Αγωνία για τους Έλληνες «πολιορκημένους» του Σουδάν – Θα τους σώσουν με αεροσκάφος, φρεγάτα και αλεξιπτωτιστές

Αγωνία για τους Έλληνες «πολιορκημένους» του Σουδάν – Θα τους σώσουν με αεροσκάφος, φρεγάτα και αλεξιπτωτιστές
20 Απριλίου, 2023

Αγωνία για τους Έλληνες «πολιορκημένους» του Σουδάν – Θα τους σώσουν με αεροσκάφος, φρεγάτα και αλεξιπτωτιστές

Έκτη ημέρα αγωνίας για τους Έλληνες του Σουδάν, που περιμένουν με αγωνία μία συμφωνία ανάμεσα στον στρατό και την παραστρατιωτική ομάδα που βρίσκονται σε εμφύλιο.

Οι δύο αποτυχημένες συμφωνίες για κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές στο Σουδάν έχουν πτοήσει το ηθικό των εγκλωβισμένων Ελλήνων, οι οποίοι προσπαθούν με ό,τι μέσα διαθέτουν να επιβιώσουν από το χάος που έχει δημιουργήσει ο εξαήμερος πόλεμος.

Πρόκειται για περίπου 74 Έλληνες, οι οποίοι κατοίκουν τόσο στο Χαρτούμ, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες, όσο και σε άλλες πόλεις του Σουδάν και θέλουν να φύγουν από την εμπόλεμη ζωνη.

 

Μερικοί είναι εγκλωβισμένοι στη Μητρόπολη του Χαρτούμ, όπου βρήκαν καταφύγιο την πρώτη μέρα που ξέσπασε ο εμφύλιος και παραμένουν εκεί.

Χθες, μάλιστα, υπήρξε ένα θρίλερ για γερά νεύρα με δύο Έλληνες τραυματίες που νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο και έπρεπε να το εγκαταλείψουν. Τελικά, η περίπτωσή τους είχε θετική έκβαση, με τον έναν από τους δύο να χρειάζεται άμεσα χειρουργική επέμβαση.

Την ίδια ώρα από ελληνικής πλευράς έχει στηθεί ένα σχέδιο που θυμίζει σειρά στο Netflix, προκειμένου να γίνει η ασφαλής απομάκρυνση όλων όσων θέλουν να φύγουν από το Σουδάν. Ωστόσο, αν δεν βρεθούν οι κατάλληλες συνθήκες (εκεχειρία) δεν μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή. Το σχέδιο ονομάζεται «Κόσμος», με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που θα εμπλακούν σε αυτό να είναι έτοιμα να συνδράμουν ανά πάσα στιγμή.

Στο σχέδιο «Κόσμος» προβλέπεται η συμμετοχή κομάντο των Ενόπλων Δυνάμεων, αλεξιπτωτιστών και φρεγάτας ή αεροπλάνου.

Αναλυτικά: Μόλις δοθεί το «πράσινο φως» για την απομάκρυνση των Ελλήνων, θα ειδοποιηθούν να συγκεντρωθούν σε προκαθαρισμένο σημείο, είτε σε αεροδρόμιο είτε σε λιμάνι. Η επιχειρήση αυτή ενδέχεται να γίνει με πιθανή συνεργασία κι άλλων χωρών.

Στο αεροδρόμιο ή στο λιμάνι, θα τους περιμένει ειδικό σώμα των Ενόπλων Δυνάμεων (αλεξιπτωτιστές) εκπαιδευμένο για τέτοιους σκοπούς. Έπειτα, θα επιβιβαστούν είτε σε φρεγάτα είτε σε ελικόπτερο ή αεροσκάφος.

Άγνωστο παραμένει αν θα επιστρέψουν στην Ελλάδα απευθείας.

ΠΗΓΗ

 

 

Σχόλια