«Το Χαμόγελο του Παιδιού» με εξειδικευμένους επιστήμονες και οχήματα στο πλευρό των πυρόπληκτων στη Ρόδο

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» με εξειδικευμένους επιστήμονες και οχήματα στο πλευρό των πυρόπληκτων στη Ρόδο
2 Αυγούστου, 2023

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» με εξειδικευμένους επιστήμονες και οχήματα στο πλευρό των πυρόπληκτων στη Ρόδο

«Και μόνο που σας είδαμε εδώ, νιώσαμε καλά! Νιώσαμε πως μας νοιάζονται και ήρθαν για εμάς στο νησί»

 

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», στο πλαίσιο άμεσης ανταπόκρισής στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και σε συνεργασία με τον Δήμο Ρόδου, το ΕΚΑΒ και το Υπουργείο Υγείας, ταξίδεψε στη Ρόδο τη Δευτέρα 24 Ιουλίου και βρέθηκε στην «πρώτη γραμμή», μαζί με διασώστες, εθελοντές γιατρούς, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, εξειδικευμένους επιστήμονες του Οργανισμού από όλη την Ελλάδα -Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη- καθώς και αυτοκίνητο άμεσης επέμβασης. Έθεσε στη διάθεση του νησιού και των πυρόπληκτών, Κινητή Ιατρική Μονάδα και πλήρως εξοπλισμένη Κινητή Ιατρική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για νεογνά και παιδιά (Ασθενοφόρο).

 

Το Πολυϊατρείο «Ασκληπιός» του Οργανισμού, που αποτελείται από δύο αυτόνομα πολυϊατρεία «Ασκληπιός Ι» και «Ασκληπιός ΙΙ», διαθέτει αυτόνομη ρευματοδότηση και δυνατότητα τηλεϊατρικής, παρείχε πολύπλευρη στήριξη στους ανθρώπους του νησιού που είχαν ανάγκη, ενώ παράλληλα το Ασθενοφόρο του Οργανισμού, στο πλαίσιο της πολύπλευρης συνεργασίας του με το ΕΚΑΒ, μαζί με διασώστες του Οργανισμού, τέθηκε στη διάθεση του Νοσοκομείου της Ρόδου για διακομιδές, ώστε να παρέχει άμεση ιατρική βοήθεια σε παιδιά και ενήλικες.

 

Η αποστολή στη Ρόδο, αποτέλεσε συνεργασία και συντονισμό πολλών διαφορετικών ανθρώπων, φορέων και υπηρεσιών. Καθ’ όλη τη διάρκεια της αποστολής, το αίσθημα αλληλεγγύης ήταν κυρίαρχο. Υπήρχε συνεχόμενη διάθεση υγειονομικού υλικού και καυσίμων για τις Μονάδες του «Χαμόγελου», ενημέρωση για το οδικό δίκτυο του νησιού για λόγους ασφαλείας, καθώς και ηθική και ψυχολογική στήριξη στους ανθρώπους του Οργανισμού -από την πρώτη ημέρα που άνθρωποί του κατέφθασαν στο νησί για βοήθεια.

 

Ο «Ασκληπιός Ι & ΙΙ», εφοδιασμένοι με απαραίτητα φάρμακα και αναλώσιμα, βρέθηκαν σε κεντρικό και κομβικό σημείο, στη διασταύρωση Λίνδου-Πυλώνα, που αποτέλεσε πέρασμα ανάμεσα στα τρία μέτωπα, για την εξυπηρέτηση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων, ως σταθμός Ά βοηθειών. Σε συνεργασία με το Τμήμα εθελοντισμού του «Χαμόγελου» και ύστερα από συνεργασία με τον κ. Ηλία Τσέρκη, Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, διασφαλίστηκαν οι εθελοντές γιατροί –παθολόγοι, γενικοί γιατροί και παιδίατροι- και με νοσηλεύτρια, ψυχολόγο, κοινωνική λειτουργό και οδηγό του Οργανισμού στελέχωσαν τη Μονάδα. Ο «Ασκληπιός ΙΙ» έπειτα από συνεννόηση με τον Δήμο Ρόδου, και με την πολύτιμη βοήθεια Ψυχολόγου αλλά και εθελοντών του «Χαμόγελου», παρείχε στα παιδιά και τις οικογένειές τους, ψυχολογική στήριξη. Επιπλέον, παρείχαν τη δυνατότητα δημιουργικής απασχόλησης για τα μικρότερα σε ηλικία παιδιά ενώ ο χώρος αποτέλεσε παράλληλα και σταθμό για μικρά ζωάκια της περιοχής που λόγω των πυρκαγιών θέλησαν καταφύγιο.

 

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν και η ανταπόκριση του κόσμου, με χαρακτηριστική στιγμή όταν μια μητέρα, από ευάλωτη κοινωνική ομάδα, που στην αρχή πλησίασε διστακτικά, όπου αφού βεβαιώθηκε πολλές φορές πως οι υπηρεσίες ήταν δωρεάν, έκανε στη συνέχεια τις απαραίτητες εξετάσεις στο 7 μηνών βρέφος της, και στο τέλος με ένα διάπλατο Χαμόγελο απευθύνθηκε στους ανθρώπους του Οργανισμού και τους είπε «Είστε ήρωες...». Μια άλλη γυναίκα μεγάλης ηλικίας, που περνούσε από το σημείο που βρισκόντουσαν οι Μονάδες του Οργανισμού, αναρωτήθηκε τι έκαναν εκεί και γιατί βρίσκονταν στη Ρόδο, με τους ανθρώπους του Οργανισμού να της εξηγούν αναλυτικά τις υπηρεσίες και τη στήριξη που παρέχουν στους πυρόπληκτους του νησιού, με τη γυναίκα να απαντάει «Και μόνο που σας είδαμε εδώ, νιώσαμε καλά! Νιώσαμε πως μας νοιάζονται και ήρθαν για εμάς στο νησί». 

 

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως «Το Χαμόγελο του Παιδιού» επισκέφτηκε και τα ορεινά χωριά της Ρόδου προκειμένου να προσφέρει βοήθεια και στήριξη στους ανθρώπους με δυσκολίες μετακίνησης. Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασαν οι καταστροφικές πυρκαγιές, η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 βρισκόταν, για ακόμη μια φορά, στη διάθεση των πληγέντων

 

Ευχαριστούμε για την πολύτιμη βοήθεια και συνεργασία, τον Δήμο Ρόδου, τον κ. Αντώνη Καμπουράκη, Δήμαρχο Ρόδου, τον κ. Γεώργιο Τριάντο, Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας Ρόδου και την κα. Τσαμπίκα Κιαχαγιά Μαγιόγλου, Αντιδήμαρχο Διοικητικής Εξυπηρέτησης του Πολίτη, Πολιτισμού, Δημοτικής Ενότητας Λινδίων και Δημοτικής Ενότητας Ρόδουτη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου, τον κο. Ρόιλο Χρήστο, Διοικητή 2ης ΥΠΕ και την κα. Μαρία Πάσσιου, 2η ΥΠΕ-Προϊσταμένη στο τμήμα Προγραμματισμού δράσεων Δημόσιας Υγείας, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την κα. Χαρούλα Γιασιράνη, Αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το ΕΚΑΒ Ρόδου, τον Ιατρικό Σύλλογο Ρόδου και τον κ. Ηλία Τσέρκη, Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Δωδεκανήσων και τον κο. Νίκο Διακογεωργείου, Πρόεδρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Δωδεκανήσων, το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου «Ανδρέας Παπανδρέου» και τους κο. Τσάντη Σταύρο, Διοικητή του Νοσοκομείου Ρόδου και κα. Ειρήνη Παπανικήτα, Διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής Νοσοκομείου Ρόδου.

 

Ευχαριστούμε και τους χορηγούς, Ξενοδοχείο Rodos Palace, Blue Star Ferries, SKY express, Ζαχαροπλαστείο Zucchero και εταιρεία G8 Security Services, που στήριξαν την αποστολή αυτή και φυσικά ένα ευχαριστώ από καρδιάς σε όλους τους εθελοντές γιατρούς, διασώστες, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και ανθρώπους που βρέθηκαν δίπλα μας σε αυτή την αποστολή.

 

Η παροχή βοήθειας και στήριξης στους κατοίκους του νησιού της Ρόδου, έπειτα από 9 συνεχόμενες ημέρες, συνεχίζεται με την Κινητή Ιατρική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για νεογνά και παιδιά (Ασθενοφόρο) του Οργανισμού να βρίσκεται στο πλευρό των ανθρώπων που βρέθηκαν αντιμέτωποι με την πυρκαγιά που ξέσπασε στο νησί τους. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο δίπλα σε κάθε παιδί και την οικογένειά του, που βρίσκεται σε ανάγκη ή/και κίνδυνο.

Σχόλια