Πανελλαδική 24ωρη απεργία

Πανελλαδική 24ωρη απεργία
13 Φεβρουαρίου, 2008

Πανελλαδική 24ωρη απεργία

Δεύτερη γενική απεργία για το Ασφαλιστικό πραγματοποιείται σήμερα, δύο ημέρες πριν από τη συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό σύστημα και τις ανακοινώσεις των αλλαγών από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ θα γίνει στο Πεδίον του Αρεως στις 11 π.μ., ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς την πλατεία Συντάγματος. Το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει χωριστή συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Ομονοίας. Σε όλες τις πόλεις της περιοχής του Νομού Πέλλας θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις από τα Εργατικά Κέντρα. Πέραν των δύο μεγάλων συνδικαλιστικών οργανώσεων, στην κινητοποίηση συμμετέχουν επαγγελματικοί κλάδοι που αντιδρούν στην ενοποίηση των Ταμείων τους. Έτσι, αναλυτικά, στην 24ωρη απεργία συμμετέχουν δημόσιοι υπάλληλοι, δάσκαλοι, καθηγητές, εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, γιατροί, φαρμακοποιοί, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, λιμενεργάτες, δημοσιογράφοι. Η απεργία των δημοσιογράφων πραγματοποιείται από τις 6.00 π.μ. της Τετάρτης 13 Φεβρουαρίου έως τις 6.00 π.μ. της Πέμπτης. Το διάστημα αυτό δεν θα μεταδοθεί καμία είδηση. Η κανονική ροή των ειδήσεων θα ξεκινήσει και πάλι το πρωί της Πέμπτης. Με ανακοίνωσή του το ΙΚΑ ενημερώνει όσους έχουν προγραμματισμένα ραντεβού για την Τετάρτη και δεν θα εξυπηρετηθούν λόγω της απεργίας και των γιατρών θα γίνει προσπάθεια επικοινωνίας μέσω του 184 για προγραμματισμό νέου ραντεβού. Διαδικασία εξπρές Η απεργία της Τετάρτης, όπως και η προηγούμενη πανεργατική κινητοποίηση της 13ης Δεκεμβρίου, αναμένεται να αποτελέσει «βαρόμετρο» για τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό. Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο δεν αναμένεται να περιλαμβάνει, σε αυτή τη φάση, αλλαγή των ορίων ηλικίας στους δημοσίους υπαλλήλους, τους στρατιωτικούς και τα σώματα ασφαλείας. Οι αλλαγές στα όρια ηλικίας για τις πρόωρες συντάξεις θα αρχίσουν να εφαρμόζονται σταδιακά από το 2013. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προγραμματίζει να κινηθεί ταχύτατα στο θέμα του Ασφαλιστικού, με απώτερο στόχο οι διαδικασίες για την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου από τη Βουλή να ολοκληρωθούν μέσα σε 25 ημέρες, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Παρασκευή. Κομματική πειθαρχία Ερωτηθείς την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος αν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί εντός 3 - 4 εβδομάδων, απάντησε ότι δεν έχει κάτι περισσότερο επ' αυτού και πως όταν αποφασιστεί από την Κυβερνητική Επιτροπή θα ανακοινωθεί επισήμως.

Όσο για το αν υπάρχει θέμα κομματικής πειθαρχίας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση, σε μια σειρά από θέματα, μεταξύ των οποίων και το Ασφαλιστικό, «πήρε από τους Έλληνες πολίτες ψήφο να ξανακυβερνήσει.»
* Εναλλακτικές προτάσεις σχετικά με τη μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των αγροτών, κατέθεσαν 52 βουλευτές της ΝΔ με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας και Οικονομίας & Οικονομικών. Οι ερωτώντες, με πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή Πέλλας Ιορδάνη Τζαμτζή, προτείνουν τη σταδιακή μείωση του ορίου συνταξιοδότησης της αγρότισσας από το 65ο έτος στο 60ο έτος της ηλικίας, σταδιακά, μέχρι το 2017 και για τους αγρότες από το 65ο στο 62ο έτος μέχρι το 2015.

Σχόλια