Συνάντηση Μητσοτάκη με Έλληνες που εργάζονται στο Λονδίνο: Η ψήφος των αποδήμων και το brain drain στο επίκεντρο
Συνάντηση Μητσοτάκη με Έλληνες που εργάζονται στο Λονδίνο: Η ψήφος των αποδήμων και το brain drain στο επίκεντρο
Στη δυνατότητα που έχουν πια οι Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, αλλά και στην έμφαση που δίνει ο ίδιος και η κυβέρνησή του στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντηση που είχε μαζί τους στο Λονδίνο.
«Οι Έλληνες οι οποίοι ζουν στο εξωτερικό, κυρίως αυτοί της γενιάς σας, δεν τολμώ να πω της γενιάς μας, γιατί είστε όλοι πολύ νεότεροι από εμένα, δηλαδή παιδιά που κυρίως έφυγαν από την Ελλάδα την τελευταία δεκαετία, έχετε πια τη δυνατότητα να ψηφίζετε στις εθνικές εκλογές από τον μόνιμο τόπο διαμονής σας, εν προκειμένω από το Λονδίνο, από το Ηνωμένο Βασίλειο», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Αυτό αποτελούσε μία δέσμευση προεκλογική δική μου. Καταφέραμε και την υλοποιήσαμε εν μέρει. Θα θέλαμε ο ορισμός όσων έχουν το δικαίωμα της ψήφου από το μόνιμο τόπο διαμονής τους να είναι πιο ευρύς. Σκοντάψαμε, δυστυχώς, όπως κατά πάσα πιθανότητα ξέρετε, πάνω στον περιορισμό των 200 εδρών που έπρεπε να συγκεντρώσουμε και, δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να πείσουμε άλλα κόμματα να διευρύνουν τον ορισμό. Πάντως, σίγουρα η γενιά του brain drain καλύπτεται και μπορείτε να ψηφίζετε, εκτός αν υπάρχουν πολλοί ειδικοί λόγοι, από το μόνιμο τόπο διαμονής σας», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης. Παράλληλα, όπως ξεκαθάρισε, «οι εκλογές θα γίνουν το '23, έχω δεσμευτεί γι' αυτό και σκοπεύω να τηρήσω το λόγο μου και τη δημόσια δέσμευσή μου».
Μεταξύ άλλων, στη συζήτηση ετέθη επί τάπητος και το θέμα του brain drain, με τον κ. Μητσοτάκη να επισημαίνει, μεταξύ άλλων:
«Η γενιά που έφυγε την τελευταία δεκαετία αρχίζει και σκέφτεται πολύ σοβαρά να γυρίσει στη χώρα. Αυτό είναι κάτι εξαιρετικά ενθαρρυντικό. Μεταφέρω και εγώ τη δική μου εμπειρία, όταν το '97 αποφάσισα να γυρίσω. Στην Ελλάδα γύρισα γιατί από τη μία είχα βρει μία καλή δουλειά και από την άλλη γιατί πίστευα τότε στις μακροπρόθεσμες προοπτικές της χώρας. Νομίζω το ίδιο ισχύει σε μεγάλο βαθμό και σήμερα. Και χαίρομαι ιδιαίτερα κάθε φορά που μιλάω με μεγάλους εργοδότες, Έλληνες και ξένους, όταν τους ρωτώ για τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται να προσλάβουν, μου λένε όλοι το ίδιο πράγμα, ότι λαμβάνουν πολλά βιογραφικά από νέους Έλληνες του εξωτερικού που θέλουν πια να γυρίσουν στην πατρίδα. Πιστεύω ότι αυτό αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο ότι η Ελλάδα του 2021 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα της προηγούμενης δεκαετίας».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον προγραμματισμό της κυβέρνησης για το υπόλοιπο της κυβερνητικής θητείας, δίνοντας έμφαση στις μεταρρυθμίσεις:
«Έχουμε κάνει πολλή δουλειά. Έχουμε ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας, 18 μήνες που έχουμε μέχρι τις εκλογές είναι σημαντικό διάστημα, ώστε να υλοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις και να μη σκεφτόμαστε, να μην επιτρέψουμε στον εαυτό μας να σκέφτεται με τη συνηθισμένη προεκλογική λογική των παροχών. Νομίζω ότι αυτά τα έχουμε αφήσει για τα καλά πίσω μας. Και η έμφαση θα είναι πρώτα και πάνω απ' όλα σε εκείνες τις αλλαγές που θα μας κάνουν πιο ανταγωνιστικούς. Θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, θα μειώσουν τις κοινωνικές ανισότητες και θα μας επιτρέψουν να κάνουμε γρήγορα τη διπλή μετάβαση στην ψηφιακή οικονομία και στη νέα πράσινη πραγματικότητα. Και στα δύο αυτά πεδία θέλουμε να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό όταν ένα κόμμα όπως η Νέα Δημοκρατία, παραδοσιακό, κεντροδεξιό, φιλελεύθερο κόμμα, πρωταγωνιστεί και στα δύο αυτά πεδία.
»Στον ψηφιακό μετασχηματισμό, από τη μία νομίζω ότι έχουμε κάνει πράγματα τα οποία δεν φανταζόντουσαν πολλοί συμπολίτες μας ότι θα μπορούσαν να γίνουν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Όλοι μας απολαμβάνουμε την "ευκολία" των υπηρεσιών που παρέχει το gov.gr και αυτές επεκτείνονται συνέχεια. Στη δε πράσινη μετάβαση είμαστε πάλι στην πρώτη γραμμή, με τολμηρές πολιτικές, σε όλα τα επίπεδα, που μας επιτρέπουν να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο και να διαμορφώσουμε ένα πλέγμα πολιτικών που διατρέχει οριζόντια όλους τους τομείς του κυβερνητικού έργου».
Πηγή: iefimerida.gr