Τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων στα ταμεία του Δημοσίου

Τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων στα ταμεία του Δημοσίου
18 Ιανουαρίου, 2011

Τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων στα ταμεία του Δημοσίου

ζητεί η ΑΔΕΔΥ με επιστολή που απηύθυνε προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, τον Αναπληρωτή υπουργό Εργασίας, Γ.Κουτρουμάνη και τον υφυπουργό Οικονομικών, Φ. Σαχινίδη.
Στην επιστολή υπογραμμίζεται πως το πρωτογενές έλλειμμα στο Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων ανέρχεται ήδη στα 800 εκατ. ευρώ, στο Μετοχικό Ταμείο σε περίπου 150 εκατ. ευρώ για το 2011, αλλά και στο ΤΕΑΔΥ ανέρχεται ήδη σε 17 εκατ. ευρώ, ενώ 40 χιλιάδες συνταξιούχοι στερούνται των μερισμάτων που δικαιούνται και άλλοι 200 χιλιάδες της καταβολής μέρους, όπως π.χ. στο μέρισμα των Χριστουγέννων του Μετοχικού Ταμείου Δημοσίων Υπαλλήλων.
Στην επιστολή η ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει πως τα Ταμεία, των εργαζομένων στο Δημόσιο, έχουν οδηγηθεί στη σημερινή άσχημη κατάσταση, εξαιτίας της χρόνιας «καταλήστευσης» των αποθεματικών τους από το Κράτος, την εμπλοκή τους στο χρηματιστήριο, τη χρησιμοποίηση των αποθεματικών τους για την κάλυψη κρατικών εισοδηματικών ή κοινωνικών πολιτικών, χωρίς την ανάλογη κρατική ενίσχυσή τους, αλλά και εξαιτίας κυβερνητικών επιλογών που οδήγησαν και οδηγούν στον περιορισμό της απασχόλησης στο Δημόσιο και τη δραματική αλλαγή της σχέσης εργαζομένων – συνταξιούχων.
«Τα μέτρα που αποφασίστηκαν από την Κυβέρνησή σας, στα πλαίσια του μνημονίου, έχουν δραματικές επιπτώσεις και στα Ταμεία για τη βιωσιμότητά τους. Η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στο Δημόσιο, μέσα από την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, την περικοπή των επιδομάτων κατά 20%, έχουν ως αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, να περιορίσουν σημαντικά τους πόρους των Ταμείων. Ταυτόχρονα ο περιορισμός των προσλήψεων, σε συνδυασμό με τις αυξημένες αιτήσεις για συνταξιοδότηση, έχουν οδηγήσει τα Ταμεία σε αδιέξοδο», τονίζεται στην επιστολή.
Η ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει πως το πρόβλημα έχει διογκωθεί και εκτιμά ότι θα γίνει εκρηκτικό, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα αλλά και μεσοπρόθεσμα, αφού η κρίσιμη περίοδος πίεσης, εξαιτίας της ωρίμανσης και των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης, για ένα μεγάλο μέρος εργαζομένων, έχει ορίζοντα έως το 2017.
Στο πλαίσιο αυτό η συνδικαλιστική οργάνωση ζητεί άμεσα συνάντηση με τους κ.κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, Γ.Κουτρουμάνη και Φ. Σαχινίδη για την οριστικοποίηση κατευθύνσεων και την προώθηση λύσεων. «Είναι προφανές το επείγον της συνάντησης, αφού ήδη τα πράγματα είναι εκτός ορίων», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια