Ολιγοπωλιακή διάρθρωση ορισμένων αγορών προϊόντων
Ολιγοπωλιακή διάρθρωση ορισμένων αγορών προϊόντων
Στην ολιγοπωλιακή διάρθρωση ορισμένων αγορών προϊόντων, αλλά και στον τριτογενή τομέα των υπηρεσιών, επέρριψε την ευθύνη για τον υψηλό πληθωρισμό ο απερχόμενος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκος Γκαργκάνας. Παρουσιάζοντας έρευνα της ΤτΕ, τόνισε ότι η αύξηση των κερδών των εμπορικών επιχειρήσεων ξεπερνά κατά πολύ αυτή της βιομηχανίας, γεγονός που καταδεικνύει ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός στην Ελλάδα, σε σύγκριση με αυτόν της ΕΕ, οφείλεται κατ' αρχήν στα υπερβολικά περιθώρια κέρδους επιχειρήσεων που κατέχουν δεσπόζουσα θέση στην αγορά. Ανεπαρκή για αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακρίβειας κρίνει ο κ. Γκαργκάνας τα κυβερνητικά μέτρα παρατηρώντας ότι «με αγορανομικού χαρακτήρα μέτρα αντιμετωπίζονται μόνο τα συμπτώματα της ακρίβειας και όχι οι αιτίες της». Τόνισε ότι «δεν είναι καταδικασμένη σε στασιμότητα». Υπάρχει διέξοδος, αρκεί να «ληφθούν πιο δραστικά μέτρα». Είναι στο χέρι της κυβέρνησης να επαναφέρει την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης», είπε χαρακτηριστικά. Εσχάτως, όπως είπε, ανέκυψαν και οι εξωγενείς παράγοντες, όπως η έκρηξη των τιμών του πετρελαίου και των ειδών διατροφής, οι οποίοι όμως επηρεάζουν αναλόγως και τους άλλους εταίρους μας.
Συνέστησε να επιδειχθεί μεγαλύτερη έμφαση στην μείωση του πληθωρισμού, καθώς, όπως είπε, με αγορανομικού χαρακτήρα μέτρα αντιμετωπίζονται μόνο τα συμπτώματα της ακρίβειας και όχι οι αιτίες της. Παράλληλα, προέτρεψε «να μελετηθεί το πλαίσιο λειτουργίας των λεγομένων κλειστών επαγγελμάτων, καθώς απολαμβάνουν εισοδήματα, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην κοινωνική τους συνεισφορά».
Ο κ. Γκαργκάνας επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι το μεγάλο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και ο σχετικά υψηλός πληθωρισμός της Ελλάδας είναι παράγοντες που δεν είναι συμβατοί με την μακροπρόθεσμη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και με τη διατήρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Πρόσθεσε ότι η αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, θα απαιτήσει πρωταρχικώς σταθερή περαιτέρω πρόοδο προς τη δημοσιονομική εξυγίανση, συμπεριλαμβανομένων μέτρων που θα καταστήσουν βιώσιμο το δημόσιο σύστημα συντάξεων. Θα απαιτήσει επίσης, τόνισε, επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την εξάλειψη των δυσκαμψιών στις αγορές προϊόντων και εργασίας.
Για τα εσωτερικά της Τράπεζας της Ελλάδος, ο κ. Γκαργκάνας προέβλεψε ότι η θητεία του νέου διοικητή Γιώργου Προβόπουλου θα είναι καλή. Είπε ακόμα ότι ο ίδιος αφήνει κερδοφόρα την Τράπεζα, αναφέροντας ότι στο πρώτο τρίμηνο του έτους εμφανίζει αύξηση των κερδών της κατά 64%, στα 122 εκατ.ευρω
Για το ασφαλιστικό των υπαλλήλων της ΤτΕ, ανέφερε ότι βρέθηκε τελικά κοινώς αποδεκτή λύση στο πλαίσιο της Επιτροπής που είχε συσταθεί για το σκοπό αυτό. Η λύση αυτή προβλέπει την ένταξη του Ταμείου στο ΙΚΑ με ειδικό κωδικό και όχι με ξεχωριστό λογαριασμό, όπως διεκδικούσαν οι εργαζόμενοι.