Μέτρα για στήριξη της οικοδομής

Μέτρα για στήριξη της οικοδομής
21 Ιανουαρίου, 2009

Μέτρα για στήριξη της οικοδομής

Μέτρα για τη στήριξη της οικοδομής ζητούν από την Πολιτεία οι εκπρόσωποι του κλάδου, καθώς, όπως υποστηρίζουν, η οικονομική κρίση και η συρρίκνωση της δραστηριότητας προοιωνίζουν δυσάρεστες εξελίξεις για την οικονομία και την απασχόληση. Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Oικοδομικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος (ΣΟΕΒΕ), Γιάννης Παγώνης, στο πλαίσιο συνάντησης με δημοσιογράφους την Τρίτη, το 2008 ο τζίρος των κατασκευαστικών εταιρειών της πόλης συρρικνώθηκε κατά 20%, με αντίστοιχη εικόνα να καταγράφεται και στην υπόλοιπη χώρα. «Από το 2005 έως το τέλος του 2008», σημείωσε ο κ. Παγώνης, «η οικοδομική δραστηριότητα στην πόλη, συρρικνώθηκε κατά 65%».

Η αρνητική ψυχολογία των υποψήφιων αγοραστών, σε ό,τι αφορά την οικονομική τους κατάσταση, είναι ο βασικός παράγοντας που τους αποτρέπει από την αγορά ακινήτου. Σήμερα, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΣΟΕΒΕ, υπολογίζεται ότι υπάρχουν πανελλαδικά περί τα 120.000-130.000 αδιάθετα διαμερίσματα, εκ των οποίων περί τις 30.000 στη Θεσσαλονίκη, όπου οι τιμές των ακινήτων έχουν μειωθεί το τελευταίο διάστημα από 5% έως 10%, ανάλογα με την περιοχή.

Η συρρίκνωση της οικοδομικής δραστηριότητας, σύμφωνα με τα μέλη του ΣΟΒΕ, πλήττει εκτός από τις εταιρείες του κλάδου, χιλιάδες εργαζόμενους στην οικοδομή, τα μεροκάματα των οποίων, δεν ξεπερνούν τα 40-50 ευρώ.

Ο ΣΟΕΒΕ ζητεί την εκπόνηση σχεδίου στήριξης του κλάδου, αντιστοίχου με εκείνο που εξαγγέλθηκε για τον τουρισμό, επισημαίνοντας ότι «η οικοδομή συνεισφέρει το 15% του ΑΕΠ». Μεταξύ άλλων, ζητούν την επιδότηση του επιτοκίου για στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας καθώς και την επίσπευση της ένταξης νέων περιοχών στα σχέδια πόλεων.

Σχόλια