Την άδεια να δοθούν ενισχύσεις στις βαμβακοπαραγωγικές εκμεταλλεύσεις
Την άδεια να δοθούν ενισχύσεις στις βαμβακοπαραγωγικές εκμεταλλεύσεις
που έχουν πληγεί από το πράσινο σκουλήκι ζήτησε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, κα Μιλένα Αποστολάκη, από το Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, το οποίο συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο στις 26 Οκτωβρίου. Οι υπουργοί της Ε.Ε. απ΄ότι φαίνεται είδαν θετικά το ελληνικό αίτημα και παρέπεμψαν το θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα περαιτέρω. Όπως επισημαίνεται στο σχετικό υπόμνημα, που κατέθεσε η ελληνική αντιπροσωπεία στο Συμβούλιο, το βαμβάκι είναι μία από τις κύριες καλλιέργειες στην Ελλάδα. Απασχολεί πάνω από 45 000 γεωργικές εκμεταλλεύσεις και για πολλές περιοχές είναι η μοναδική πηγή γεωργικού εισοδήματος. Επίσης, εξασφαλίζει απασχόληση και εισόδημα για άλλες κοινωνικές ομάδες που συμμετέχουν στις καλλιεργητικές εργασίες, τη μεταφορά και την επεξεργασία του προϊόντος. Συνεχίζοντας, αναφέρονται τα εξής: «Κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο (2010), υπήρξε σοβαρό πρόβλημα μείωσης της βαμβακοπαραγωγής και συνακόλουθη μείωση των εισοδημάτων σε πολλές περιοχές της χώρας, μετά από προσβολή ενός παρασίτου της κάψας του βάμβακος, του πράσινου σκουληκιού (Helicoverpa armigera). Τεράστια κύματα του πληθυσμού του εντόμου έχουν παρατηρηθεί και παρά το γεγονός ότι οι αγρότες εφάρμοσαν σχολαστικά τις κατάλληλες μεθόδους καταπολέμησης, δεν κατέστη δυνατό να εξαλειφθεί το πρόβλημα. Οι ζημιές στην παραγωγή ανέρχονται έως και 100%, γεγονός που έχει επιφέρει μοιραίο χτύπημα στους βαμβακοπαραγωγούς.
Η κατάσταση αυτή οφείλεται κυρίως στις καιρικές συνθήκες κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, οι οποίες ήταν δυσμενείς για τον έλεγχο του εντόμου (ήπιος χειμώνας, δροσερή άνοιξη, βροχοπτώσεις και αυξημένη υγρασία κατά τη διάρκεια της ψεκαστικής περιόδου).
Σε μια εποχή όπου οι τιμές των γεωργικών προϊόντων παραμένουν χαμηλές και το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί σημαντικά, το πράσινο σκουλήκι επιδείνωσε την κατάσταση για τους βαμβακοπαραγωγούς, δεδομένου ότι το κόστος παραγωγής εκτοξεύθηκε με την χρήση φυτοφαρμάκων, τα οποία έχουν μέχρι στιγμής δεν έφεραν αποτελέσματα, και επιπλέον με την σημαντική πτώση της παραγωγής.
Για να υποστηρίξουν τους πληγέντες παραγωγούς, οι ελληνικές αρχές προτίθενται να χορηγήσουν ενισχύσεις για την αντιστάθμιση των ζημιών που προκύπτουν από την απώλεια της παραγωγής, χρησιμοποιώντας τα μέσα που είναι διαθέσιμα από την ισχύουσα νομοθεσία.Σχετικός φάκελος με τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα υποβληθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο άμεσο μέλλον.Δεδομένης της ασυνήθιστα δυσμενούς οικονομικής και δημοσιονομικής κατάστασης στην παρούσα συγκυρία, η οποία πλήττει ιδιαιτέρως σκληρά τους αγρότες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια ελιγμών που έχει προκειμένου να ικανοποιήσει το ελληνικό αίτημα, το συντομότερο δυνατό».