Οι στόχοι της κυβέρνησης

Οι στόχοι της κυβέρνησης
7 Ιουλίου, 2012

Οι στόχοι της κυβέρνησης

Στην προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, με συγκεκριμένη αναφορά στον ΟΣΕ και τη ΔΕΗ, και την επίσπευση των μεταρρυθμίσεων έδωσε έμφαση ο πρωθυπουργός κατά την ανάγνωση των προγραμματικών του δηλώσεων. Όσον αφορά το μνημόνιο, ο Αντ.Σαμαράς ανέφερε πως «το νόημα της επαναδιαπραγμάτευσης δεν είναι η αλλαγή των στόχων, αλλά η αλλαγή όσων εμποδίζουν της επίτευξή τους» τονίζοντας πως η κυβέρνηση θέλει τροποποιήσεις του προγράμματος στα σημεία που επιτείνουν την ύφεση για την επίτευξη των στόχων, απορρίπτοντας τις μονομερείς ενέργειες. «Είμαστε αποφασισμένοι να πούμε όλη την αλήθεια» τόνισε, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση έχει πλήρεις αρμοδιότητες, ορίζοντα τετραετίας και «θα δώσει όλες τις μάχες».
Όσον αφορά το μνημόνιο, ο Αντ.Σαμαράς ανέφερε πως η κυβέρνηση μιλά για επαναδιαπραγμάτευση «για να υπογραμμίσουμε ότι θέλουμε να έλθουμε σε συνεννόηση, σε συμφωνία, με τους εταίρους μας». «Απορρίπτουμε τις μονομερείς ενέργειες, ζητάμε τροποποιήσεις του προγράμματος, ιδιαίτερα στα σημεία εκείνα που επιτείνουν την ύφεση, ακριβώς για να μπορέσουμε να επιτύχουμε τους στόχους του» είπε, σημειώνοντας πως «καταλαβαίνουμε ότι κάποια απ' αυτά που ζητάμε μπορούν να γίνουν σε βάθος χρόνου, υπάρχουν, όμως, άλλα που επείγουν».
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως πρέπει να αντικατασταθεί κάθε μέτρο που οδηγεί σε απολύσεις «είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα». Υπογράμμισε επίσης πως επείγει «η τακτοποίηση των αλλεπάλληλων φορολογικών επιβαρύνσεων» που έρχονται φέτος σε περισσότερες δόσεις. Πέραν του μνημονίου και της δημοσιονομικής εξυγίανσης, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε επίσης τη συγκρότηση ειδικού σώματος που θα εξετάσει το «πόθεν έσχες» στελεχών και αρχηγών των κυβερνήσεων από το 1974 και έπειτα, με πρόβλεψη για δήμευση περιουσίας που δεν θα δικαιολογείται.Αυτό θα συνοδεύεται επίσης με αλλαγή στο νόμο περί ευθύνης υπουργών και τροποποίηση των ισχύοντων για τη βουλευτική ασυλία.

Οι βασικοί άξονες της κυβέρνησης

Ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως η χώρα έχει στόχους που αναμφισβήτα πρέπει να πιάσει, σκιαγράφησε εννέα βασικούς άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση, ανέφερε, θα δώσει έμφαση στις αποκρατικοποιήσεις και την επίσπευσή τους, όπου χρειαστεί. Ο πρωθυπουργός μίλησε επίσης για προώθηση αποκρατικοποιήσων που δεν αποτελούν συμβατικές υποχρεώσεις, κάνοντας συγκεκριμένα αναφορά στο λειτουργικό τμήμα του ΟΣΕ και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας «σε όλη της την έκταση, όχι αποσπασματικά, αλλά οργανωμένα και με τμήματα από το παραγωγικό μέρος της ΔΕΗ».

Τόνισε πως αυτά θα γίνουν «με προσοχή» και διατήρηση των δικτύων σε δημόσιο έλεγχο. Επίσης, ο πρωθυπουργός ανέφερε και την περίπτωση των ορυχείων, σημειώνοντας πως η αξιοποίησή τους θα γίνει με δικαιώματα εκμετάλλευσης και όχι με αλλαγή στο ιδιοκτησιακό τους καθεστώς. «Δεν βλέπουμε τις αποκρατικοποιήσεις ταμειακά, αλλά αναπτυξιακά» είπε, γνώμονας είναι η προσέλκυση επενδύσεων.

Μίλησε και για αποκρατικοποίηση των υδάτων, τονίζοντας πως θα εξασφαλιστεί ο ρυθμιστικός ρόλος του κράτους στη διαχείρισή τους.

Προτεραιότητα θα δοθεί επίσης σε συμβάσεων παραχώρησης υποδομών που ήδη υπάρχουν και υπολειτουργούν, αναφερόμενος σε περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια. Ο Αντ.Σαμαράς υπογράμμισε επίσης την κεντρική σημασία αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, προαναγγέλλοντας τη δημιουργία οχήματος ειδικού σκοπού για την αναξοποίητη δημόσια περιουσία στην έκταση από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο. «Η χώρα πρέπει να γίνει φιλική στις επενδύσεις» τόνισε.

Στόχος της κυβέρνησης είναι επίσης το ξεμπλοκάρισμα των κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ με παράκαμψη της γραφειοκρατίας. «Δεν μπορεί να υπάρχουν 12,5 δισ. ευρώ και να μένουν αναξιοποίητα εξαιτίας της γραφειοκρατίας» είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε το στόχο για κλείσιμο ή συγχώνευση δεκάδων φορέων του δημοσίου -δίνοντας μάλιστα χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει ολοκληρωθεί η εν εξελίξει αξιολόγηση και να έχει ληφθεί η απόφαση για τους περισσότερους. Στόχος της κυβέρνησης είναι επίσης η εισαγωγή μέτρων για στήριξη της ρευστότητας και διευκόλυνση επιστροφής καταθέσεων. Προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση για περιουσιολόγιο, στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι καταθέσεις με στόχο τη δημιουργία στέρεης βάσης για τον οριστικό έλεγχο της φοροδιαφυγής. Τόνισε δε πως όσοι δεν δήλωσαν έσοδα που αποδεικνύονται από την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, «θα έχουν μια τελευταία ευκαιρία να τα δηλώσουν και να φορολογηθούν» -σημειώνοντας πως αυτό δεν θα αφορά νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή πολιτικούς. Βασικός στόχος είναι επίσης, συνέχισε ο πρωθυπουργός, η καταπολέμηση της δημόσιας σπατάλης με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Έκανε αναφορά στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, που ήδη υπάρχει, λέγοντας πως «οι έως τώρα προσπάθειες απέτυχαν». Ανέφερε ότι ένας ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος θα συντονίζει το έργο μεταξύ των υπουργείων και θα υπάρχει συντονισμός μεταξύ του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του υπουργείου Οικονομικών.
Επίσης, εξήγγειλε τη δημιουργία διυπουργικής επιτροπής υπό την ευθύνη του για την προώθηση της διοικητικής μεταρρύθμισης.
Ως τελευταίο σημείο ανέφερε την επίσπευση του συμψηφισμού των οφειλών από και προς το Δημόσιο εντός ενάμισι χρόνου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν μπορεί να κλείνουν επιχειρήσεις επειδή τους χρωστάει το Δημόσιο» ενώ πρόσθεσε πως αν ο συμψηφισμός γίνει σωστά, το ταμειακό κόστος θα είναι μηδενικό.
Επιπλέον, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε σε άμεσες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και τη δημόσια διοίκηση. με άμεση πρωτοβουλία θα προχωρήσει η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών τροποποίηση όσων ισχύουν περί βουλευτικής ασυλίας. Πρόσθεσε ότι επειδή απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση, μπορεί να περιοριστεί η ασυλία μόνο στις περιπτώσεις που άμεσα συνδέονται με την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων περιορισμός της χρηματοδότησης των κομμάτων, περικοπή των προνομίων των βουλευτών, όπως τα αυτοκίνητα και διπλές συντάξεις για τους νέους βουλευτές περιορισμός συμβούλων, ιδιαίτερα των υπουργών συγκρότηση ειδικού σώματος που θα εξετάσει το «πόθεν έσχες» στελεχών των κυβερνήσεων και αρχηγών κομμάτων από το 1974. «Όπου η δημιουργία περιουσίας δεν δικαιολογείται, θα υπάρξει πρόβλεψη για δήμευση» είπε. Οι συντάξεις θα βγαίνουν σε σημαντικά λιγότερο από ένα χρόνο άμεση αναμόρφωση των κανόνων του «Τειρεσία», προκειμένου να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης καταπολέμηση της ακρίβειας με κάθε πρόσφορο μέτρο: σπάσιμο των καρτέλ, έλεγχος ενδο-ομιλικών συναλλαγών, ηλεκτρονική αγορά αγροτικών προϊόντων και δημοπρατήρια άμεση ανακούφιση των δανειοληπτών, ώστε οι δόσεις τους να μην ξεπερνούν το 30% του μηνιαίου εισοδήματός τους. «Δίνουμε τη μάχη του προφανούς»

«Δίνουμε τη μάχη του προφανούς, πρέπει να ανοίξουμε τα μάτια να δούμε το προφανές και ακόμη περισσότερο να δούμε παραπέρα και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του λαού και την αξιοπιστία της χώρας» είπε.
«Αυτά θα τα πετύχουμε με όπλο την αποφασιστικότητα και την ενότητα» τόνισε, λέγοντας πως η ενότητα αυτή «εκφράζεται από την κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης και εθνικής ευθύνης». Η κυβέρνηση τόνισε έχει πλήρεις αρμοδιότητες και χρονικό ορίζοντα τετραετίας. Και η κυβέρνηση, σημείωσε, «οφείλει να πει αλήθειες, όπως αλήθεια είναι ότι το πρόγραμμα έχει πράγματι ξεφύγει από τους στόχους».
«Η κυβέρνηση έχει στόχο να βγάλει τη χώρα από την κρίση, να αλλλαξει όλα όσα πρέπει και να ανοίξει το δρόμο της ανάπτυξης, ώστε να μην χρειαζόμαστε άλλα μνημόνια και να διασφαλίσουμε τη θέση μας στη ευρωζώνη» τόνισε.
Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια