Μία στις 5 επιχειρήσεις (20,9%) θεωρεί πολύ πιθανό να προχωρήσει σε κλείσιμο το επόμενο διάστημα
Μία στις 5 επιχειρήσεις (20,9%) θεωρεί πολύ πιθανό να προχωρήσει σε κλείσιμο το επόμενο διάστημα
Τις θέσεις και τις απόψεις της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας θα ακούσει ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά την επίσκεψή του στα γραφεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ).
Ο κ. Χρυσοχοΐδης θα επισκεφθεί στις 11 αύριο το πρωί τα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ, όπου το προεδρείο της Συνομοσπονδίας θα αναφερθεί στα αποτελέσματα της έρευνάς του για την πορεία της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, από τα συμπεράσματα της οποίας προκύπτει ότι αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας.
Η ΓΣΕΒΕΕ αναμένεται να σημειώσει ότι επειδή η ύφεση εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και θα ενταθεί με απρόβλεπτες συνέπειες, πρέπει να παρθούν μέτρα για τα ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα και άμεσα μέτρα ενίσχυσης ιδιαίτερα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, καθ' ότι αυτές δημιουργούν και διατηρούν σταθερότερες θέσεις εργασίας.
Ιδιαίτερη συζήτηση αναμένεται να γίνει σχετικά με το εύρημα της έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ που δείχνει ότι είναι υψηλό το ποσοστό των μικρομεσαίων, το οποίο θεωρεί ως αποτελεσματική αντίδραση στην κατάσταση που διαμορφώνεται, την παύση πληρωμών προς το Δημόσιο.
Τα θέματα της ευκολίας πρόσβασης στη χρηματοδότηση αλλά και η πορεία σύστασης παρατηρητηρίου τιμών πρώτων υλών και μηχανημάτων που περιμένει η μικρομεσαία επιχείρηση και βιοτεχνία για να πέσουν οι τιμές και στο στάδιο της παραγωγής, επίσης θα τεθούν στο τραπέζι της συζήτησης.
Με βάση τα ευρήματα της τελευταίας έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ σχετικά με την πορεία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για το πρώτο εξάμηνο του 2010 και στην οποία αποτυπώνονται εκτιμήσεις μέχρι και το τέλος του 2010, διαπιστώνονται τα εξής:
- Μία στις 5 επιχειρήσεις (20,9%) θεωρεί πολύ πιθανό να προχωρήσει σε κλείσιμο το επόμενο διάστημα. Αυτό υπολογίζεται σε 175.000 επιχειρήσεις. Το συγκεκριμένο ποσοστό, σχεδόν διπλασιάστηκε σε σχέση με το αντίστοιχο της έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ τον Μάιο του 2009 (11,7%).
- Επιπλέον θα πρέπει να σημειωθεί ότι άλλες σχεδόν 200.000 επιχειρήσεις (23,5%), δηλώνουν δυσκολίες συνέχισης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.
- Εκτιμώντας όλα τα παραπάνω και με ένα μετριοπαθές σενάριο, υπολογίζεται ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χαθούν πάνω από 300.000 θέσεις απασχόλησης μέχρι το τέλος του 2011 (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί).
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα προαναφερόμενα στοιχεία αφορούν μόνο τις μικρές επιχειρήσεις, χωρίς να αθροίζονται οι αντίστοιχες επιπτώσεις από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις.
- Ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις καταγράφονται και στον τομέα της απασχόλησης, αφού σχεδόν 1 στις 5 επιχειρήσεις (21,9%) αναγκάστηκαν να μειώσουν το προσωπικό τους, ενώ μόνο το 3,6% των επιχειρήσεων του δείγματος προχώρησε σε προσλήψεις. Αυτό «μεταφράζεται» σε απώλεια περίπου 88.000 θέσεων εργασίας για το πρώτο εξάμηνο του 2010 με μεγαλύτερη ένταση στη μεταποίηση και στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του δείγματος.
- Επιπλέον, σχεδόν 3 στους 10 επιχειρηματίες που απασχολούν προσωπικό (27,7%), προβλέπουν ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2010, θα προχωρήσουν σε μείωση του προσωπικού τους, ενώ μόλις το 2,8% δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε προσλήψεις. Με το πιο μετριοπαθές σενάριο υπολογίζεται ότι είναι επισφαλείς άλλες 120.000 θέσεις εργασίας τους επόμενους 6 μήνες.
Όσον αφορά την πρόβλεψη της γενικής οικονομικής κατάστασης των ερωτηθέντων, επιδείνωση προβλέπει το 67,1% των επιχειρηματιών. Ειδικότερα, επιδείνωση προβλέπει: στον κύκλο εργασιών το 65,6%, στη ρευστότητα το 66,9%, στη ζήτηση το 63,8%, στις παραγγελίες το 64,4% και στις επενδύσεις το 47,5%.-