Συναγερμός στον «Ευαγγελισμό», μετά το θάνατο 19 ανθρώπων

Συναγερμός στον «Ευαγγελισμό», μετά το θάνατο 19 ανθρώπων
29 Ιανουαρίου, 2009

Συναγερμός στον «Ευαγγελισμό», μετά το θάνατο 19 ανθρώπων

Συναγερμός έχει σημάνει στον «Ευαγγελισμό», μετά το θάνατο 19 ανθρώπων, σε διάστημα τριών μηνών, εξαιτίας λοιμώξεων και ενόσω νοσηλεύονταν στις δύο Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε διημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ), και τα οποία δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος, τους τελευταίους 2 - 3 μήνες 140 ασθενείς νοσηλεύτηκαν στις δύο Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου. Καταγράφηκαν συνολικά 87 περιστατικά λοιμώξεων και 19 θάνατοι. Στη μία από τις δύο ΜΕΘ η θνησιμότητα στους ασθενείς που προσβλήθηκαν από λοίμωξη άγγιξε το 32% ενώ στην άλλη οι προσβολές από λοιμώξεις έφτασαν το 116%, αφού υπήρξαν περιπτώσεις λοιμώξεων από περισσότερα του ενός μικρόβια στον ίδιο ασθενή.

Η Επιτροπή Λοιμώξεων του «Ευαγγελισμού» διαπίστωσε με εργαστηριακές αναλύσεις ότι σε πολλές περιπτώσεις τα μικρόβια που προσβάλλουν τους ασθενείς είναι πολυ-ανθεκτικά.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι στελέχη του νοσοκομείου υποστηρίζουν πως βασική αιτία της έξαρσης των λοιμώξεων είναι οι μεγάλες ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού οι οποίες καθιστούν σχεδόν αδύνατη την τήρηση προφυλακτικών μέτρων.

Με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στη διημερίδα, στις δύο ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού» ένας νοσηλευτής καλείται στη βάρδιά του να φροντίζει τέσσερις βαριά ασθενείς. Βάσει του δημοσιεύματος, προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο των λοιμώξεων, το νοσοκομείο προσανατολίζεται στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, όπως η απομόνωση των ασθενών που έχουν προσβληθεί από πολυ-ανθεκτικά μικρόβια. Στελέχη του υπουργείου Υγείας ανέφεραν ότι το ζήτημα θα διερευνηθεί και αν χρειαστεί θα αναζητηθούν λύσεις το συντομότερο δυνατό.

Ήδη, το υπουργείο έχει εκπονήσει τετραετές σχέδιο για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής και των λοιμώξεων στους χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας, με στόχο έως το 2012 να μειωθεί η μικροβιακή αντοχή κατά 50%.

Σχόλια