Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Καρασμάνης, στην 73η Ολομέλεια της ICAC
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Καρασμάνης, στην 73η Ολομέλεια της ICAC
«Αποτελεί τιμή για τη χώρα μας, αλλά και για ολόκληρο τον κλάδο του βαμβακιού, η πραγματοποίηση για πρώτη φορά στην Ελλάδα της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής Βαμβακιού (ICAC), στην οποία συμμετέχουν 40 βαμβακοπαραγωγικές χώρες του κόσμου».
Αυτό επισήμανε σήμερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Καρασμάνης, απευθύνοντας χαιρετισμό κατά την έναρξη των εργασιών της 73ης συνέλευσης της Ολομέλειας της ICAC, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.
«Η πραγματοποίηση μιας τέτοιας σημαντικής εκδήλωσης, παγκόσμιας εμβέλειας, έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας», υπογράμμισε ο κ. Καρασμάνης, «καθώς αφορά ένα εθνικό μας προϊόν, όπως είναι το βαμβάκι. Η Ελλάδα είναι σήμερα η βασική βαμβακοπαραγωγός χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πάνω από το 80% της συνολικής ευρωπαϊκής παραγωγής, ενώ συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πρώτες 10 χώρες παγκοσμίως, που παράγουν και εξάγουν βαμβάκι.
Η καλλιέργεια βαμβακιού παίζει σημαντικό ρόλο σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, καθώς με αυτήν ασχολούνται πάνω από 55.000 αγρότες, εξασφαλίζοντας πρώτη ύλη σε 70 εκκοκκιστικές μονάδες, σε δεκάδες εμπορικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις, κλωστοϋφαντουργικές βιομηχανίες, αποτελώντας έτσι μοχλό στήριξης της απασχόλησης και της ανάπτυξης σε μεγάλες περιφέρειες της χώρας μας.
Η πλούσια και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα θεματολογία της 73ης Ολομέλειας της ICAC, που εστιάζεται κυρίως στην ενδυνάμωση της αλυσίδας παραγωγής και επεξεργασίας του βαμβακιού, σε συνδυασμό με την εφαρμογή ορθών καλλιεργητικών πρακτικών, βελτίωση της παραγωγικότητας, του γενετικού υλικού, της ταξινόμησης και της προώθησης του προϊόντος στις διεθνείς αγορές, αντικατοπτρίζει και τη στρατηγική του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη στήριξη του βαμβακιού και των Ελλήνων βαμβακοπαραγωγών», τόνισε ο κ. Καρασμάνης.
«Μια στρατηγική, που ως βασικό στόχο έχει τη βιωσιμότητα και τη δυναμική ανάπτυξη της καλλιέργειας, με σεβασμό στο περιβάλλον και την παραγωγή ποιοτικού προϊόντος με υψηλή προστιθέμενη αξία στην διεθνή αγορά».