Πληθωρισμός και Ε.Σ.Υ.

Πληθωρισμός και Ε.Σ.Υ.
10 Ιανουαρίου, 2008

Πληθωρισμός και Ε.Σ.Υ.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσίαανακοίνωσε σήμερα, ότι ο πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος στο 3,9% τον Δεκέμβριο, καθώς το πετρέλαιο παραμένει σε υψηλά επίπεδα, πιέζοντας προς τα πάνω τις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών. Η κυβέρνηση, που στοχεύει σε πληθωρισμό 2,8% για το 2008, ανησυχεί για την πορεία των τιμών, καθώς με το πετρέλαιο κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι γίνονται ασφυκτικές οι πιέσεις για αυξήσεις τιμών σε όλους τους κλάδους της οικονομίας και όχι μόνο στις μεταφορές. Μάλιστα, ο κ. Αλογοσκούφης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ, αλλά από το 2009 και μετά. Η ΓΣΕΕ, πάντως, ζητά αυξήσεις 10,5% για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ΕΣΥΕ, Μανώλη Κοντοπυρράκη, κάθε πρόβλεψη για την εξέλιξη του πληθωρισμού το 2008 είναι αβάσιμη, εξαιτίας της αστάθειας που παρατηρείται στις τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Η αύξηση τουπληθωρισμού τον Δεκέμβριο προήλθε από την ομάδα 'διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά'κατά 4,8% .
Κατά 0,5% της ομάδας 'αλκοολούχα ποτά και καπνός'.
Κατά 3,1% της ομάδας 'ένδυση και υπόδηση'.
Κατά 8,7% της ομάδας 'στέγαση', λόγω αύξησης των τιμών κυρίως των ενοικίων κατοικιών, των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας, των υπηρεσιών κοινοχρήστων, του πετρελαίου θέρμανσης και του ηλεκτρικού ρεύματος.
Κατά 2,6% της ομάδας 'διαρκή αγαθά-είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες'.
Κατά 2,4% της ομάδας 'υγεία'.
Κατά 4,7% της ομάδας 'μεταφορές'.
Κατά 1,7% της ομάδας 'αναψυχή-πολιτιστικές δραστηριότητες'.
Κατά 4,6% της ομάδας 'εκπαίδευση', λόγω αύξησης των τιμών στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, των εκπαιδευτηρίων ξένων γλωσσών, των φροντιστηρίων και των τεχνικών σχολών/ ΙΕΚ
Κατά 4,4% της ομάδας 'ξενοδοχεία - καφέ - εστιατόρια'.
Κατά 2,5% της ομάδας 'άλλα αγαθά και υπηρεσίες'.
Από τη μείωση του δείκτη:
Κατά 2,6% της ομάδας 'επικοινωνίες', λόγω μείωσης των τιμών των υπηρεσιών της σταθερής τηλεφωνίας.

Σχόλια