Στον αέρα οι εργαζόμενοι του Λαναρά

Στον αέρα οι εργαζόμενοι του Λαναρά
18 Σεπτεμβρίου, 2008

Στον αέρα οι εργαζόμενοι του Λαναρά

Η συμφωνία για εκχώρηση εγγύησης του Δημοσίου προκειμένου να δανειοδοτηθεί και να «σωθεί» ο Όμιλος Λαναρά, «κόλλα» γιατί εστάλη επιστολή από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν, η οποία θεωρεί ότι η σχεδιαζόμενη παροχή της εγγύησης αποτελεί κρατική ενίσχυση και αντιτίθεται στην κοινοτική πολιτική για τον ανταγωνισμό. Την ανακοίνωση αυτή στους εκπροσώπους των εργαζομένων έκανε ο γγ του υπουργείου Οικονομίας Ι.Σιδηρόπουλος, σε συνάντησή τους την Τετάρτη, παρουσία του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου και εκπροσώπου της εταιρίας. Κυβερνητική υπαναχώρηση και αθέτηση δέσμευσης με πρόσχημα την επιστολή της ΕΕ, καταγγέλουν ΓΣΕΕ και Αντιπολίτευση. Μιλούν για ανάλγητη κυβερνητική απόφαση που «πετάει στο δρόμο» 1200 εργαζομένους, οδηγεί στην ερήμωση μεγάλες πόλεις της Βορείου Ελλάδας και επιτείνει την αποβιομηχανοποίηση και παραγωγική διάλυση της χώρας. «Ζητάμε λύση εδώ και τώρα και όχι άλλους κυβερνητικούς εμπαιγμούς, παραπλάνηση και μοιραία αναβλητικότητα» τονίζουν χαρακτηριστικά. Ο υπουργός, το πρωί θα συναντηθεί με εκπροσώπους των πιστωτριών τραπεζών, εκπρόσωπο της εταιρίας και τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, προκειμένου να συζητηθούν οι δυνατότητες που υπάρχουν για τη χρηματοδότηση της εταιρίας. »Επιτέλους, όταν ο παραγωγικός ιστός της χώρας συρρικνώνεται και άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους, ας αφήσουν τα τεχνάσματα. Υπάρχει ανάμεσα στους υπεύθυνους κάποιος που τιμά τις δεσμεύσεις και το λόγο του; Θα το δούμε, θα το κρίνουμε και θα πράξουμε αναλόγως» προειδοποιεί η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ. «Ας μην κρύβεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας πίσω από προσχήματα. Αν κάτι χρειάζεται τώρα, δεν είναι τεχνάσματα και υπεκφυγές. Χρειάζεται πολιτική βούληση και αξιοπιστία. Αυτά θα δοκιμασθούν σήμερα και αύριο. Δε θα ανεχθούμε καμία υπαναχώρηση. Απαιτούμε την υλοποίηση της ρητής δέσμευσής τους. Σε αντίθεση περίπτωση θα εισπράξουν την οργισμένη αντίδραση των εργαζομένων. Καλούμε τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους να κινηθούν μαζικά, ενωτικά, αγωνιστικά». Για εμπαιγμό μιλά εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, η Λούκα Κατσέλη, τονίζοντας ότι «το πρόσχημα είναι σαθρό, εφόσον οι διαδικασίες που απαιτούνταν να τηρηθούν για να διασωθεί η μεγαλύτερη καθετοποιημένη επιχείρηση κλωστοϋφαντουργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν εκ των προτέρων γνωστές». «Ο υπουργός Οικονομίας παίζει με την αγωνία 1.200 εργαζομένων και των οικογενειών τους. Διακυβεύει τις αναπτυξιακές προοπτικές του κλάδου, αλλά και της Θράκης και ολόκληρης της Βορείου Ελλάδος. Έρχεται σήμερα και αναιρεί την υπόσχεση που είχε δώσει στις 24 Ιουλίου του 2008 ότι, το Ελληνικό Δημόσιο θα εγγυηθεί δάνεια ύψους 35 εκατ. ευρώ για την επιβίωση της εταιρείας, τη στιγμή μάλιστα που ο προηγούμενος ιδιοκτήτης της έχει πλέον αποχωρήσει. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά η προχειρότητα και η παντελής έλλειψη σοβαρού σχεδιασμού και προγραμματισμού από την πλευρά της κυβέρνησης» τονίζει κυρία Κατσέλη.
«Την καλούμε να δώσει αμέσως λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, προς όφελος της ανάπτυξης, της ευρύτερης περιοχής και των ίδιων των εργαζομένων και των οικογενειών τους» καταλήγει. Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έπαιξε και παίζει άσχημο παιχνίδι σε βάρος των εργαζομένων, με τη συνεργασία της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, καθώς πήρε πίσω ακόμα και αυτές τις ρυθμίσεις που είχαν συναποφασίσει πριν λίγες μέρες. Από τη μια δικαιώνουν το ΚΚΕ που έμεινε ανυποχώρητο στο αίτημα της άμεσης εξόφλησης όλων των δεδουλευμένων και της άμεσης λειτουργίας όλων των εργοστασίων με ευθύνη της εργοδοσίας και από την άλλη αποκαλύπτουν την υποκρισία των ηγεσιών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ που επέμειναν στην ενίσχυση του Λαναρά με 35 εκατ. ευρώ».

»Γίνεται τώρα φανερό ότι 1200 εργαζόμενοι στον όμιλο είναι ξεκρέμαστοι με δεδουλευμένα ανεξόφλητα, κινδυνεύοντας να χάσουν το δικαίωμα στη δουλειά. Το ΚΚΕ δηλώνει την υποστήριξή του στην πάλη των εργαζομένων για πλήρη διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Τους καλεί να οξύνουν την πάλη τους και να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα». Για προκλητική κυβερνητική υπαναχώρηση, που έγινε με την επίκληση εμποδίων από την ΕΕ, παντελώς αυθαίρετη και αδικαιολόγητη, που οδηγεί στο κλείσιμο τα «Ενωμένα Κλωστήρια», μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά του ο ΛΑΟΣ τονίζει: «το ένα 'λουκέτο' μετά το άλλο χαρακτηρίζει την αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης και με τις πλάτες της Ευρωπαϊκής επιτροπής. Μετά την Ολυμπιακή και τον κ. Χατζηδάκη, έρχεται ο υπουργός Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης και βάζει 'λουκέτο' στις ελπίδες 1200 εργαζομένων, της εταιρίας Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία. Ο κ. Αλογοσκούφης αυτοαναιρείται».

Σχόλια