Ο πρωθυπουργός στην Τουρκία

Ο πρωθυπουργός στην Τουρκία
23 Ιανουαρίου, 2008

Ο πρωθυπουργός στην Τουρκία

«Οι δύο χώρες θα πρέπει να καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να επιλύσουν τις διαφορές τους ειρηνικά και με βάση το διεθνές δίκαιο» δήλωσε ο πρωθυπουργός,Κώστας Καραμανλήςστο μήνυμα που έστειλε στην Αγκυρα, εν όψει της έναρξης της σημερινής επίσκεψής του στην Τουρκία. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην Αγκυρα μετά από 48 χρόνια. Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν σχεδόν όλα, τόσο στις επίσημες όσο και στις κατ' ιδίαν επαφές που θα έχουν σήμερα στην Αγκυρα και αύριο στην Κωνσταντινούπολη. Ο πρωθυπουργός διατύπωσε τη θέση ότι η ελληνική κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά είναι έτοιμοι να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας. Βασικό κριτήριο για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας είναι η αναγνώριση της Κύπρου, τόνισε. «Ωστόσο, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Επιπρόσθετα, πρέπει να επιλυθεί το Κυπριακό, το οποίο σκιάζει τις διμερείς σχέσεις, με μόνιμη λύση που θα προβλέπει τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.» Ο κ. Καραμανλής τόνισε επίσης τη μεγάλη πρόοδο,που έχει σημειωθεί στο διμερές εμπόριο και τις επενδύσεις,καθώς ο συνολικός όγκος του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών διαμορφώθηκε στα 3 δισ. δολάρια το 2007, από 200 εκατ. δολάρια που ήταν το 1999.
Αναφέρθηκε στις θετικές εξελίξεις στον τομέα της τουριστικής κίνησης μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και στον ελληνοτουρκικό αγωγό φυσικού αερίου που, όπως είπε, αποτελεί «καρπό» της συνεργασίας των δύο χωρών.
«Μακάρι η επικείμενη αυριανή επίσκεψις του πρωθυπουργού της Ελλάδος και οι συνομιλίες που θα έχει με τον Τούρκο ομόλογό του να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση της επιλύσεως των προβλημάτων μας» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ιεραρχώντας ως κεντρικό πρόβλημα την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Ο κ. Βαρθολομαίος σημείωσε ότι «αγωνιζόμεθα όλα αυτά τα χρόνια να μεταπεισθεί η τουρκική κυβέρνησις και να μας επιτρέψει την επαναλειτουργία της Σχολής μας».

Σχόλια