Πρεμιέρα για την πανεπιστημιακή αστυνομία – Πρώτη περιπολία

Πρεμιέρα για την πανεπιστημιακή αστυνομία – Πρώτη περιπολία
6 Σεπτεμβρίου, 2022

Πρεμιέρα για την πανεπιστημιακή αστυνομία – Πρώτη περιπολία

Πρεμιέρα έκανε χθες η πανεπιστημιακή αστυνομία, με τα στελέχη των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) να δίνουν το «παρών» εξωτερικά της κεντρικής πύλης στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου. Ηταν πλαισιωμένοι από διμοιρίες των ΜΑΤ υπό τον φόβο πρόκλησης έντασης. Στο σημείο, εξάλλου, φοιτητές και μέλη κομματικών νεολαιών πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρόμενοι για την παρουσία της αστυνομίας. Εκεί βρέθηκαν, επίσης, ο πρώην υπουργός Παιδείας επί ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Νίκος Φίλης, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης.

Νωρίτερα, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι το προηγούμενο διάστημα οι επικεφαλής των ΟΠΠΙ συναντήθηκαν με τις πρυτανικές αρχές των τεσσάρων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων όπου έχει αποφασιστεί να περιπολεί η πανεπιστημιακή αστυνομία. Στις συναντήσεις αυτές συζητήθηκε η πορεία υλοποίησης των μέτρων που προβλέπονται από τον εφαρμοστικό νόμο, όπως η εγκατάσταση τουρνικέ και καμερών στις εισόδους, με ευθύνη των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ακόμη ότι η πρυτανεία του ΕΚΠΑ, όπου πάντως δεν έχουν τοποθετηθεί συστήματα ελεγχόμενης πρόσβασης στο campus του Ζωγράφου, ζήτησε από την πανεπιστημιακή αστυνομία να αναλάβει την προστασία των εγκαταστάσεων που βρίσκονται στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης. Ετσι, μία διμοιρία των ΟΠΠΙ έδωσε το «παρών» –συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης και παρουσία φωτογράφων από ειδησεογραφικά πρακτορεία– εξωτερικά της εγκατάστασης, όπου και παρέμεινε για λίγη ώρα, πριν πάρει εντολή να αποχωρήσει.

Στην πύλη της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου – Αντιδράσεις Νεολαιών και φοιτητών, που προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα το πρωί στο σημείο.

Οταν κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο η είδηση περί επικείμενης εμφάνισης ΟΠΠΙ στην είσοδο της Πανεπιστημιούπολης, φοιτητές άρχισαν να συγκεντρώνονται στην είσοδο της οδού Ούλοφ Πάλμε, ενώ μία ακόμη ομάδα φοιτητών είχε συγκεντρωθεί στην είσοδο της οδού Κοκκινοπούλου. Οι φοιτητές παρατάχθηκαν μπροστά από την κεντρική είσοδο της Πανεπιστημιούπολης στην Ούλοφ Πάλμε, εμποδίζοντας την είσοδο στις αστυνομικές δυνάμεις. Τελικά, περίπου 500 φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο σημείο. Μάλιστα, γύρω στις 8.30 το βράδυ σημειώθηκε ένταση, με χημικά και ρίψη χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

«Σαν συμμορία μπήκαν στο ΕΚΠΑ για να κάνουν περιπολίες, τάχα για την ασφάλεια των φοιτητών. Καλούμε τους φοιτητές/τριες να αντιδράσουν στον αντιδημοκρατικό κατήφορο και να προστατεύσουμε όλοι/ες μαζί όσα κατακτήθηκαν με πόνο και αγώνα. Εξω η Αστυνομία από τις Σχολές!» σημείωσε χθες η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η ΚΝΕ ζήτησε τα κονδύλια για τις ΟΠΠΙ να διατεθούν για μαζικές προσλήψεις καθηγητών, φοιτητικές εστίες, σύγχρονες υποδομές και φοιτητική μέριμνα. Φοιτητικές οργανώσεις έχουν ανακοινώσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας για σήμερα το πρωί στην είσοδο της Πανεπιστημιούπολης.

 

ΠΗΓH

Σχόλια