Τζιτζικώστας: Το μέλλον της Κεντρικής Μακεδονίας είναι να γίνει μια πραγματικά παγκόσμια δύναμη έρευνας
Τζιτζικώστας: Το μέλλον της Κεντρικής Μακεδονίας είναι να γίνει μια πραγματικά παγκόσμια δύναμη έρευνας
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Διεθνής Διάσκεψη για τις Ελληνοαμερικανικές Σχέσεις, με τίτλο «Εξελισσόμενες προκλήσεις και ευκαιρίες για την Περιφερειακή Ανάπτυξη», που διοργάνωσαν η Αμερικανική Αντιπροσωπεία Ελλάδας (US Mission Greece), η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τα Πανεπιστήμια Μακεδονίας και Πειραιώς.
Εισαγωγικές ομιλίες στο ελληνοαμερικανικό φόρουμ πραγματοποίησαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και η Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Marie Royce.
Ο κ. Τζιτζικώστας καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της ενισχυμένης αμερικανικής παρουσίας στη Θεσσαλονίκη, επ’ ευκαιρία της 83ης ΔΕΘ, στην οποία οι ΗΠΑ είναι τιμώμενη χώρα και επισήμανε ότι κοινός στόχος είναι αυτή η παρουσία να συνεχιστεί, ώστε να ενισχυθούν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, να πολλαπλασιαστούν οι αμερικανικές επενδύσεις στην Κεντρική Μακεδονία και να διευρυνθεί η πολυεπίπεδη συνεργασία σε όλους τους τομείς.
Σε μια αίθουσα κατάμεστη από φοιτητές, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, τόνισε ότι «η σημερινή εκδήλωση είναι μια μοναδική ευκαιρία για να συζητήσουμε για το μέλλον. Και το μέλλον για τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, είναι να γίνει μια πραγματική παγκόσμια δύναμη έρευνας και καινοτομίας».
Η Κεντρική Μακεδονία με πέντε ακαδημαϊκά ιδρύματα, κολέγια, ερευνητικά κέντρα, την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, 150.000 φοιτητές, ερευνητικές ομάδες που κατακτούν κάθε χρόνο κορυφαίες θέσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς στα μαθηματικά, τη ρομποτική, τις νέες τεχνολογίες, αλλά και ως ένας από τους τέσσερις αυτοδιοικητικούς φορείς παγκοσμίως που έχει υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας με το Ινστιτούτο CERN, «έχει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, προκειμένου να γίνει ηγέτιδα δύναμη στην καινοτομία. Αυτός ο ρόλος είναι κρίσιμος για την ανάπτυξη της περιοχής μας, διότι μπορούμε να γίνουμε ανταγωνιστικοί, όμως πρέπει να δοθούν οικονομικά, φορολογικά και άλλα κίνητρα για να προσελκύσουμε σπουδαστές, ερευνητές, νεοφυείς καινοτόμες επιχειρήσεις και επενδύσεις. Αυτός ο ρόλος θα είναι εξαιρετικά κρίσιμος τις προσεχείς δεκαετίες και θα μας δώσει ισχυρό πλεονέκτημα σε τομείς, όπως της τεχνικής νοημοσύνης, της ρομποτικής και της γενετικής μηχανικής, που ήδη αναπτύσσονται ραγδαία μεταβάλλουν τις κοινωνίες και οικονομίες παγκοσμίως. Για να αποκτήσουμε αυτό το ρόλο είναι κρίσιμη η στενή συνεργασία μας με τις ΗΠΑ, τη χώρα της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, από την οποία μπορούμε να αντλήσουμε εμπειρία και τεχνογνωσία. Η Κεντρική Μακεδονία μπορεί να γίνει κόμβος καινοτομίας και ταυτόχρονα κεντρικός κόμβος ενέργειας και υποδομών, με ισχυρό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία. Μια πραγματική πρωτεύουσα της εξωστρέφειας για την Ελλάδα, η οποία θα διασφαλίσει την ανάπτυξη, τη σταθερότητα και την ευημερία της ευρύτερης περιοχής», εξήγησε ο Περιφερειάρχης.
Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στους ισχυρούς διαχρονικούς δεσμούς Ελλάδας και ΗΠΑ, τις θεμελιώδεις αξίες που μοιράζονται οι δυο χώρες και τους κοινούς αγώνες τους για τη δημοκρατία, την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι δυο χώρες, σημείωσε, έχουν κοινό μέλλον.
«Ελλάδα και ΗΠΑ είναι αξιόπιστοι και αναντικατάστατοι σύμμαχοι. Η χώρα μας αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να διατηρήσει και να προωθήσει τη δημοκρατία, την ελευθερία, τη συνεργασία και την πρόοδο στην περιοχή μας. Ο μεγάλος κοινός μας στόχος είναι η φετινή ΔΕΘ να μην αποτελέσει το τέλος ενός υπέροχου καινούργιου ταξιδιού, αλλά την αρχή μιας ακόμα ισχυρότερης και στενότερης συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, που θα μας οδηγήσει στο μέλλον», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Η κ. Royce συνεχάρη τον Περιφερειάρχη για τη διοργάνωση της Διεθνούς Διάσκεψης, αλλά και για όλο το πρόγραμμα των κοινών εκδηλώσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ. Αναφερόμενη στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις δήλωσε: «Η επένδυση στις σχέσεις μας με την Ελλάδα είναι κεντρικό πολιτικό ζήτημα για την Κυβέρνησή μας, επειδή εκτός των άλλων είναι και καθρέφτης των σχέσεων των ΗΠΑ με την Ευρώπη. Κοινός μας στόχος είναι μια πιο ασφαλής και ακόμη πιο προσοδοφόρα Ευρώπη. Τις προκλήσεις του μέλλοντος θα τις αντιμετωπίσουμε μαζί».
Η Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι πρώτος στόχος των ΗΠΑ στην 83η ΔΕΘ είναι η προώθηση των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας, δίνοντας έμφαση στην παρουσία ορισμένων από τις εταιρίες – κολοσσούς των ΗΠΑ στην Έκθεση, αλλά και σημαντικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.
Η κ. Royce αναφέρθηκε εκτενώς και στο πρόγραμμα ανταλλαγής σπουδαστών και υποτροφιών του ιδρύματος Fulbright, που αναπτύχθηκε πρώτα στην Ελλάδα ανάμεσα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρας, το οποίο έχουν ακολουθήσει εξέχοντες Έλληνες πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες, όπως και προσωπικότητες της τέχνης, του πολιτισμού και της επιστήμης.
«Να είστε βέβαιοι ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν και να εξελίσσονται», επισήμανε η κ. Royce.