«Σπασμωδική πολιτική»

«Σπασμωδική πολιτική»
31 Μαΐου, 2010

«Σπασμωδική πολιτική»

Τις προτάσεις του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ) για την τόνωση του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας παρουσίασε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, δηλώνοντας την αντίθεσή του στην κρατική στήριξη του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας «με τη μορφή οικονομικής και μόνο βοήθειας».
Η επιλογή αυτή, εξήγησε ο κ. Μίχαλος, αποτελεί «στείρα, αποσπασματική και σπασμωδική πολιτική, που δημιουργεί άνισους όρους ανταγωνισμού, δε φέρνει αποτελέσματα, δε βοηθά συνολικά τον κλάδο, δε χτίζει ένα καλύτερο μέλλον».
Ο κ. Μίχαλος σημείωσε ότι όπως διαμορφώνονται, σήμερα, οι συνθήκες σε μία διεθνοποιημένη αγορά, ο ανταγωνισμός στο κόστος ανήκει σε άλλες χώρες γι' αυτό και οι σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις απαιτούν σύγχρονα προϊόντα, με καινοτομία και ποιότητα, διαφοροποίηση και υψηλή προστιθέμενη αξία.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ, «αυτό είναι το στοίχημα που θα πρέπει να κερδίσει ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας - όπως και οι υπόλοιποι κλάδοι της οικονομίας μας» και παρέθεσε τις προτάσεις του Επιμελητηρίου για την τόνωση της κλωστοϋφαντουργίας. Οι προτάσεις του ΕΒΕΑ * η μετατόπιση του ανταγωνισμού από το πεδίο παραγωγής φθηνών προϊόντων στο πεδίο παραγωγής ποιοτικών προϊόντων σε ανταγωνιστικές τιμές * η βελτίωση της πρόσβασης των επιχειρήσεων του κλάδου σε εργαλεία χρηματοδότησης του τραπεζικού συστήματος * η ένταξη των επιχειρήσεων του κλάδου στο νέο αναπτυξιακό νόμο, αλλά και η γενικότερη αξιοποίηση αντίστοιχων εργαλείων, που θα τονώσουν και θα δώσουν κίνητρα στις επιχειρήσεις * η αξιοποίηση ευκαιριών σε μικρές αγορές (niche markets), με στόχο την παραγωγή προϊόντων υψηλής διαφοροποίησης * η αύξηση των επενδύσεων, ώστε να βελτιωθεί η παραγωγικότητα, να μειωθεί το κόστος παραγωγής, να βελτιωθεί η ποιότητα των προϊόντων και το επίπεδο εξυπηρέτησης των πελατών * η επένδυση στην καινοτομία και η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, ιδιαίτερα στον τομέα της πληροφορικής και των επικοινωνιών * η καταπολέμηση του παραεμπορίου, κυρίως της εισαγωγής προϊόντων σε τιμές dumping κάτω του κόστους, του αθέμιτου ανταγωνισμού και της γραφειοκρατίας, σε συνδυασμό με την υιοθέτηση ενός σταθερού φορολογικού συστήματος, με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές κερδών για τα επιχειρηματικά κέρδη * η προβολή των ελληνικών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού, μέσα από συμμετοχές σε διεθνείς εκθέσεις. Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Σχόλια