«Πρόοδος» στο θέμα τους ελληνικού χρέους, ανοιχτό το ποσοστό του «κουρέματος»
«Πρόοδος» στο θέμα τους ελληνικού χρέους, ανοιχτό το ποσοστό του «κουρέματος»
Αθήνα
Την πεποίθηση ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται κοντά στην εξεύρεση μιας λύσης για το ελληνικό χρέος, εξέφρασαν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν λίγο μετά τη λήξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.
«Τα πράγματα προοδεύουν, αλλά δεν έχουν ακόμα καταλήξει» είπε ο κ. Σαρκοζί και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία έως την Τετάρτη, τονίζοντας ότι ζητούμενο είναι η συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα να είναι σε εθελοντική βάση. Όλες οι πηγές συμφωνούν ότι μη εκούσια συμμετοχή των ιδιωτών δεν έχει τεθεί στο τραπέζι.
Γερμανικές τραπεζικές πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι οι τραπεζίτες συμφωνούν σε εθελοντικό «κούρεμα» έως και 40%, αλλά οι πολιτικές πιέσεις αφορούν σε μεγαλύτερο ποσοστό, της τάξεως του 50%.
Σε κάθε περίπτωση, το ποσοστό φαίνεται θα «κλειδώσει» σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από το 21% που είχε συμφωνηθεί στις 21 Ιουλίου. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι η συμφωνία εκείνη βασίστηκε σε λάθος εκτιμήσεις.
Έως την Τετάρτη «τα προβλήματα της Ελλάδας πρέπει να τεθούν σε μία ρεαλιστική βάση και να επιλυθούν» είπε η κυρία Μέρκελ, η οποία φέρεται να έχει απευθύνει τελεσίγραφο προς τις τράπεζες που εμφανίζονται απρόθυμες να διαγράψουν τόσο μεγάλο ποσοστό του ελληνικού χρέους ότι «μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας μπορεί να αποδειχθεί μοιραία για το τραπεζικό σύστημα».
«Καρφιά» για τις υπερχρεωμένες χώρες
Ο Νικολά Σαρκοζί έκανε λόγο για χώρες του ευρώ που μπήκαν στο κοινό νόμισμα χωρίς να έχουν τις προϋποθέσεις λέγοντας: «Δεν θυμάμαι η Καγκελάριος, Μέρκελ και εγώ να είμαστε υπεύθυνοι τη στιγμή που χώρες επέλεξαν να είναι χρεωμένες ή ακόμη και τη στιγμή που αποφασίστηκε να μπουν στην Ευρώπη και την ευρωζώνη χώρες που δεν ανταποκρίνονταν σε κανένα από τα κριτήρια που τότε ίσχυαν».
«Η κυρία Μέρκελ είναι υπεύθυνη για τη Γερμανία όπως εγώ για τη Γαλλία. Σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να πάρουμε αποφάσεις υπέρ χωρών για τις οποίες δεν έχουμε εκλεγεί. Καθένας μπορεί να καταλάβει ότι αυτό θέτει προβλήματα δημοκρατίας. Είναι χώρες που υποφέρουν πολύ, όπου γίνονται διαδηλώσεις και υπάρχουν κοινωνικά προβλήματα. Η θητεία μας δεν αφορά τη διαχείριση αυτών των χωρών ωστόσο πρέπει να τους ζητήσουμε να κάνουν προσπάθειες» πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.
«Να γνωρίζουν όλοι τις ευθύνες τους»
Μέρκελ και Σαρκοζί τόνισαν ότι «συναντηθήκαμε με τον Ιταλό πρωθυπουργό και θα συναντηθούμε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, διότι μία σειρά αποφάσεων πρέπει να ληφθούν και οι οφείλουν να γνωρίζουν τις ευθύνες τους και τις νέες αποφάσεις που πρέπει να λάβουν».
«Η εμπιστοσύνη δεν θα έρθει με ένα νέο πακέτο προς την Ελλάδα. Η εμπιστοσύνη θα ανακτηθεί μόνο όταν ο καθένας κάνει αυτό που οφείλει να κάνει», είπε χαρακτηριστικά η Ανγκελα Μέρκελ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, αν επιτευχθεί λύση, αυτή θα είναι στη βάση ότι οι δανειστές και εταίροι μας αναλαμβάνουν την εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ η Ελλάδα αναλαμβάνει την εξυπηρέτηση των ελλειμμάτων. Θα πρέπει να μπορεί, με άλλα λόγια, να πληρώνει μόνη της μισθούς και συντάξεις και να δημιουργήσει πρωτογενές πλεόνασμα.
Πλήρως διασφαλισμένες οι τράπεζες
Σε ό,τι αφορά τις συνέπειες ενός «κουρέματος» σε ποσοστό 50% ή και 60% για τις τράπεζες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες και στελέχη της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι οι τράπεζες και οι καταθέσεις είναι απολύτως διασφαλισμένες.
Τα κεφάλαια που ενδεχομένως θα χρειαστούν κάποιες τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους θα πρέπει, όπως τόνισε η Μέρκελ, να τα αναζητήσουν αρχικά στις αγορές, αν αυτό αποτύχει στα κράτη, και αν και αυτό δεν είναι δυνατό στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο υπάρχει για το σκοπό αυτό.
Σε ό,τι αφορά στα ασφαλιστικά ταμεία που κρατούν σημαντικό ποσοστό του ελληνικού χρέους, αυτά θα κληθούν να τα στηρίξουν τα κράτη, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του ελλείμματος.
Το Βερολίνο φέρεται επίσης να προωθεί σχέδιο για «μόνιμη» εποπτεία της Ελλάδας. Σε κάθε περίπτωση, προωθείται εμβάθυνση» στα θέματα δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρωζώνη, με αλλαγή των ευρωπαϊκών Συνθηκών που θα δρομολογηθεί έως το τέλος του έτους.
Newsroom ΔΟΛ