Στο πλευρό και των πυρόπληκτων της Αττικής με παιδίατρο, κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο και την εθελοντική του ομάδα «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Στο πλευρό και των πυρόπληκτων της Αττικής με παιδίατρο, κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο και την εθελοντική του ομάδα «Το Χαμόγελο του Παιδιού»
4 Σεπτεμβρίου, 2023

Στο πλευρό και των πυρόπληκτων της Αττικής με παιδίατρο, κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο και την εθελοντική του ομάδα «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Στο πλευρό και των πυρόπληκτων της Αττικής με παιδίατρο, κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο και την εθελοντική του ομάδα «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

 

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», στο πλαίσιο άμεσης ανταπόκρισης στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και κρίσεων που έπληξαν και τη φετινή θερινή περίοδο την Ελλάδα, βρέθηκε στο πλευρό και των κατοίκων περιοχών που επλήγησαν λόγω των πυρκαγιών στην Αττική με εξειδικευμένη ομάδα που αποτελούνταν από γιατρό, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, οδηγούς αλλά και εθελοντές του.

 

Η Κινητή Ιατρική Μονάδα καθώς και όχημα άμεσης κοινωνικής επέμβασης του «Χαμόγελου» βρέθηκαν στον προαύλιο χώρο του Ιερού ναού Αγίας Παρασκευής, στον Δήμο Αχαρναί, από την Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023, προκειμένου να παρέχουν όπου αυτό ήταν αναγκαίο ιατρική φροντίδαιατρονοσηλευτικές πράξεις, ψυχολογική και κοινωνική στήριξη σε παιδιά και ενήλικες, ιατρικές συμβουλές και κατευθύνσεις αλλά και για να απασχολήσει δημιουργικά τα παιδιά. Η ομάδα του «Χαμόγελου» που βρέθηκε εκεί, επικοινώνησε με την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου, με στόχο τη διασύνδεση του Οργανισμού και την παροχή σωστής πληροφόρησης στους ανθρώπους που θα στήριζαν και ενημέρωσαν για την παρουσία τους στην περιοχή, τις δράσεις και τους τρόπους που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τις οικογένειες της περιοχής.

 

Σε συνεργασία πάντα με τους τοπικούς αρμόδιους φορείς -για την πιο ουσιαστική και άμεση αντιμετώπιση αυτής της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης- από την πρώτη ημέρα ο Οργανισμός ενημέρωσε και τοπικές επιχειρήσεις για την παρουσία του και τη δυνατότητα παροχής στήριξης στις οικογένειες καθώς και δημιουργικής απασχόλησης στα παιδιά. Παράλληλα, με όχημα της πολιτικής προστασίας του Ολυμπιακού χωριού έλεγξαν και τις περιοχές κοντά στο Τελεφερίκ -καθώς αποτελεί ιδιαίτερο σημείο συνάντησης για τους κατοίκους.

 

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν και η αλληλεπίδραση των ανθρώπων του «Χαμόγελου» με κατοίκους, όπως η συνάντηση με τη γιαγιά ενός παιδιού που στήριζε ο Οργανισμός  στο παρελθόν σε διάφορες ιατρικές ανάγκες του -όπως η κάλυψη του κόστους των γυαλιών μυωπίας του- η οποία ζήτησε μια εκ νέου γενικότερη ψυχοκοινωνική-ιατρική υποστήριξη καθώς στο μεσοδιάστημα, όπως ανέφερε, προέκυψαν διάφορες ιατρικές ανάγκες. Εξέφρασε τη χαρά της για τη συνάντησή μας και μας ευχαρίστησε για την παρουσία μας ενώ παράλληλα δώσαμε υπόσχεση να επικοινωνήσουμε τις επόμενες μέρες για να σιγουρευτούμε ότι κάθε ανάγκη είχε καλυφθεί.

 

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε και ο μικρός 5χρονος φίλος μας, ο οποίος πλησίασε μαζί με τη μητέρα του, που ενώ αντιμετώπιζε προβλήματα όρασης, δεν τον εμπόδισε να προσεγγίσει όλους τους παρευρισκόμενους και να κάνει ερωτήσεις σχετικά με το όχημα που του έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. Οι ψυχολόγοι αποφόρτισαν όλη την οικογένεια του, καθώς βρίσκονταν σε αναστάτωση λόγω της αναγκαστικής εκκένωσης του σπιτιού τους στις 4 το πρωί, συζήτησαν σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και τη μη ύπαρξη υποστηρικτικού προσωπικού στο σχολείο του παιδιού τους.

 

Ξεχωριστή περίπτωση ήταν και αυτή μιας γυναίκας η οποία αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και για τα οποία βρίσκεται σε συνεχή παρακολούθηση, αγωγή και θεραπείες, η οποία θέλησε να μοιραστεί την ιστορία της. Οι άνθρωποι του Οργανισμού συζήτησαν σχετικά με τις δυσκολίες που έχει μέχρι τώρα αντιμετωπίσει, την αποφόρτισαν, άκουσαν τα συναισθήματά της και συζήτησαν πως ατενίζει το μέλλον. Διερεύνησαν το υποστηρικτικό της δίκτυο, αναγνώρισαν τη δύναμη που έχει μέσα της να συνεχίσει να μάχεται και την επιβραβεύσαν για τη δύναμη ψυχής της. Η γυναίκα ενημερώθηκε σχετικά με τον ρόλο του Οργανισμού και τους τρόπους που θα μπορούσε το «Χαμόγελο» να την πλαισιώσει. Πριν φύγει μας ευχαρίστησε για ακόμα μια φορά για την παρουσία μας εκεί και με ένα Χαμόγελο μας αποχαιρέτησε.

 

Ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας για την αμεσότητα, τη φιλοξενία και τη συνεργασία, τον Δήμο Αχαρνών, την εθελοντική Ομάδα Πολίτικης προστασίας του Ολυμπιακού χωριού, την κα Εμμανουέλα Μαυρομάτη, Πρόεδρο εθελοντικής ομάδας Πολιτικής Προστασίας Ολυμπιακού Χωριού (Δήμο Αχαρναί) και νοσηλεύτρια στο ΚΥ Αγίου Στεφάνου, τον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής, Δήμου Αχαρνών και τον Δήμο Φυλής.

 

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στους πληγέντες και σε κάθε παιδί, και την οικογένειά του, που χρειάζεται υποστήριξη με όποιον τρόπο έχει στη διάθεσή του. Η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 βρίσκεται ανά πάσα στιγμή δίπλα σε κάθε συμπολίτη που αντιμετωπίζει ανάγκη και φυσικά δίπλα στις αρμόδιες Αρχές.

Σχόλια