Συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος για τις νέες ταυτότητες

Συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος για τις νέες ταυτότητες
5 Σεπτεμβρίου, 2023

Συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος για τις νέες ταυτότητες

Στη νέα της Συνοδική Περίοδο εισέρχεται από σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία αναμένεται να συνεδριάσει έως και την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου αναμένεται να τοποθετηθούν για το ζήτημα των νέων ταυτοτήτων, το οποίο φαίνεται να έχει προκαλέσει αναστάτωση σε κάποιους πολίτες της χώρας μας.

Ήδη την περασμένη εβδομάδα υπήρξε και η πρώτη πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στις νέες ταυτότητες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην οποία συμμετείχαν, περίπου, 3.000 διαδηλωτές.

«Χρειάζεται σύνεση και φρόνηση», ανέφερε με νόημα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος πριν λίγες μέρες, όταν ρωτήθηκε για το ζήτημα των νέων ταυτοτήτων.

«Χρειάζεται να σκεφτόμαστε σοβαρά και να μην αντιδρούμε παρορμητικά»
«Σκεφθείτε ότι κάποιοι από τους συνανθρώπους μας, που σήμερα συνωστίζονται να εκδώσουν ταυτότητες, μπορεί να ήσαν ανάμεσα σε εκείνους που διαδήλωναν εναντίον αυτών των ίδιων ταυτοτήτων επειδή δεν ανέγραψαν το θρήσκευμα. Γι’ αυτό χρειάζεται να σκεφτόμαστε σοβαρά και να μην αντιδρούμε παρορμητικά», τόνισε ο Μακαριώτατος.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι πρέπει να περιμένουμε τις αποφάσεις της Συνόδου και να εμπιστευόμαστε την Εκκλησία. «Είναι πιο σημαντικό να μένουμε ενωμένοι με τις αποφάσεις της Εκκλησίας, παρά προσκολλημένοι στην ατομική μας γνώμη. Καλούμαστε να έχουμε εμπιστοσύνη στην Εκκλησία, η οποία με σοβαρότητα, σκέψη και σοφία παίρνει τις αποφάσεις», τόνισε.

«Στυγνή καπηλεία και παραχάραξη της Ορθοδοξίας»
Για το εάν «θα αναγράφονται πληροφορίες θρησκευτικού ενδιαφέροντος στο νέο δελτίο ταυτότητας που θίγουν την πίστη», αναφέρεται ότι: «Η σύνδεση του νέου δελτίου ταυτότητας με τη χριστιανική πίστη αποτελεί στυγνή καπηλεία και παραχάραξη της Ορθοδοξίας. Η έκδοση τους δεν άπτεται στο ελάχιστο του πυρήνα τόσο της χριστιανοσύνης, όσο και οποιουδήποτε άλλου δόγματος και θρησκεύματος. Το δελτίο ταυτότητας Ελλήνων πολιτών αποτελεί ένα διοικητικό έγγραφο και δεν αναγράφεται καμία πληροφορία θρησκευτικού ενδιαφέροντος. Συνεπώς, δεν τίθεται κανένα θέμα που σχετίζεται με το όποιο θρησκευτικό προσανατολισμό και ευαισθησία των πολιτών».

Η νέα σύνθεση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου περιλαμβάνει παλαιούς στην ιεραρχία αρχιερείς, αλλά και μητροπολίτες, οι οποίοι θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχόλια