Προβάδισμα 2,6% στο ΠΑΣΟΚ

Προβάδισμα 2,6% στο ΠΑΣΟΚ
22 Σεπτεμβρίου, 2008

Προβάδισμα 2,6% στο ΠΑΣΟΚ

Προβάδισμα 2,6% στο ΠΑΣΟΚ δίνει η δημοσκόπηση της Opinion για λογαριασμό του Bήματος της Κυριακής, γεγονός που επιβεβαιώνει την αλλαγή συσχετισμών μεταξύ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. ΄ Αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 27,1%, το ΠΑΣΟΚ 29,7%, το ΚΚΕ 6,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 10,6%, ο ΛΑΟΣ 4,5% και οι Οικολόγοι Πράσινοι 3,8%. Η πανελλαδική δημοσκόπηση της Opinion έγινε τηλεφωνικά σε δείγμα 1.000 ατόμων άνω των 18 ετών το διάστημα 15-17 Σεπτεμβρίου 2008. Από την έρευνα προκύπτει ότι οι πολίτες αντιμετωπίζουν θετικά τις προτάσεις Παπανδρέου για την οικονομία, ενώ στην παράσταση νίκης το προβάδισμα της ΝΔ είναι μικρό. Συγκεκριμένα, στην παράσταση νίκης η ΝΔ συγκεντρώνει 40% και το ΠΑΣΟΚ 34%. Στο ερώτημα για τον «επιθυμητό νικητή» των εκλογών, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 42%, η ΝΔ 21%, ενώ το 33% απαντά «κανένα κόμμα». Σχετικά με την εμφάνιση του Γ.Παπανδρέου στη ΔΕΘ, το 70% των ερωτηθέντων απαντά ότι ήταν σίγουρα καλύτερη (42%) ή μάλλον καλύτερη (28%) σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές. Θετική ή σίγουρα θετική -συνολικά 65%- και η εικόνα του Γιώργου Παπανδρέου. Καλό βαθμό δίνουν οι πολίτες και στα μέτρα που εξήγγειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Συνολικά το 57% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι τα μέτρα είναι εφαρμόσιμα (σίγουρα ναι 26%, μάλλον ναι 31%). Αντίθετα, το 20% δηλώνει ότι σίγουρα δεν είναι εφαρμόσιμα, ενώ το 22% ότι μάλλον δεν είναι εφαρμόσιμα. Οι άλλες δημοσκοπήσεις Αλλες δύο δημοσκοπήσεις, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας την Κυριακή, εμφανίζουν το ΠΑΣΟΚ να προηγείται της ΝΔ, ενώ μία τρίτη δίνει οριακό προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία. Συγκεκριμένα, σε δημοσκόπηση για λογαριασμό της ΜRB, που δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται της ΝΔ κατά 1,1%, αφού στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει ποσοστό 27,9% έναντι 26,8% της Νέας Δημοκρατίας. Ακολουθούν, ο ΣΥΡΙΖΑ με 11,4%, το ΚΚΕ με 7,3%, ο ΛΑΟΣ με 4,8% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,9%. Σε δημοσκόπηση της ALCO για το Πρώτο Θέμα, το ΠΑΣΟΚ προηγείται κατά 2 μονάδες, συγκεντρώνοντας ποσοστό 28,1% έναντι 26,1% της ΝΔ. Ακολουθούν, ο ΣΥΡΙΖΑ με 8,5%, το ΚΚΕ με 6,6% και ο ΛΑΟΣ με 4,8%. Μόνο η δημοσκόπηση της εταιρείας RASS, που δημοσιεύεται στο Παρόν, δίνει προβάδισμα -αλλά οριακό- στη ΝΔ με 0,6%. Ειδικότερα, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 30,7% έναντι 30,1 του ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 10,2%, το ΚΚΕ 8,1% και ο ΛΑΟΣ με 4,6%. * Σχετικά με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος σχολίασε ότι «η Nέα Δημοκρατία απέτυχε, διέψευσε και περιφρόνησε με αλαζονεία. Το ΠΑΣΟΚ προηγείται και δεν έχει παρά να διατηρήσει και να αυξήσει τη διαφορά αξιοπιστίας. Οι πολίτες προσέχουν, κρίνουν και αξιολογούν». Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλης, σχολίασε από πλευράς του: «Οι πολίτες κατακρημνίζουν γρήγορα τη Νέα Δημοκρατία, δυσπιστούν και κρατούν χαμηλά το ΠΑΣΟΚ, αλλά στέλνουν μήνυμα και στον ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας από εμάς περισσότερα».

Ο ΣΥΝ σημειώνει ότι «κοινός τόπος όλων των δημοσκοπήσεων, όχι μόνο των τελευταίων αλλά και εκείνων των προηγούμενων μηνών, είναι η χαμηλότερη στην ιστορία των τελευταίων δεκαετιών καταγραφή των δυνάμεων του δικομματισμού. Η υποχώρηση του δικομματισμού είναι μια παγιωμένη κατάσταση. Καμία επιλεκτική ανάγνωση ή αποσιώπηση των δημοσκοπικών ευρημάτων δεν μπορεί να αλλάξει αυτήν την πραγματικότητα».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι δυνάμεις της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι οι μόνες που κινούνται σε διπλάσια και πάνω ποσοστά από αυτά που κατέγραψαν στις περσινές βουλευτικές εκλογές» επισημαίνει το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού.

Σχόλια