Προστασία της υγείας και της ασφάλειας των καταναλωτών

Προστασία της υγείας και της ασφάλειας των καταναλωτών
10 Απριλίου, 2009

Προστασία της υγείας και της ασφάλειας των καταναλωτών

Ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή, Γιάννης Οικονόμου εν όψει των εορτών του Πάσχα και προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία της υγείας και της ασφάλειας των καταναλωτών, απέστειλε εγκύκλιό του σε όλες τις Υπηρεσίες Εμπορίου των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της Χώρας για εντατικοποίηση των ελέγχων σε θέματα ποιότητας των προϊόντων που έχουν αυξημένη ζήτηση κατά την περίοδο του Πάσχα όπως:
• ΚΑΥΣΙΜΑ
Έλεγχοι για την ποιότητα των καυσίμων που διατίθενται από πρατήρια εθνικών οδών, ταξιδιωτικών κόμβων και τουριστικών περιοχών.
• ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΥΠΟΚΕΙΝΤΑΙ ΣΕ ΕΙΔΙΚΟ ΦΟΡΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ (όπως μπύρα, κρασί και αλκοολούχα ποτά.
• ΚΕΡΙΑ-ΛΑΜΠΑΔΕΣ
Η ποιότητα των κεριών ελέγχεται μετά από δειγματοληψία και χημική εξέταση, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει παρασκευαστεί αποκλειστικά από κερί μέλισσας, γεγονός που σχετίζεται με την τιμή πώλησής του.
• ΠΑΙΔΙΚΑ ΕΝΔΥΜΑΤΑ-ΚΟΡΔΟΝΙΑ

Επίσης ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή κ. Γιάννης Οικονόμου εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στα παρακάτω είδη:
• ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Όλα τα παιχνίδια πρέπει να φέρουν το σήμα «CE» που αποτελεί δήλωση του κατασκευαστή ότι το παιχνίδι είναι κατασκευασμένο σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Επίσης πρέπει να φέρουν το όνομα ή και την εταιρική επωνυμία και το σήμα καθώς και τη Δ/νση του κατασκευαστή ή εντολοδόχου του ή του εισαγωγέα στην αγορά. Έτσι θα μπορέσετε να βρείτε ανταπόκριση αν έχετε κάποιο παράπονο από το παιχνίδι και να έλθετε σε επαφή με τον κατασκευαστή του για επισκευή, ανταλλακτικά κλπ.
Ορισμένα παιχνίδια, λόγω φύσεως ή σχεδιασμού ή υλικών πρέπει επιπλέον να έχουν προειδοποιητικές οδηγίες για τη χρήση τους. Αυτά που λόγω λειτουργίας ή χαρακτηριστικών προορίζονται για ορισμένες ηλικίες, πρέπει να αναγράφουν την ηλικία για την οποία προορίζονται.
Φροντίζετε να μην παρασύρεστε από τις διαφημίσεις αλλά να επιλέγετε παιχνίδια που προάγουν την ευρηματικότητα και την πρωτοβουλία του παιδιού.
Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις λαμπάδες που στολίζονται με παιχνίδια ή αντικείμενα που έχουν πρότυπα βίας ή τρόμου, τα οποία μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική υγεία των παιδιών, καθώς και λαμπάδες που στολίζονται με παιχνίδια που μοιάζουν με τρόφιμα ή που οι ίδιες οι λαμπάδες μοιάζουν με τρόφιμα.
• ΠΑΙΔΙΚΑ ΕΝΔΥΜΑΤΑ
Συστήνεται στους γονείς που αγοράζουν ενδύματα για τα παιδιά τους, προς αποφυγή κινδύνου τραυματισμού, να λαμβάνουν υπόψη τους ενδεικτικά και τα εξής:
o Να μη αγοράζουν ενδύματα που προορίζονται για παιδιά ηλικίας κάτω των 7 ετών, όταν αυτά φέρουν κορδόνια για λειτουργική χρήση ή ως διακοσμητικά στην περιοχή της κουκούλας ή του λαιμού. Για τα ενδύματα με κορδόνια που ήδη κατέχουν να αφαιρούν τα κορδόνια, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτά με ασφαλή τρόπο.
o Στα ενδύματα που προορίζονται για παιδιά ηλικίας 7-14 ετών, θα πρέπει να ελέγχουν πριν τα αγοράσουν ότι αυτά δεν φέρουν σταθερά κορδόνια κατασκευασμένα από ελαστικό υλικό, και ότι το μήκος των σταθερών κορδονιών που εξέχουν σε κάθε άκρο δεν ξεπερνά τα 7,5 εκατοστά στην περιοχή της κουκούλας ή του λαιμού. Τα κορδόνια περίσφιξης στην ίδια περιοχή δεν επιτρέπεται να έχουν ελεύθερα άκρα.
o Στην περιοχή της μέσης το μήκος των κορδονιών που εξέχουν σε κάθε άκρο δεν πρέπει να ξεπερνά τα 14 εκατοστά όταν το ρούχο είναι χαλαρό.
o Στην περιοχή των μηρών δεν πρέπει να κρέμεται εξωτερικά κορδόνι κάτω από τη χαμηλότερη άκρη του παιδικού ενδύματος, προκειμένου να μην υπάρχει ο κίνδυνος να παγιδευτούν τα παιδιά σε πόρτες σχολικών λεωφορείων ή σε άλλα κινούμενα αντικείμενα.
o Ενδύματα με μακριά μανίκια που προορίζονται για παιδιά ηλικίας 0-14 ετών δεν επιτρέπεται να φέρουν κορδόνια που να προεξέχουν από το κάτω άκρο του μανικιού.
• ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΛΑΜΠΑΔΕΣ
Εφιστάται η προσοχή των γονέων κατά την αγορά πασχαλινών λαμπάδων οι οποίες ομοιάζουν με τρόφιμο και λόγω σχήματος, οσμής, χρώματος, εμφάνισης και μεγέθους είναι ιδιαίτερα ελκυστικές για παιδιά, τα οποία διατρέχουν κίνδυνο πνιγμού σε περίπτωση απόσπασης από αυτές μικρών κομματιών.
• ΚΕΡΙΑ-ΛΑΜΠΑΔΕΣ
Προσέχετε ιδιαίτερα τη χρήση κεριών και λαμπάδων. Σε χώρους με συνωστισμό κρατάτε τα αναμμένα κεριά ή λαμπάδες σε απόσταση ασφαλείας από τους διπλανούς σας. Έχετε τα παιδιά σας υπό την άμεση επιτήρησή σας καθώς οι λαμπάδες τους είναι συνήθως διακοσμημένες από εύφλεκτα υλικά.

Σχόλια