μαγάτζι.

Την ίδια ώρα οι παλαιστινιακές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών ανακοίνωσαν ότι 20 Παλαιστίνιοι, μεταξύ τους ένα παιδί σκοτώθηκαν σήμερα σε επιδρομές του ισραηλινού στρατού εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, αυξάνοντας σε 316 τον αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων, μεταξύ τους πολλές γυναίκες και παιδιά, στην 12η πλέον ημέρα της επιχείρησης Protective Edge στον παλαιστινιακό θύλακα, της πλέον αιματηρής από το 2009. Ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε 2.280 από την έναρξη των συγκρούσεων στις 8 Ιουλίου.

Οι δύο τελευταίες αεροπορικές επιδρομές το πρωί στοίχισαν τη ζωή ενός εξάχρονου παιδιού στη Μπέιτ Λαχίγια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και ενός ανθρώπου βορείως της πόλης της Γάζας.
Παράλληλα, πέντε σοροί βρέθηκαν στα ερείπια σπιτιού που βομβαρδίστηκε τη χθεσινή νύχτα, ανατολικά της Χαν Γιουνίς, στο νότο, δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας εκτάκτων καταστάσεων Ασράφ αλ-Κούντρα.

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ τους μια γυναίκα, καθώς έβγαιναν από τζαμί στη Χαν Γιουνίς. Ο αλ-Κούντρα διευκρίνισε ότι τρία από τα θύματα είναι μέλη μιας οικογένειας. Άλλοι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν αμέσως μετά, σε αεροπορικές επιδρομές στη Μπέιτ Χανούν (βόρεια) στη Ντέιρ αλ-Μπάλαχ (κέντρο) και στη Χαν Γιουνίς.

Ένας τραυματίας υπέκυψε στα τραύματά του και ένα ακόμη θύμα βρέθηκε μέσα σε ερείπια σπιτιού στη Χαν Γιουνίς.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό κέντρο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι πολίτες αποτελούν τουλάχιστον το 80% των θυμάτων.

Από ισραηλινής πλευράς, ένας πολίτης σκοτώθηκε και ένας στρατιώτης τραυματίστηκε θανάσιμα από "φίλια" πυρά.

Το Ισραήλ κλιμακώνει σήμερα τη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα. Πρωταρχικός στόχος του στρατού είναι η καταστροφή των δικτύων σηράγγων της Χαμάς και της ικανότητάς της να πλήττει το Ισραήλ με ρουκέτες. Οι χερσαίες δυνάμεις έχουν αναλάβει να καταστρέψουν τις υπόγειες σήραγγες --στόχος που δεν μπορεί να πληγεί μόνο με αεροπορικές επιδρομές-- τις οποίες χρησιμοποιούν οι ισλαμιστές της Χαμάς για να εισέρχονται στο Ισραήλ ώστε να πραγματοποιούν επιθέσεις, να διακινούν όπλα και να συναρμολογούν ρουκέτες με μεγάλη ασφάλεια.

"Είμαστε σε φάση κλιμάκωσης της χερσαίας επιχείρησης, θα υπάρξουν δύσκολες στιγμές αλλά η Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν πληγεί σημαντικά", δήλωσε χθες βράδυ ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου Μπένι Γκαντζ.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι έχει αναλάβει τη μέριμνα τουλάχιστον 40.000 εκτοπισμένων.
Σε διπλωματικό επίπεδο, δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής καμιά πρόοδος για την επίτευξη εκεχειρίας παρά τις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα της Αιγύπτου. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν αναμένεται εντός της ημέρας στην περιοχή για να βοηθήσει σε συνεργασία με διεθνείς και περιφερειακούς παράγοντες στον τερματισμό της βίας και στην εξεύρεση μιας λύσης. Η εμπόλεμη κατάσταση έχει προκαλέσει ραγδαία αύξηση των τιμών των τροφίμων καθώς οι αγρότες δεν μπορούν να μεταφέρουν φρέσκα προϊόντα, σύμφωνα με την διεθνή ανθρωπιστική οργάνωση Oxfam. Υπάρχουν δε σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ ελπίζει να ξεκινήσει τη διανομή τροφίμων σε 85.000 ανθρώπους μέσα στις επόμενες μέρες σε αυτή τη λωρίδα γης που έχει εμβαδόν 362 km2 και στοιβάζει περίπου 1.800.000 ψυχές. Στην πόλη Χαν Γιούνις, που ουσιαστικά είναι ένας προσφυγικός καταυλισμός περίπου 1.500 άνθρωποι έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε σχολεία που διευθύνονται από τον ΟΗΕ.

πηγή:Ethnos.gr

Σχόλια