Σύσκεψη στο Μαξίμου για το προσφυγικό
Σύσκεψη στο Μαξίμου για το προσφυγικό
Η κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση στους πρόσφυγες και μετανάστες να εμπιστευτούν το ελληνικό κράτος και να μεταφερθούν στις δομές φιλοξενίας, λίγες ώρες αφότου περίπου 1.000 πρόσφυγες κατευθύνθηκαν μαζικά από τον καταυλισμό της Ειδομένης προς το χωριό Χαμηλο, περνώντας από εκεί τα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση κάλεσε εθελοντικές οργανώσεις και αλληλέγγυους να συνεργάζονται με τις ελληνικές αρχές για την έγκυρη πληροφόρηση προσφύγων και μεταναστών, ώστε να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης από επιτήδειους.
Στη σύσκεψη υπό τον κ. Τσίπρα συμμετείχαν: ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας και επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, Δημήτρης Βίτσας, ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης και συνεργάτες του Πρωθυπουργού.
Τα φυλλάδια
Μετά δε τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη και με αφορμή την κυκλοφορία στην Ειδομένη διαφόρων φυλλαδίων αγνώστου προελεύσεως, ο κ. Κυρίτσης επεσήμανε: «Καλούμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να εμπιστευτούν τις ελληνικές αρχές και να μεταφερθούν στους χώρους φιλοξενίας, τους καλούμε να καταλάβουν ότι η κατάσταση στην Ειδομένη είναι απολύτως αδιέξοδη». «Καλούμε επίσης τις εθελοντικές οργανώσεις και τους αλληλέγγυους να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές στην έγκυρη και σωστή πληροφόρηση των προσφύγων και των μεταναστών ώστε να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης από επιτήδειους».
Το Μέγαρο Μαξίμου επαναλαμβάνει επίσης σε κάθε ευκαιρία ότι για να αντιμετωπιστεί το μέτωπο της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης απαιτείται τιτάνια πολιτική και διπλωματική προσπάθεια και σε επίπεδο κορυφής. Μετά δε το Παρίσι και τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους της σοσιαλδημοκρατικής οικογένειας που διοργάνωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, το Μέγαρο Μαξίμου και τα συναρμόδια υπουργεία που χειρίζονται τα της προσφυγικής κρίσης εστιάζουν στην προετοιμασία του εδάφους για την τακτική Σύνοδο Κορυφής με βασική επιδίωξη να γίνει κατ' αρχάς λεπτομερής ανάλυση της κατάστασης και των προφανών δυσκολιών για την αντιμετώπιση των προσφυγικών κυμάτων και στη συνέχεια η αποτροπή των κινδύνων που θα εγκλωβίσουν τη χώρα στο χειρότερο σενάριο.
Ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα αναχωρήσει από την Αθήνα για τις Βρυξέλλες όπου θα επιμείνει σε αυτήν τη γραμμή πλεύσης φιλοδοξώντας ότι στη Σύνοδο Κορυφής θα διατηρήσει την ίδια σθεναρή στάση (σ.σ.: υπέρ των ευρωπαϊκών λύσεων για το Προσφυγικό και κατά των ανοιχτών συνόρων) και η Γερμανίδα καγκελάριος. Οπως είναι γνωστό, η Ανγκελα Μέρκελ λίγες ώρες μετά τις εκλογές στη Γερμανία, όπου ο κυβερνητικός συνασπισμός υπέστη σαφείς ζημίες, δεν απέφυγε να δηλώσει ότι τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής λύσης, παρότι πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι «το κλείσιμο του βαλκανικού δρόμου ωφελεί τη Γερμανία».