Σαμαράς: “Ο λαός πρέπει να δώσει τη λύση”

Σαμαράς: “Ο λαός πρέπει να δώσει τη λύση”
16 Ιουνίου, 2011

Σαμαράς: “Ο λαός πρέπει να δώσει τη λύση”

"Οι άλλοι θα βιάζονται να κυβερνήσουμε περισσότερο απ' ό,τι βιαζόμαστε εμείς. Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να κυβερνήσει, ο λαός πρέπει να δώσει τη λύση. Το ΠΑΣΟΚ σπαράσσεται και καταρρέει- εμείς μένουμε όρθιοι, ενώνουμε το λαό, που θα κάνει ένα άλμα για μία νέα μεταπολίτευση. Έχετε μου εμπιστοσύνη", ήταν το κεντρικό μήνυμα του Αντώνη Σαμαρά από το βήμα της ΚΟ της ΝΔ.

"Σιγά σιγά θα πείθονται όλοι ότι το σχέδιο δεν δουλεύει, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Θα πούνε ότι χρειάζεται εναλλακτικό σχέδιο και αυτό το έχουμε καταθέσει. Θα χρειαστεί αξιόπιστη κυβέρνηση για να το εφαρμόσει. Εμείς αυτά τα διασφαλίζουμε", είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Επέμεινε στη θέση του κόμματος του για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, σημειώνοντας ότι "εκτός από απαραίτητη είναι και ρεαλιστική, διότι δεν ζητάμε κάτι διαφορετικό απ' ό,τι αποδέχθηκαν για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία".

"Ο κ. Παπανδρέου δεν τολμάει ακόμα και σήμερα να διαπραγματευτεί. Δεν είμαστε αντίθετοι στους στόχους- ζητάμε να αλλάξουμε αυτό που δεν λειτουργεί και δεν αποδίδει", είπε.

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι "οι αριθμοί και ο ξένος Τύπος ενισχύουν τις θέσεις μας. Όλο και περισσότεροι προσχωρούν στην άποψη της επαναδιαπραγμάτευσης. Τι χρειάζεται για να γίνει δεκτή η επαναδιαπραγμάτευση; Είτε να τη στηρίξει το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων είτε μία νέα κυβέρνηση".

Για την κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας

Αναφορικά με το αποτυχημένο εγχείρημα συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι "ο πρωθυπουργός μου ζήτησε να συγκροτήσουμε μία κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Το είδα ως ιστορική ευκαιρία. Είπα να πάμε για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου. Δεν αρνήθηκε την πρόταση, κάθε άλλο".

Και πρόσθεσε: "Του είπα ότι σε μία τέτοια κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι ο ίδιος πρωθυπουργός. Και αυτό το δέχθηκε. Μάθαμε μετά από τα ΜΜΕ ότι εκείνος το πρότεινε. Δεν έχει σημασία όμως. Σημασία έχει ότι ο κ. Παπανδρέου δέχθηκε να παραιτηθεί από πρωθυπουργός".

Κατόπιν γνωστοποίησε ότι ο ίδιος αποδέχθηκε την λογική να μην είναι βραχύβια αυτή η κυβέρνηση συνεργασίας, και όπως είπε περίμενε να βρεθεί η χρυσή τομή.

"Έθεσα επίσης το θέμα της αλλαγής του νόμου για την ιθαγένεια στους μετανάστες, με τη λογική ότι δεν μπορούμε να προσελκύουμε καραβάνια αλλοδαπών, κατά την προσπάθεια να ανορθώσουμε την οικονομία μας", πρόσθεσε.

Συμπλήρωσε ότι δεν υπήρχαν σημεία τριβής κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων τους, "όλα έδειχναν ότι επρόκειτο για μία ιστορική ευκαιρία".

Και πρόσθεσε: "Απέρριψε μόνος του αυτό που είχε προτείνει ή αποδεχθεί ο ίδιος. Υπαναχώρησε και χάθηκε ιστορική ευκαιρία για συναίνεση όχι μόνο μεταξύ των κομμάτων, αλλά και της κοινωνίας. Ο κ. Παπανδρέου δεν άντεξε τις πιέσεις των στελεχών του κόμματος του που είναι γατζωμένοι στην εξουσία και έγινε και εκείνος δέσμιος τους. Κινήθηκε μόνο επικοινωνιακά. Ζητάει συναίνεση και κατηγορεί την αντιπολίτευση την ώρα που οι δικοί του βουλευτές παραιτούνται με βαρύτατες κατηγορίες εις βάρος του".

"Αηδία για τη διαστρέβλωση των απόψεων μας"

Ο κ. Σαμαράς αναρωτήθηκε ποιος είναι αυτός που μεταφέρει στην τρόικα και σε θεσμικούς παράγοντες της ΕΕ τις θέσεις της ΝΔ. "Διαστρεβλώνονται οι θέσεις μας στην Ευρώπη, είναι αηδιαστικό, δεν το δεχόμαστε", είπε, συμπληρώνοντας ότι "το ψέμα έχει κοντά ποδάρια".

"Εκφράζουμε τις αγωνίες του λαού"

"Αυτή τη στιγμή εκφράζουμε τις αγωνίες ολόκληρου του λαού. Ασκήσαμε διαφορετική αντιπολίτευση από αυτή που ασκούσε το ΠΑΣΟΚ. Δεν λαϊκίσαμε, δεν κατεβάσαμε τον κόσμο στο δρόμο, δεν διστάσαμε να δώσουμε συναίνεση ακόμα κι όταν δεν μας το είχε ζητήσει. Αυτά ποτέ δεν τα έκανε ποτέ το ΠΑΣΟΚ", είπε ο Α. Σαμαράς.

Και τόνισε: "Είπαμε όχι στο Μνημόνιο γιατί προβλέψαμε την ύφεση, τη διόγκωση του χρέους και ότι δεν θα το άντεχε η οικονομία και η κοινωνία μας. Ότι θα υπονόμευε και την ίδια τη Δημοκρατίας μας. Είχαμε δίκιο στις προβλέψεις μας".
Επισήμανε παράλληλα ότι "ο κόσμος βλέπει μόνο πυκνό σκοτάδι στον ορίζοντα. Δεν τα λέμε μόνο εμείς, όλοι τα λένε, ακόμα και ο ξένος Τύπος".

"Εμείς δεν κάναμε αυτό που παραδοσιακά έκανε η αντιπολίτευση στην Ελλάδα, όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν στην αντιπολίτευση", είπε και πρόσθεσε: "Δεν μας αρκούσε να κερδίσουμε την εξουσία λόγω της κυβερνητικής φθοράς, αλλά καταθέσαμε ολοκληρωμένες προτάσεις για την έξοδο από την κρίση. Στην αρχή μας ειρωνεύτηκαν, τώρα αναγκάστηκαν να τις προσυπογράψουν".

"Αποδείξαμε ότι δεν είμαστε αντίθετοι με την περικοπή της σπατάλης στο Δημόσιο. Δεν είμαστε αντίθετοι με τις αποκρατικοποιήσεις, το αποδείξαμε πριν καν υπογραφεί το Μνημόνιο- πρώτοι εμείς προτείναμε τα 50 δισ. ευρώ", τόνισε και συμπλήρωσε: "Όταν λέμε επανεκκίνηση της οικονομίας, ξέρουμε τι λέμε. Δημιουργικό- σοκ με μέτρα που εξουδετερώνουν το όποιο κόστος για τον προϋπολογισμό τα επόμενα χρόνια".

Αφού σημείωσε ότι "το Ζάππειο ΙΙ δεν αυξάνει το έλλειμμα", υπογράμμισε ότι "θέλουμε αλλαγή των όρων του Μνημονίου για να πετύχουμε το ταχύτερο την εξυγίανση, τις διαρθρωτικές αλλαγές και να βγούμε στις αγορές το συντομότερο".

Και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "αντί για αλλαγή της πολιτικής με το Μεσοπρόθεσμο έχουμε επιμονή στο ίδιο λάθος. Πάνω στους ίδιους ώμους που έχουν λυγίσει".

Σχόλια