Στην εκδήλωση της Διεπαγγελματικής Αμπέλου και Οίνου ο ΥφΑΑΤ, Διονύσης Σταμενίτης
Στην εκδήλωση της Διεπαγγελματικής Αμπέλου και Οίνου ο ΥφΑΑΤ, Διονύσης Σταμενίτης
Η ανάπτυξη του οινικού και αμπελουργικού κλάδου σε πρώτο πλάνο -
Παρεμβάσεις για την ισχυροποίηση του οίνου στις διεθνείς αγορές
Στην εκδήλωση στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης της Διεπαγγελματικής Αμπέλου
και Οίνου παρέστη την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου ο ΥφΑΑΤ Διονύσης Σταμενίτης,
εκπροσωπώντας το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ο Υφυπουργός κ. Σταμενίτης αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο
οινικός και αμπελουργικός κλάδος, αλλά και στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και
του ΥΠΑΑΤ, με σκοπό την ισχυροποίηση του εμβληματικού εθνικού αυτού
προϊόντος στις παγκόσμιες και διεθνείς αγορές.
«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,
όπως και η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θέτουμε την
ανάπτυξη του οινικού και αμπελουργικού κλάδου ψηλά στις προτεραιότητες μας,
γιατί πιστεύουμε στις προοπτικές του, πιστεύουμε ότι έχει πολλά περιθώρια
εξέλιξης», τόνισε ο κ. Σταμενίτης, παρουσιάζοντας τις πρωτοβουλίες που έχουν
αναπτυχθεί για την ανάπτυξη του κλάδου.
Ειδικότερα, ο ΥφΑΑΤ επεσήμανε ότι στο πλαίσιο της Νέας ΚΑΠ, σχεδιάζονται και
έχουν ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζονται πολιτικές, με στόχο την αύξηση της
ανταγωνιστικότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων, την εγκατάσταση
ποικιλιών αμπέλου με αυξημένο εμπορικό ενδιαφέρον, αλλά και την εισαγωγή
σύγχρονων καλλιεργητικών τεχνικών με κεντρικό προσανατολισμό, τη διαφύλαξη
και την προστασία του περιβάλλοντος, με πρακτικές που θα προσφέρουν και
καλύτερο και ποιοτικότερο τελικό προϊόν.
Παράλληλα, ο κ. Σταμενίτης μίλησε για την προώθηση οίνων σε Κράτη Μέλη της ΕΕ
και Τρίτες Χώρες, με βασικό στόχο την προώθηση των οίνων με Προστατευόμενη
Ονομασία Προέλευσης, Προστατευμένη Γεωγραφική Ένδειξη και Ποικιλιακών,
σημειώνοντας ότι: «Χρειάζεται να ανοίξουμε πόρτες στις αγορές των τρίτων χωρών,
να προωθήσουμε τα προϊόντα μας, να βελτιώσουμε την εικόνα των ελληνικών οίνων
και να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα τους, αποκομίζοντας έτσι σημαντικά
οφέλη για όλο τον κύκλο των επαγγελματιών που εργάζονται στον οίνο, από τον
παραγωγό μέχρι τον έμπορο».