Μυτιλήνη: Μία νεκρή, 15 τραυματίες και ένα ισοπεδωμένο χωριό από τα 6,1 Ρίχτερ
Μυτιλήνη: Μία νεκρή, 15 τραυματίες και ένα ισοπεδωμένο χωριό από τα 6,1 Ρίχτερ
Μία 43χρονη γυναίκα που είχε εγκλωβιστεί, 15 τραυματίες και μεγάλες ζημιές στο χωριό Βρίσα είναι ο τραγικός απολογισμός του σεισμού μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες στις 15:28, με επίκεντρo τη θαλάσσια περιοχή νότια από το Πλωμάρι της Λέσβου.
Ο σεισμός έγινε αισθητός στη Χίο, σε περιοχές της Τουρκίας, αλλά και σε ορισμένες περιοχές της Αττικής. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας, το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χλμ., άρα ο σεισμός θεωρείται επιφανειακός και ως εκ τούτου αναμένονται αρκετοί μετασεισμοί. Άλλωστε, χθες, λίγο μετά τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ που θεωρείται και κύριος, σημειώθηκε στις 15:34 νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 Ρίχτερ.
Οι σεισμολόγοι πάντως παραμένουν επιφυλακτικοί για τη σεισμική ακολουθία, χαρακτηρίζοντας κρίσιμο το επόμενο 48ωρο.
Νεκρή μία 43χρονη γυναίκα
Όσο αφορά στη 43χρονη, έχασε τη ζωή της στο σπίτι της, στο χωριό Βρίσα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο σεισμός βρήκε την άτυχη γυναίκα, μητέρα δύο παιδιών, στο υπνοδωμάτιό της. Η 43χρονη δεν κατάφερε να αντιδράσει, καθώς από την ισχυρότατη δόνηση κατέρρευσε ένας τοίχος και την πλάκωσε. Ο σύζυγός της νοσηλεύεται με κατάγματα στα πόδια.
«Νεκρή ανασύρθηκε η Ε.Β., 43 ετών, που αναζητούσαμε σε οικία που υπέστη μερική κατάρρευση στην περιοχή Βρίσα Λέσβου. Στην επιχείρηση ανάσυρσης συμμετείχαν 12 πυροσβέστες με 4 οχήματα καθώς και μια ομάδα από 10 πυροσβεστικούς υπαλλήλους και έναν διασωστικό σκύλο της 1ης ΕΜΑΚ. Όλες οι δυνάμεις του νησιού βρίσκονται σε επιφυλακή και θα περιπολούν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας για έλεγχο και άμεση ανταπόκριση σε τυχόν συμβάντα», ανέφερε ανακοίνωση της Πυροσβεστικής.
Η κατάσταση στο χωριό Βρίσα ήταν πολύ επικίνδυνη από τις εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν σε πολλά κτίρια, με τα συντρίμμια τους να κατακλύζουν τους δρόμους. Οι άνδρες της ΕΜΑΚ κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες και έτσι δεν θρηνήσαμε περισσότερα θύματα. Σε αντίθεση μάλιστα με την άτυχη 43χρονη, κατάφεραν να απεγκλωβίσουν μετά από αρκετή ώρα -και ενώ είχαν ήδη αρχίσει να φοβούνται για την κατάσταση των εγκλωβισμένων- ένα ηλικιωμένο ζευγάρι.
Εκκενώθηκε το χωριό Βρίσα
Η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα εναπομείναντα σπίτια στο χωριό κρίθηκε ιδιαίτερα επικίνδυνη σε περίπτωση μετασεισμού και έτσι εκκενώθηκε, με τους κατοίκους να διανυκτερεύουν είτε σε σκηνές (διατέθηκαν 40 των 10 ατόμων με εντολή Μουζάλα από το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας) σε καταυλισμό που έστησε ο στρατός στο γήπεδο του Πολιχνίτου, είτε μετακινούνται σε σπίτια συγγενικών τους προσώπων σε άλλα μέρη του νησιού, ενώ κυρίως υπερήλικες μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο των Βατερών.
Στο γήπεδο Πολιχνίτου πραγματοποιήθηκε και σύσκεψη υπό τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, ενώ σήμερα όλοι οι αρμόδιοι φορείς και οι ειδικοί επιστήμονες συσκέπτονται για το πώς θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
«Ολοκληρωτική καταστροφή στη Βρίσα»
Για ολοκληρωτική καταστροφή του χωριού Βρίσα της περιοχής Πολιχνίτου, στη Λέσβο, μιλά στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του δήμου Λέσβου, Νίκος Καρασάββας. «Ακόμα και αυτά που στέκουν όρθια, έχουν πολύ σοβαρά και εμφανή προβλήματα», προσθέτει. «Eννιά στα δέκα σπίτια του χωριού είτε έχουν γκρεμιστεί είτε έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές».
Στο χωριό βρίσκονται περίπου 100 κάτοικοι. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Στέλιος Πανσεληνάς, κάτοικος της Βρίσας, «εννιά στα δέκα σπίτια του χωριού είτε έχουν γκρεμιστεί είτε έχουν υποστεί μεγάλες ζημίες». Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, αυτό αφορά τα παλιά σπίτια του χωριού, καθώς τα νεότερα δεν έχουν τόσο σοβαρές ζημιές.
Ζημιές και στο Πλωμάρι
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πλωμαρίου, Μανώλη Αρμενάκα, κατέρρευσαν παλιά σπίτια στον οικισμό του Πλωμαρίου, καθώς και ο τρούλος του ναού του Αγίου Παντελεήμονα. Επίσης, είχαν κλείσει λόγω κατολισθήσεων ο κεντρικός δρόμος Μυτιλήνης-Πλωμαρίου στο ύψος του Αγίου Ισιδώρου και ο δρόμος προς τη Μελίντα. Ζημιές έχουν αναφερθεί και στον οικισμό της Πλαγιάς.
Ζημιές σε παλιά βιομηχανικά κτίρια
Παλιά βιομηχανικά κτίρια κατέρρευσαν στη Σκάλα Πολιχνίτου. Επίσης κατέρρευσε μέρος της καμινάδας του παλιού βιομηχανικού κτιρίου ελαιοτριβείου στη Σκάλα Λουτρών το οποίο λειτουργεί ως ξενοδοχείο με την επωνυμία «Ζαίρα». Αποτέλεσμα της κατάρρευσης της βιομηχανικής καμινάδας ήταν να καταστραφεί μεγάλο μέρος του κυρίως κτιρίου. Επίσης ρωγμές και πτώσεις σοβάδων έχουν υπάρξει σε πολλά κτίρια στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης. Ανάμεσα σε αυτά και στο ιστορικό δημαρχείο στην προκυμαία της πόλης.
Κλειστά σήμερα τα σχολεία - Αναβάλλονται οι Πανελλήνιες σε Λέσβο και Χίο
Στο μεταξύ, λόγω του σεισμού και για προληπτικούς λόγους, με απόφαση του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού, σήμερα Τρίτη 13 Ιουνίου, όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Λέσβο θα παραμείνουν κλειστά.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, θα αναβληθούν οι σημερινές πανελλήνιες εξετάσεις των υποψηφίων των ΕΠΑΛ σε Λέσβο και Χίο, λόγω του σεισμού, ενώ θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση για τις επόμενες μέρες των Πανελλαδικών και αφού πρώτα κριθεί η κατάσταση στων σχολείων που έχουν οριστεί ως εξεταστικά κέντρα στα δύο νησιά.
Κανένα σοβαρό πρόβλημα σε Χίο, Ψαρά και Οινούσσες
Δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής στη Χίο σοβαρά προβλήματα από τον σεισμό, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα Ψαρά και τις Οινούσσες. Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά για σημαντικές ζημιές. Μικρές ζημιές όπως είπε έχουν αναφερθεί στην πόλη της Χίου και στο χωριό Κάμπος. Σύμφωνα με ενημέρωση από την αστυνομία όσο και από τον δήμο Χίου, δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Ανάλογη εικόνα δίνουν και οι δήμαρχοι Ψαρών, Κώστας Βρατσάνος και Οινουσσών, Στέφανος Βογιατζής.
Ας σημειωθεί ότι στη Χίο, την ώρα της σεισμικής δόνησης ήταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών Ευρώπης (CEMR) με περίπου 120 συνέδρους από όλη την Ευρώπη, οι οποίοι βγήκαν με ασφάλεια από το κτίριο του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Χίου όπου και συνεδρίαζαν.
Πανικός και στην Τουρκία -«Σκέφτηκα ότι θα πεθαίναμε»
Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή και στην Τουρκία, στη Σμύρνη και σε συνοικίες της Κωνσταντινούπολης. Δημοσιογράφος του AFP μετέδωσε ότι είδε κατοίκους της πόλης να βγαίνουν τρομαγμένοι από τα σπίτια τους.
«Ο σεισμός ήταν πραγματικά ισχυρός. Τα πάντα στην κλινική μου άρχισαν να τραντάζονται. Ολοι μας τρέξαμε έξω μαζί με τους ασθενείς» είπε στο Reuters ο Ντιντέμ Ερίς, ένας 50χρονος οδοντίατρος από τη συνοικία Καρσίγιακα στη Σμύρνη.
«Είμαστε πολύ συνηθισμένοι στους σεισμούς καθώς ζούμε στη Σμύρνη, αλλά αυτός (ο σεισμός) ήταν διαφορετικός. Σκέφτηκα ότι αυτήν την φορά θα πεθαίναμε» συμπλήρωσε.
Πηγή: iefimerida.gr