Στον «αέρα» οι μετακινήσεις 200.000 Αμεα

Στον «αέρα» οι μετακινήσεις 200.000 Αμεα
17 Ιουλίου, 2008

Στον «αέρα» οι μετακινήσεις 200.000 Αμεα

Στον «αέρα» βρίσκονται οι καθημερινές μετακινήσεις τουλάχιστον 200.000 ατόμων με αναπηρία σε όλη την Ελλάδα. Όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι, το υπουργείο Υγείας όχι μόνο καθυστέρησε να εκδώσει τις κάρτες μετακίνησής τους για το 2008, αλλά εδώ και δύο μέρες τα ΚΤΕΛ δεν δέχονται τη μετακίνηση τους, χωρίς κόμιστρο, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Αποτέλεσμα είναι να έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα στα άτομα με αναπηρία, τα οποία υφίστανται απίστευτη ταλαιπωρία, ενώ δεν λείπουν και οι διαπληκτισμοί με τους αρμόδιους υπαλλήλους στις συγκοινωνίες.
“Συνήθως οι κάρτες μετακίνησης εκδίδονται το πρώτο τρίμηνο κάθε έτους, αλλά φέτος υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση, δηλώνουν. Ωστόσο από τις 15 Ιουλίου τέθηκε σε ισχύ η απόφαση των ΚΤΕΛ, να μη δέχονται να μετακινούν άτομα με αναπηρία χωρίς κόμιστρο. Παράλληλα ανέφερε ότι η Εθνική Συνομοσπονδία είχε ενημερώσει εγκαίρως τους υπουργούς Υγείας και Οικονομίας για την επικείμενη απόφαση διακοπής των μετακινήσεων χωρίς κόμιστρο από τα υπεραστικά και αστικά ΚΤΕΛ εξαιτίας της μη κάλυψης των απαιτούμενων δαπανών από τα συναρμόδια υπουργεία.
Αναφερόμενος στο θέμα της μετακίνησης των ΑΜΕΑ με τα μέσα μαζικής μεταφοράς ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κωνσταντόπουλος δήλωσε ότι ορίστηκε για αύριο, στις 9.30 το πρωί, κοινή σύσκεψη, με στόχο την υπογραφή συμφωνητικών, ώστε να καθορίζεται κάθε χρόνο η δυνατότητα να μετακινούνται τα άτομα με αναπηρία με τα μέσα μαζικής μεταφοράς με μειωμένο εισιτήριο ή δωρεάν. “Ωστόσο, προκειμένου να εξοφληθούν οφειλές προηγούμενων ετών προς τους συγκοινωνιακούς φορείς, ζητήθηκε από το υπουργείο Οικονομίας συμπληρωματικό κονδύλι 33 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με μελλοντικές συμβάσεις για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία”, δήλωσε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Σχόλια