ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ

ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ
1 Οκτωβρίου, 2007

ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

 

Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2007

 

ΟΜΙΛΙΑ

 

ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ

 

κ. Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ

 

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

 

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Η νέα Κοινοβουλευτική Περίοδος δημιουργεί προκλήσεις και για την Κυβέρνηση και για την Αντιπολίτευση. Εμείς από την πλευρά μας πρέπει να δείξουμε και να αποδείξουμε στους πολίτες δύο πράγματα: Αποφασιστικότητα και τόλμη στη γρήγορη υλοποίηση των πολιτικών μας, το πρώτο. Το δεύτερο, ότι διδαχτήκαμε από τα λάθη μας και δεν θα τα επαναλάβουμε. Από την Αντιπολίτευση οι πολίτες περιμένουν γόνιμη κριτική και προτάσεις μακριά από εμμονές. Η άρνηση για την άρνηση δεν αφορά πλέον τις Ελληνίδες και τους Έλληνες και κυρίως δεν αφορά τους νέους ανθρώπους που γνωρίζουν ότι στις παγκοσμιοποιημένες κοινωνίες τα προβλήματα είναι τόσο περίπλοκα, ώστε απαιτούν συνεννόηση, συναίνεση, σύνθεση. Σταθερός μας προσανατολισμός είναι ένας: Να βρίσκουμε λύσεις, γρήγορες, απλές, αντιγραφειοκρατικές, αποτελεσματικές, όπως ακριβώς βρήκαμε τέτοιες λύσεις στην προσπάθεια συμπαράστασης των συμπολιτών μας που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες κρίνουν με αυστηρότητα, όχι μόνο πρόσωπα, κόμματα και πολιτικές, αλλά και προθέσεις.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Οι προγραμματικές δηλώσεις, εξ ορισμού αφορούν το μέλλον. Αφορούν την Κυβερνητική θητεία που ξεκινά με την ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο. Όμως, πιστεύω ότι έστω και επιγραμματικά, είναι χρήσιμος – είναι απαραίτητος – ένας απολογισμός του μέχρι σήμερα έργου από την πλευρά μου στον κρίσιμο τομέα των Μέσων Ενημέρωσης και Επικοινωνίας για δύο λόγους:

 

- Αφενός γιατί αυτό το δείγμα γραφής παρέχει μια ασφαλή προεικόνιση της μελλοντικής πορείας και

 

- Αφετέρου, γιατί το έργο των τριάμισι αυτών χρόνων, είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίζουμε τη δράση μας από δω και πέρα.

 

Κατά την προηγούμενη περίοδο, κινηθήκαμε σε τρεις άξονες:

 

- Πρώτα απ’ όλα, τη διόρθωση λαθών και την κάλυψη κενών που άφησε πίσω του το παρελθόν.

 

- Δεύτερον, την ανάληψη θεσμικών πρωτοβουλιών για την προετοιμασία της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή και

 

- Τρίτον, τη λήψη μέτρων και δράσεων για την ενίσχυση του κοινωνικού χαρακτήρα της ενημέρωσης του πολίτη.

 

Θυμίζω επιγραμματικά, τις νομοθετικές δράσεις

 

- για τη διαφάνεια,

 

- για τη δημιουργία ενός σύγχρονου πλαισίου κανόνων για τον επαρχιακό Τύπο,

 

- για την ίδρυση Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου,

 

- για την εισαγωγή ενός πλαισίου για τον ανταγωνισμό στα ΜΜΕ ,

 

- για τον αντικειμενικό τρόπο διεξαγωγής των δημοσκοπήσεων – που μάλιστα ψηφίστηκε και από την Αξιωματική Αντιπολίτευση.

 

Ως προς το νόμο αυτό, θέλω να θυμίσω σήμερα ότι είχε αναπτυχθεί προβληματισμός σχετικά με την περίοδο των 15 ημερών πριν από τις εκλογές κατά την οποία απαγορευόταν η δημοσίευση των δημοσκοπήσεων. Εντέλει, όμως, η διασπορά φημών αποδείχθηκε στην πράξη κατά πολύ χειρότερη από τη δημοσίευση των πραγματικών στοιχείων των δημοσκοπήσεων. Γι` αυτό και άποψη της Κυβέρνησης είναι

 

ότι από τις επόμενες εκλογές, οι δημοσκοπήσεις να μπορούν να δημοσιεύονται κανονικά έως και την Παρασκευή πριν από τις εκλογές,

 

όπως ακριβώς ισχύει και με τις υπόλοιπες προεκλογικού χαρακτήρα δράσεις.

 

Σ’ αυτούς τους άξονες λοιπόν συνεχίζουμε σταθερά, με νέα δυναμική, με λυμένες τις όποιες εκκρεμότητες και στρωμένο πλέον το δρόμο σε ό,τι αφορά το θεσμικό πλαίσιο για τα ΜΜΕ.

 

Συνεχίζουμε ...

 

- Για το συντονισμό της επικοινωνιακής πολιτικής και την ενδυνάμωση της συνεισφοράς της στον εμπλουτισμό του δημοσίου διαλόγου και την καταπολέμηση παντός είδους αποκλεισμού.

 

- Για τη συμπλήρωση των νομοθετικών παρεμβάσεων που ρυθμίζουν το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

 

- Για τη διάχυση της πληροφόρησης από το κέντρο στην περιφέρεια, την ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης, της βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων ΜΜΕ της περιφέρειας.

 

- Για τον εξορθολογισμό του υφιστάμενου συστήματος κρατικής παρέμβασης – επιδότησης στη διακίνηση του Τύπου πανελλαδικής και περιφερειακής εμβέλειας.

 

- Για την περαιτέρω ενίσχυση της προσβασιμότητας των Ατόμων με Αναπηρία στα ΜΜΕ.

 

Συνεχίζουμε με απόλυτη έμφαση στη διαφάνεια. Διαφάνεια που υπηρετείται στην πράξη από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την κρατική διαφήμιση,

 

ώστε όλοι να γνωρίζουν πού και πώς διατίθεται το δημόσιο χρήμα. Η δημοσιοποίηση των στοιχείων άρχισε πριν από ένα χρόνο, τον Σεπτέμβριο του 2006 και γίνεται κάθε μήνα στις ιστοσελίδες των ΓΓΕ-ΓΓΕ. Διαφάνεια που υπηρετείται, επίσης, από την απόδοση στο ανεξάρτητο ΕΣΡ των αρμοδιοτήτων και των μέσων που χρειάζεται για να προχωρήσει στη δίκαιη και αντικειμενική αδειοδότηση ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών.

 

Και βεβαίως, προχωρούμε ακόμη πιο γρήγορα στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ψηφιακής τεχνολογίας. Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα της περιόδου που ανοίγεται μπροστά μας.

 

Λίγες μέρες πριν, παρουσιάστηκε ο χάρτης των συχνοτήτων για τη μεταβατική περίοδο από το αναλογικό στο ψηφιακό περιβάλλον. Χάρτης που καταρτίστηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών και το ΕΜΠ. Σύντομα θα είναι έτοιμος και ο χάρτης συχνοτήτων για την πλήρη εκπομπή ψηφιακού σήματος. Η χώρα μας κάνει σημαντικά βήματα μπροστά. Βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στη μετάβαση στη ψηφιακή εποχή. Οι δυνατότητες που ανοίγονται είναι πολλές: καλύτερη εικόνα, καλύτερη ποιότητα ήχου. Περισσότερες επιλογές για τον τηλεθεατή μέσω αμφίδρομων υπηρεσιών, επιλογή δηλαδή προγραμμάτων της αρεσκείας του.

 

Ανάπτυξη του τηλεμπορίου και βεβαίως, της τηλεϊατρικής. Κι αυτό το τελευταίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε μια χώρα όπως η δική μας, όπως η Ελλάδα, με απομακρυσμένα νησιά και ορεινές περιοχές.

 

Θέλω σε αυτό το σημείο να υπογραμμίσω τη συμβολή των τριών ψηφιακών καναλιών που δοκίμασαν πιλοτικά ορισμένες από τις νέες δυνατότητες και ιδιαίτερα τη μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από ενάμιση χρόνο και συνεχίζεται με το πρωτοποριακό πανευρωπαϊκά κανάλι «Πρίσμα +» που απευθύνεται στους συμπολίτες μας με αναπηρία. Στόχος μεγαλεπήβολος, αλλά απολύτως εφικτός, είναι να γίνει το «Πρίσμα +» το όχημα όπου θα δοκιμαστούν και θα διαχυθούν στα υπόλοιπα ελληνικά κανάλια της ψηφιακής εποχής, δημόσια και ιδιωτικά, τα εργαλεία με τα οποία θα δοθεί οριστικό τέλος

 

στον αποκλεισμό των αναπήρων συμπατριωτών μας.

 

Σε ό,τι αφορά την ΕΡΤ, τα τριάμισι αυτά χρόνια, είναι αλήθεια ότι βρέθηκε μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις στις οποίες και ανταποκρίθηκε στο μέτρο του δυνατού, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη μας ότι είναι υποχρεωμένη να κινείται σε μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική και μεταβαλλόμενη αγορά.

 

Ενδεικτικά μόνο, αναφέρω μερικές από τις σημαντικές δράσεις που ήδη ολοκληρώθηκαν και αποτελούν τη βάση για την περαιτέρω ενδυνάμωση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης:

 

- Τη λειτουργία των τριών ψηφιακών καναλιών εδώ και ενάμισι χρόνο.

 

- Τη λύση της πολυετούς ομηρίας 1.500 εργαζομένων που ήταν συμβασιούχοι.

 

- Την εξυγίανση στους οικονομικούς δείκτες της εταιρίας, η οποία από το 2006 έχει οδηγηθεί σε θετικά αποτελέσματα στη λειτουργική χρήση και στην εντυπωσιακή αύξηση εσόδων από εμπορική δράση και βεβαίως,

 

- Την ενίσχυση των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων που οδήγησαν, σύμφωνα με πολλές έρευνες κοινής γνώμης, στη βελτίωση της εικόνας της ΕΡΤ στους πολίτες.

 

Η ΕΡΤ σήμερα λειτουργεί με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, σεβόμενη τα χρήματα των πολιτών, αποδίδοντας ενημέρωση, πολιτιστικό έργο που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των Ελλήνων. Και θέλω ως προς το σημείο αυτό να επισημάνω την ολοκλήρωση του πρώτου ευρωπαϊκού προγράμματος από την «Κοινωνία της Πληροφορίας» για την ψηφιοποίηση του πολύτιμου αρχείου της ΕΡΤ, το οποίο είναι πλέον προσβάσιμο μέσα από το διαδίκτυο σε κάθε ενδιαφερόμενο, από όλα τα μέρη του κόσμου. Σε λίγες εβδομάδες ο οποιοσδήποτε επιστήμων, επαγγελματίας δημοσιογράφος, τηλεοπτικός ή κινηματογραφικός παραγωγός θα μπορεί να αγοράζει αρχειακό υλικό, όπως ακριβώς συμβαίνει επί δεκαετίες τώρα σε όλες τις σοβαρές δημόσιες τηλεοράσεις του κόσμου .

 

Τα επόμενα τέσσερα χρόνια αποτελούν μια κρίσιμη περίοδο για την περαιτέρω ανάπτυξη της ΕΡΤ. Ανάπτυξη που θα κινηθεί με γρήγορους ρυθμούς σε τέσσερις στρατηγικούς άξονες:

 

- Πρώτος άξονας , η εκμετάλλευση όλων των δυνατοτήτων της ψηφιακής τεχνολογίας. Ο πολίτης – τηλεθεατής και στην Ελλάδα, όπως και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα επικοινωνεί μέσω της τηλεοπτικής του συσκευής, θα αντλεί πληροφορίες, θα επιλέγει τα προγράμματα που θέλει να δει την ώρα που εκείνος επιθυμεί. Σε λίγο καιρό θα γίνει πραγματικότητα και στη χώρα μας, μετά από τις πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, η τηλεόραση στο κινητό μας τηλέφωνο. Η δημόσια τηλεόραση θα μπορεί να αναπτύξει από κοινού με ιδιωτικούς φορείς «πάρκα κεραιών», σοβαρά και οργανωμένα.

 

- Ο δεύτερος άξονας, αφορά στην ολοκλήρωση της διοικητικής και οργανωτικής μεταρρύθμισης της ΕΡΤ: για την απελευθέρωση των διαδικασιών πρόσληψης στη θυγατρική «Ψηφιακή ΕΡΤ», προκειμένου να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις προκλήσεις του νέου περιβάλλοντος, την προσαρμογή και επικαιροποίηση του ιδρυτικού νόμου της ΕΡΤ στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τον εκσυγχρονισμό των δομών και των κανονισμών.

 

- Τρίτος άξονας, η κτηριακή ανάπτυξη με την επιτάχυνση των διαδικασιών κατασκευής δύο νέων μεγάρων, στον Άγιο Στέφανο Αττικής και στην Περαία Θεσσαλονίκης και οι υποδομές με προτεραιότητα στην επέκταση του ευρωπαϊκού προγράμματος της Κοινωνίας της Πληροφορίας για την ψηφιοποίηση του αρχείου στην οποία ήδη αναφέρθηκα.

 

- Και τέταρτος άξονας, η περαιτέρω ενίσχυση του ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος.

 

Θέλω ειδικά να αναφέρω την ΕΤ3 που αναβαθμίζεται ως σταθμός προβολής όλης της ελληνικής περιφέρειας, καθώς το ERT WORLD που ενισχύεται με εξειδικευμένα προγράμματα για τους Ομογενείς μας με έμφαση στην ελληνική γλώσσα και την εκμάθησή της.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

Θα μου επιτρέψετε στο σημείο αυτό να κάνω και μια σύντομη αναφορά στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων που κάθε μέρα βγαίνει δυναμικά μπροστά. Ήδη, μέσα στο 2007, προχώρησε στην ένταξη εφαρμογών πολυμέσων στη λειτουργία του. Το Πρακτορείο μπορεί πλέον να καλύπτει ειδήσεις με κάθε προσφερόμενο τρόπο: κείμενο, φωτογραφία, λόγο και εικόνα. Στο πλαίσιο αυτό, λειτουργεί ήδη με επιτυχία, από το πρώτο τρίμηνο του 2007, ο πρώτος ιντερνετικός ραδιοφωνικός σταθμός. Από τον Ιούλιο λειτουργεί η υπηρεσία τηλεόρασης και βίντεο. Ολοκληρώθηκε η λειτουργία πλήρως εξοπλισμένου τηλεοπτικού στούντιο. Το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων διαθέτει ήδη δύο μονάδες εξωτερικών μεταδόσεων, ενώ προετοιμάζεται για την παραγωγή βιντεοσκοπημένων δελτίων ειδήσεων και ρεπορτάζ. Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό – και γι΄ αυτό το επισημαίνω – ότι ο ισολογισμός του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων το 2006 ήταν ισοσκελισμένος, εν αντιθέσει με πολλούς ελλειμματικούς ισολογισμούς του παρελθόντος, ενώ κέρδη θα υπάρξουν, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις στη χρήση του 2007.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

Θα αναφερθώ ξεχωριστά στο ρόλο των Γραφείων Τύπου Εξωτερικού, που κατά την προηγούμενη περίοδο αναβαθμίστηκαν ουσιαστικά και συνέβαλλαν στην επικοινωνία της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό.

 

Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί, σε συνεργασία με όλα τα υπόλοιπα Υπουργεία και τους φορείς του Ελληνισμού που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, με έμφαση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας στον κόσμο: τον πολιτισμό, τον τουρισμό, την εξωστρεφή επιχειρηματική δράση, το ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μιας περιοχής που αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς, μιας αναδυόμενης αγοράς δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

Θέλω, ολοκληρώνοντας, να αναφερθώ στο καθήκον μου ως Εκπροσώπου της Κυβέρνησης. Θεμελιώδης πεποίθησή μου και γνώμονας της δράσης μου από το 2000 και επί επτά συνεχόμενα χρόνια, αρχικά ως Εκπρόσωπος Τύπου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και στη συνέχεια, ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, είναι ότι η επικοινωνία δεν υποκαθιστά αλλά αναδεικνύει την πολιτική. Η ειλικρίνεια προς τους πολίτες, πέρα από ηθική επιταγή, είναι εν τέλει η μόνη μακροπρόθεσμα αποδοτική επικοινωνιακή στρατηγική. Το ήπιο πολιτικό κλίμα, η μετριοπάθεια, η αποφυγή της όξυνσης και της πόλωσης, των διχαστικών κηρυγμάτων και των προσωπικών χαρακτηρισμών, δεν είναι μια τεχνική επιλογή, αλλά είναι για μας βαθιά πεποίθηση. Είναι η πεποίθησή μου ότι αυτό απαιτούν οι πολίτες σήμερα. Αυτό το δρόμο ακολουθήσαμε ακόμη και σε πολύ δύσκολες ώρες, πιστεύοντας ακράδαντα πως όταν έχεις το δίκιο με το μέρος σου οι πολίτες αργά ή γρήγορα θα το αντιληφθούν.

 

Αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε, αυτές τις αρχές, αυτό τον πολιτικό πολιτισμό που σταθερά υπηρετεί η Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και της Νέας Δημοκρατίας, θα συνεχίσουμε να τον υπηρετούμε. Πολύ περισσότερο μάλιστα τη στιγμή που η στρατηγική αυτή επιλογή επιδοκιμάζεται σταθερά από τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Αυτό το κεφάλαιο εμπιστοσύνης θα συνεχίσουμε να το τιμούμε και να το διευρύνουμε. Γιατί η εμπιστοσύνη είναι η προϋπόθεση και η αφετηρία για τα βήματα προς τα εμπρός που έχει ανάγκη ο τόπος και πάνω από όλα έχουν ανάγκη οι νέες και οι νέοι της πατρίδας μας. Αυτοί που δεν χειραγωγούνται από κανέναν, από καμία πολιτική δύναμη. Αυτοί που διαρκώς απαιτούν και μέσα από τις απαιτήσεις τους μας κάνουν ακόμη καλύτερους.

 

Σας ευχαριστώ.

 

 

Σχόλια