Συνταξιούχοι στην… πείνα

Συνταξιούχοι στην… πείνα
16 Σεπτεμβρίου, 2008

Συνταξιούχοι στην… πείνα

Τη δεινή οικονομική θέση των συνταξιούχων επιβεβαιώνει σχετική έρευνα της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, που δημοσιεύει το Βήμα, έξι στους δέκα συνταξιούχους ζουν με κύριες συντάξεις κάτω των 600 ευρώ, ενώ οι μισοί από αυτούς (3/10) λαμβάνουν συντάξεις κάτω των 450 ευρώ. Σε ακόμη χειρότερη θέση βρίσκονται οι συνταξιούχοι αγρότες οι οποίοι καλούνται να επιβιώσουν με μέση σύνταξη που δεν ξεπερνά τα 413 ευρώ.

Παράλληλα, μόλις 15 στους 100 συνταξιούχους λαμβάνουν σύνταξη υψηλότερη των 1.050 ευρώ. Ειδικότερα στον ΟΓΑ μόλις το 0,1% των συνταξιούχων παίρνει πάνω από 800 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της οργάνωσης, η μέση γενική κύρια σύνταξη διαμορφώνεται στα 655 ευρώ, η μέση κύρια σύνταξη λόγω γήρατος στα 752 ευρώ, αναπηρίας στα 535 ευρώ και η μέση κύρια σύνταξη λόγω θανάτου στα 498 ευρώ.

Σημαντικές αποκλίσεις καταγράφονται και στο ύψος των συντάξεων που δίδονται ανά ασφαλιστικό ταμείο. Τις υψηλότερες συντάξεις χορηγούν το ΤΣΑΥ (ταμείο υγειονομικών) και τα ειδικά ταμεία του ΟΤΕ, του ΗΣΑΠ, της ΕΤΒΑ και της ΔΕΗ, τα οποία σημειωτέον από την 1η Αυγούστου συγχωνεύθηκαν ως ειδικοί λογαριασμοί στο ΙΚΑ. Αντιθέτως τις χαμηλότερες συντάξεις καταβάλλουν τα τρία ταμεία των αυτοαπασχολουμένων (ΤΣΑ, ΤΕΒΕ και ΤΑΕ) καθώς και το ΙΚΑ. Σύμφωνα με την έρευνα, οι χαμηλές συντάξεις οφείλονται: Πρώτον, στην εισφοροδιαφυγή και την ανεργία, που περιορίζουν τις ημέρες ασφάλισης. Δεύτερον, στις χαμηλές αποδοχές κυρίως στον ιδιωτικό τομέα. Τρίτον, στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης και, τέταρτον, στην αποσύνδεση μισθού-σύνταξης.

Σχόλια