Στα πάτρια εδάφη αναπαύεται πλέον ο ήρωας της Κύπρου Κωνσταντίνος Τσιτιρίδης από την Κρύα Βρύση -Υποδοχή των λειψάνων του με τιμές από τον Ελληνικό Στρατό και το Δήμο Πέλλας!

Στα πάτρια εδάφη αναπαύεται πλέον ο ήρωας της Κύπρου Κωνσταντίνος Τσιτιρίδης από την Κρύα Βρύση -Υποδοχή των  λειψάνων του με τιμές από τον Ελληνικό Στρατό και το Δήμο Πέλλας!
17 Ιουνίου, 2024

Στα πάτρια εδάφη αναπαύεται πλέον ο ήρωας της Κύπρου Κωνσταντίνος Τσιτιρίδης από την Κρύα Βρύση -Υποδοχή των λειψάνων του με τιμές από τον Ελληνικό Στρατό και το Δήμο Πέλλας!

Μπορεί να χαρακτηριστεί «ιστορική» η χθεσινή ημέρα (Κυριακή 16 Ιουνίου 2024) για την Κρύα Βρύση και τον Δήμο Πέλλας και αποτελεί τιμή για τον καθένα που παραβρέθηκε στις δύο συγκινητικές τελετές υποδοχής των λειψάνων του ήρωα Κωνσταντίνου Τσιτιρίδη στα πάτρια εδάφη! Τον άνθρωπο που έχασε την ζωή του στις 16 Αυγούστου 1974 κατά την διάρκεια την εισβολής των Τούρκων στην Κύπρο και τον οποίο θυμούνται ακόμα πολλοί συντοπίτες του μεγαλύτεροι σε ηλικία, πολύ δε συνομήλικοί του, όπως και συστρατιώτες του που σήμερα βρέθηκαν στην Κρύα Βρύση για να τον υποδεχτούν και να τον τιμήσουν.

Ιδιαίτερα συγκινημένη καθ΄ όλη την διάρκεια των δύο τελετών, στις οποίες παραβρέθηκε πλήθος επισήμων, εκπροσώπων αρχών και πολιτών, ήταν η αδερφή του Κωνσταντίνου, Αναστασία Τσιτιρίδου, η μοναδική εν ζωή πρώτου βαθμού συγγενής του, που υποδέχτηκε μετά από 50 χρόνια τον αδερφό της μ΄ έναν άκρως συγκινητικό επικήδειο που εκφώνησε στην κηδεία του, στην Κρύα Βρύση.

Ο Κωνσταντίνος Τσιτιρίδης τιμήθηκε, όπως άλλωστε αρμόζει στους ήρωες, με την υποδοχή των λειψάνων του στον Ιερό Ναό Γεννήσεως του Σωτήρος λίγο μετά της 11.00 το πρωί, όπου και τελέσθηκε η εξόδιος ακολουθία, με την εκφώνηση οκτώ επικήδειων ομιλιών, μεταξύ των οποίων από την Υπουργό Παιδείας της Κύπρου Αθηνά Μιχαηλίδου, συλλόγους και φορείς του τόπου, ενώ στην συνέχεια έγινε η ταφή στα Κοιμητήρια της πόλης, με όλα όσα προβλέπει το  στρατιωτικό πρωτόκολλο. (Την  ευθύνη της τελετής είχε ο Ελληνικός Στρατός).

Το ίδιο συνέβη και στην συνέχεια με τ΄ αποκαλυπτήρια του αναθηματικού μνημείου, την τελετή του οποίου διοργάνωσε ο Δήμος Πέλλας, ο οποίος και κατασκεύασε το μνημείο με την ανάγλυφη προσωπογραφία του Τσιτιρίδη, σε κεντρική πλατεία της πόλης, πλησίον της πατρικής κατοικίας του ήρωα.

Στάθης. Φουντουκίδης: «Σήμερα, ο ήρωάς μας επιστρέφει σπίτι του, επιστρέφει στην γη που τον αγαπούσε…»

Στα αποκαλυπτήρια του μνημείου που ακολούθησαν της ταφής, χαιρετισμό απεύθυναν ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης κ. Σταμενίτης και ο Δήμαρχος Πέλλας Ευστάθιος Φουντουκίδης, ο οποίος συνδέεται με συγγενικούς δεσμούς με τον πεσόντα και μεταξύ άλλων, είπε: «Σήμερα είναι ημέρα παρηγοριάς για την οικογένεια του Κωνσταντίνου Τσιτιρίδη. Σήμερα βγαίνει από το στήθος των ανθρώπων του ένας στεναγμός ανακούφισης μεγάλος και έντονος όσο και η αναμονή τόσων ετών να υποδεχθούν ξανά κοντά τους τον δικό τους άνθρωπο. Η θυσία αυτού του γενναίου ΄Έλληνα που έδωσε την ζωή του για την ελευθερία της μαρτυρικής Κύπρου, αποτελεί υπόδειγμα ηρωισμού και αφοσίωσης προς την πατρίδα. Η απώλειά του υπήρξε μια μεγάλη πληγή για την οικογένεια, για τους φίλους, αλλά και για την ίδια την κοινωνία μας. Η σημερινή μέρα, αν και γεμάτη με πόνο, φέρνει μαζί του μια αίσθηση δικαίωσης και τιμής. Σήμερα ο αγώνας της οικογένειας που αναζητούσε για απαντήσεις, δικαιώνεται. Σήμερα, ο ήρωάς μας επιστρέφει σπίτι του, επιστρέφει στην γη που τον αγαπούσε, στην γη που τον περιμένει να αναπαυθεί εν ειρήνη. Ως Δήμαρχος του τόπου αλλά και ως συγγενής του γενναίου αυτού ανδρός, εκφράζω την αμέριστη συμπαράστασή μου στην οικογένειά του. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η θυσία του δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Όλοι οι Έλληνες επιθυμούμε η θυσία η δική σου και των υπολοίπων παληκαριών που χάθηκαν στην Κύπρο, να μην πάει χαμένη. Σύντομα να δούμε την Κύπρο μας Ελεύθερη! Κωνσταντίνε Τσιτιρίδη, ΑΘΑΝΑΤΟΣ

Παρόντες στις δύο τελετές εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν η Υπουργός Παιδείας Αθλητισμού & Νεολαίας Αθηνά Μιχαηλίδου και ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στην Θεσσαλονίκη Κωνσταντίνος Πολυκάρπου, ενώ την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων- Βουλευτής Πέλλας Διονύσης Σταμενίτης, παρουσία βέβαια και των άλλων τριών βουλευτών της Πέλλας, Λάκη Βασιλειάδη, Γεωργίου Καρασμάνη, Θεοδώρας Τζάκρη και του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Δάνη Τζαμτζή.

Εκ μέρους της στρατιωτικής ηγεσίας παραβρέθηκε ο Στρατηγός της Διοικητής της ΙΙης Μεραρχίας Πεζικού, Αθανάσιος Κοντός και ο Υποδιοικητής της, Ταξίαρχος Γεώργιος Καλαποθαράκος, όπως και πλήθος αξιωματικών και Υπ/τικών.

Το παρόν στις δύο τελετές έδωσαν επίσης Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κρύας Βρύσης και Κοινοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των πολιτιστικών συλλόγων Κρύας Βρύσης, της Ένωσης Ελλήνων Εφέδρων Κρύας Βρύσης, της ΛΕΦΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, συμπολεμιστές του Κ. Τσιτιρίδη, εκπρόσωποι του Συνδέσμου Βορειοελλαδιτών πολεμιστών της ΕΛΔΥΚ, της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων & Συγγενών Αδήλωτων αιχμαλώτων & αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας, Κυπριακών οργανώσεων και πλήθος κόσμου από όλη την ευρύτερη περιοχή, ο οποίος και χειροκροτούσε κάθε φορά που περνούσε από μπροστά τους η πομπή με τα λείψανα το παράσημο και την φωτογραφία του ήρωα Τσιτιρίδη.

Τόσο στην υποδοχή των λειψάνων όσο και στα αποκαλυπτήρια του μνημείου, η στρατιωτική μπάντα του Γ΄ Σώματος Στρατού παιάνισε στρατιωτικά εμβατήρια, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές με παρουσίαση των όπλων αλλά και με τρεις πυροβολισμούς στον αέρα κατά την διάρκεια της ταφής!

Στην συνέχεια έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου από τον Δήμαρχο Πέλλας Στάθη Φουντουκίδη και την αδερφή του πεσόντα, Αναστασία Τσιτιρίδου – Κουτσού, ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων (συνολικά από 24 φορείς, συλλόγους κ.α), τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, με ανάκρουση του εθνικού ύμνου στην συνέχεια.  Εκ μέρους της Χορωδίας του Συλλόγου Ποντίων «Αλέξανδρος Υψηλάντης» παρουσιάστηκαν δύο τραγούδια θρήνου, ενώ τον πολεμικό χορό Πυρρίχιο (Σέρα) χόρεψαν μπροστά από το μνημείο χορευτές του Συλλόγου Ποντίων Γιαννιτσών.

Σχόλια