Συνάντηση του Περιφερειάρχη Α. Τζιτζικώστα με τον Υπουργό Εσωτερικών Θ. Λιβάνιο και τον ΥΜΑΘ Κ. Γκιουλέκα

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Α. Τζιτζικώστα με τον Υπουργό Εσωτερικών Θ. Λιβάνιο και τον ΥΜΑΘ Κ. Γκιουλέκα
18 Ιουνίου, 2024

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Α. Τζιτζικώστα με τον Υπουργό Εσωτερικών Θ. Λιβάνιο και τον ΥΜΑΘ Κ. Γκιουλέκα

Συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο και τον Υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης Κώστα Γκιουλέκα είχε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, στο γραφείο του, στο Κτίριο Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα της Αυτοδιοίκησης και της Δημόσιας Διοίκησης και οι τρεις άνδρες συμφώνησαν πως μέσα από τη στενή συνεργασία μπορούν να βελτιωθούν μια σειρά από κομβικά ζητήματα, που απασχολούν τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας, τη λειτουργία του Κράτους σε όφελος του πολίτη και τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των διοικητικών δομών της χώρας και της Αυτοδιοίκησης, με την άμεση προώθηση του νέου Κώδικα της Αυτοδιοίκησης.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε: «Υποδέχθηκα σήμερα με μεγάλη χαρά δυο πολύ καλούς φίλους. Τον Υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο, έναν άνθρωπο με τον οποίο έχουμε συνεργαστεί πάρα πολύ στενά όλα τα προηγούμενα χρόνια. Θα τολμήσω να πω ότι δεν τον θεωρώ απλά φίλο, αλλά θεωρώ ότι είναι ένας από τους πιο παραγωγικούς και ουσιαστικούς Υπουργούς της Κυβέρνησης όλων των τελευταίων ετών. Από όποιον ρόλο κι αν κλήθηκε να υπηρετήσει αυτά τα χρόνια άφησε βαθύ αποτύπωμα. Και είμαι βέβαιος ότι αυτό θα κάνει και τώρα. Και θα το κάνει όχι μόνο στο επίπεδο της Αυτοδιοίκησης, όπου οι μεγάλες τομές και μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει οφείλονται στον ίδιο, αλλά θα το κάνει συνολικά για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Κράτος στη χώρα μας. Ένα Κράτος που χρειάζεται ασφαλώς αναβάθμιση, για να μπορούν οι συμπολίτες μας να εξυπηρετούνται καλύτερα, ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά. Πραγματικά είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση και του εύχομαι από την καρδιά μου καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα. Θα είμαι δίπλα του τόσο ως Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας όσο και ως Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας. Όπως ο ίδιος ανακοίνωσε στο συνέδριό μας στην Πάτρα, θα ξεκινήσει άμεσα η μεγάλη συζήτηση για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης, για να περάσουμε πια σε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, όπου οι Περιφέρειες θα ενδυναμωθούν, θα μπορέσουν να επιτελέσουν ακόμη πιο αποτελεσματικά τα καθήκοντά τους και τον αναπτυξιακό τους ρόλο. Έτσι, λοιπόν, το επόμενο διάστημα θα έχουμε μια πολύ στενή συνεργασία. Είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να φέρουμε αποτελέσματα άμεσα. Ξεκινάμε αυτή τη νέα περίοδο με αισιοδοξία. Πιστεύω πραγματικά ότι τα πρώτα δείγματα γραφής αυτών των μεγάλων τομών και μεταρρυθμίσεων και στο κράτος συνολικά αλλά και στην αυτοδιοίκηση θα φανούν πολύ σύντομα».

Αναφερόμενος στον νέο Υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης Κώστα Γκιουλέκα, ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε: «Υποδέχθηκα όμως και ακόμη έναν καλό φίλο, τον Κώστα Γκιουλέκα, που αναλαμβάνει τον τομέα του υπουργείου Εσωτερικών για τη Μακεδονία και τη Θράκη. Θα έχουμε επίσης μια πολύ καλή συνεργασία. Θέλω να ευχαριστήσω τον προκάτοχό του, Στάθη Κωνσταντινίδη, για την επίσης πολύ καλή και ουσιαστική συνεργασία που είχαμε. Με τον Κώστα Γκιουλέκα μας συνδέουν δεσμοί φιλίας ετών και νομίζω πραγματικά ότι δεν θα δυσκολευτούμε καθόλου να ξεκινήσουμε αυτή την παραγωγική και ουσιαστική συνεργασία για τη Βόρεια Ελλάδα και την Κεντρική Μακεδονία. Συζητήσαμε και με τους δύο σήμερα ζητήματα όχι μόνο αρμοδιότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην περιοχή ενδιαφέροντός της, αλλά και αυτές τις βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα, για να πάει μπροστά. Εμείς θα είμαστε δίπλα τους, σύμμαχοι, σε αυτή την τεράστια προσπάθεια που ξεκινάει».

Από την πλευρά του ο κ. Λιβάνιος τόνισε: «H συνεργασία που έχουμε θα γίνει ακόμη πιο εντατική, ακόμη πιο στενή. Έχουμε μπροστά μας μεγάλες προκλήσεις. Tο Κράτος, για να είναι ακόμη καλύτερο, ακόμη πιο σύγχρονο, ακόμη πιο αποτελεσματικό χρειάζεται ισχυρή, αποτελεσματική, δυνατή Αυτοδιοίκηση, και πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια. Κι ο ρόλος των Περιφερειών όλης της χώρας και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ειδικότερα για πολλούς λόγους είναι πάρα πολύ σημαντικός. Πάνω σε αυτό θα δουλέψουμε, για να δώσουμε όλα τα απαραίτητα εργαλεία που χρειάζεται η αυτοδιοίκηση, ώστε να προσφέρει ένα καλύτερο επίπεδο ζωής σε όλους όσους έχουν επιλέξει να ζήσουν σε αυτά τα μέρη».

Μάλιστα, όπως δήλωσε ο Υπουργός θα προχωρήσει άμεσα ο νέος Κώδικας για την Αυτοδιοίκηση«Στο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας στην Πάτρα, είπαμε ότι ξεκινάει αμέσως μετά τις ευρωεκλογές ο διάλογος, για να φτιάξουμε τον νέο Κώδικα της Αυτοδιοίκησης και κυρίως της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Η ώρα ήλθε. Τις επόμενες ημέρες θα έλθει η πρόσκληση, για να ξεκινήσουμε το έργο, που είναι πάρα πολύ σημαντικό για την ομαλή λειτουργία των Περιφερειών».

Ο κ. Γκιουλέκας επισήμανε ότι «η πολιτική είναι μια συνολική και συλλογική προσπάθεια. Όταν έχεις, λοιπόν, ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζεσαι, όπως είναι ο Υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος (με τον οποίο και γνωριζόμαστε χρόνια και έχουμε συνεργαστεί, είμαστε φίλοι και το λέω αυτό, γιατί είναι πολύ σημαντικό στην πολιτική να υπάρχει εμπιστοσύνη του ενός προς τον άλλον) και όπως ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας -που έχει αποδείξει την αξία του σε αυτή τη μακρόχρονη πορεία του και έχει ανεβάσει πολύ ψηλά την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας- για μένα αυτό το έργο, αυτή η εντολή που μου έδωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης γίνεται ευκολότερη, γιατί ξέρω ότι θα υπάρχουν άνθρωποι με τους οποίους μπορούμε για τη Μακεδονία και τη Θράκη να κάνουμε σημαντικά πράγματα».

Σχόλια